„Orheienii au muşcat nada”

Interviu cu scriitorul Vladimir Beşleagă

besleaga

Oraşele Bălţi şi Orhei ar fi ajuns pe mâinile a doi milionari penali, Renato Usatîi şi Ilan Shor. Liderii partidelor filoeuropene, deşi sunt blamaţi de opinia publică, sunt elogiaţi în continuare în localităţile lor de baştină, şi nu numai. De ce? Ar fi Republica Moldova o ţară pentru care se pretează expresia celebră a lui George Orwell – „Un popor care votează corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă! Este complice!”? Sufletele slabe ale moldovenilor mulţi şi umili au nevoie mai curând de radiografia unui scriitor decât de cea a unui observator politic, deoarece Republica Moldova este o ţară ciudată.

– Stimate Domnule Beşleagă, vă rog să comentaţi situaţia creată în urma recentelor alegeri locale, în care liderii de partide, chiar dacă sunt blamaţi de opinia publică, sunt elogiaţi şi aleşi de localităţile lor de origine.

Cel mai bine a făcut acest lucru autorul romanului „1984”, George Orwell, al cărui citat l-aţi publicat Dvs. pe prima pagină a numărului trecut: „Un popor care votează corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă! Este complice!”. Păi uite acesta este adevărul mare de când lumea. Orwell a spus-o extraordinar de bine. În raioanele sau în satele din R. Moldova, cei care formează opinia publică locală sunt activiştii locali şi brigadierii, ca odinioară. Ei se înţeleg uşor, nu caută să respecte anumite legi civile, morale sau creştine. Ei îşi caută de interesele lor. Ceilalţi oameni sunt tulburi la cap şi neajutoraţi. În consecinţă, liderii de partide şi-au cumpărat imaginea cu bani, şi nu prin prestanţă sau demnitate.

– Unii alegători îşi explică opţiunea lor electorală prin speranţa că cei alde Shor îşi vor împărţi banii cu cei care i-au votat, prin investiţii, bănuiesc eu, altfel nu-mi pot imagina…

Sunt atât de naivi… Ei spun că intenţionează să investească, dar vor veni să fure în continuare din banii celor care i-au ales. Presupun că pe acest Shor l-a îndemnat cineva cum să procedeze. A avut o stratagemă. Şi orheienii au muşcat nada. El este de fapt sub anchetă, este bănuit de infracţiuni grave. Mă mir de faptul că organele noastre de justiţie au permis, l-au lăsat să-şi ducă planul la bun sfârşit. Ca să evite justiţia, el a intrat într-un joc politic pe care nu avea dreptul să-l facă. Ce tupeu trebuie să ai ca să te bagi la primărie când eşti implicat într-un asemenea scandal ca Banca de economii?! De asemenea, Usatîi care este bănuit de multe infracţiuni, asasinate, a avut curajul să candideze la funcţia de primar la Bălţi. Ei caută funcţii care să le ofere acoperire şi cei care îi votează nu sunt decât complicii lor. Adevăraţi complici!

– Am fi noi o ţară de complici?

Nu suntem o ţară de complici, pentru că nu au decis acest lucru toţi cetăţenii Republicii Moldova, ci un cerc îngust de activişti de la Orhei şi Bălţi, care vor să conserve o stare anormală de lucruri, deoarece ei profită de această stare. În loc să încurajeze dominaţia legii, ei întreţin în continuare climatul acesta murdar şi tulbur ca să poată profita. Partorgul şi brigadierul au rămas în continuare cei care fac legea la ţară. Potrivit datelor anunţate de CEC, tinerii au fost absenţi la aceste alegeri.

– Şi cum vă explicaţi Dvs. atitudinea lor?

Potrivit CEC, cea mai largă participate la vot a avut-o categoria de la 50 de ani în sus. Adică reprezentanţii generaţiei care s-a format şi a activat în vechiul sistem. Tinerii au ezitat să voteze. În cazul în care tinerii nu vor merge la vot în turul doi, vom înţelege că ei nu acceptă acest sistem corupt şi nici nu vor să se implice. Îmi aduc aminte cum au participat tinerii în 2011, a fost o stare de spirit generată de protestele din 2009. În cadrul unei emisiuni, am afirmat că tinerii trebuie să meargă pe calea legală. Să meargă la vot şi să-şi exprime opţiunea. Şi să nu lase să facă acest lucru nostalgicii. Pentru a schimba puterea, tinerii trebuie să meargă pe calea legală, şi nu prin proteste violente.

– Usatîi şi-a exprimat susţinerea pentru Zinaida Greceanîi în turul doi al alegerilor pentru primarul capitalei, în timp ce PLDM şi PD ezită să facă acest acest lucru…

Ar putea nici să nu o facă, pentru că ei sunt în controversă cu PL. Partidul Liberal nu-i agreează, iar ei nu dialoghează. Însă acest fapt nu ar trebui să ne sperie, deoarece sper ca electoratul lui Oazu Nantoi şi mulţi alţi cetăţeni care gândesc liber să-şi exprime votul pentru Chirtoacă.

The following two tabs change content below.