Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Carnea roşie este „probabil” cancerigenă

carne rosie

Foto: lemonde.fr

Suspiciunile se confirmă. Într-un document apărut astăzi, 26 octombrie, şi publicat în revista medicală „The Lancet Oncology”, Centrul Internaţional de Cercetare a cancerului (CIRC), agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a calificat consumul de carne roşie ca „probabil” cancerigen pentru om” (Grupa 2A). Produsele din carne prelucrată termic au fost clasate ca „cancerigene pentru om” (Grupa 1). Acestea sunt concluziile Institutului Naţional al Cancerului (INCa), transmite lemonde.fr.

„Aceste rezultate confirmă recomandările sănătăţii publice actuale, care apelează la limitarea consumului de carne, potrivit dr. Christopher Wild, director al CIRC. În acelaşi timp, carnea roşie are valoare nutritivă. În consecinţă, aceste rezultate sunt importante pentru a permite guvernelor, precum şi organismelor de reglementare internaţională să efectueze evaluări privind riscurile şi găsească un echilibru între riscurile şi avantajele consumului de carne roşie, precum şi carne prelucrată, pentru a formula cele mai bune recomandări alimentare posibile.”

Termenul de carne roşie cuprinde „toate tipurile de carne provenind din ţesuturi musculare de mamifere ca vita, viţelul, porcul, mielul, oaia, calul şi capra”. Produsele din carne prelucrată fac ele înseşi din carnea care a fost transformată par sărare, maturare, fermentare, afumare sau alte procese aplicate pentru a spori aroma sa sau pentru a termic a conservarea sa”. „Carnea prelucrată conține carne de porc sau vită, însă acestea pot conține de asemenea alte tipuri de carne roşie, subproduse, cum ar fi sângele”, precizează CIRC. Este vorba de jambon, crenvurşti, precum şi carnea conservată.

Industria cărnii „agenţia sfidează bunul-simţ”

Industria cărnii nu a aşteptat publicarea sintezei CIRC pentru a riposta. Reacţionând la ecourile apărute în presa britanică în aceste zile, Institutul nord-american al cărnii consideră că, în cazul unei clasificări a cărnii drept „probabil” cancerigene, „agenţia sfidează atât bunul-simţ, cât şi zecile de studii care nu arată corelaţii între carne şi cancer, prezentând totodată numeroase beneficii ale unui regim incluzând carnea”.

Potrivit centrului de cercetare Global Burden of Diseases Project, 34 000 de decese de cancer sunt cauzate anual în lume de alimentaţia bogată în carne prelucrată, în timp ce regimurile bogate în carne roşie ar putea fi responsabile de 50 000 de decese de cancer. În comparaţie, consumul de tutun provoacă aproximativ un milion de decese de cancer pe an în lume, consumul de alcool 600 000 de decese şi poluarea atmosferică peste 200 000 de morţi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)