Ordinul Republicii provoacă scandal

CONFLICT // Mai mulţi profesori ai Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport sunt indignaţi de decorarea şefului lor, Veaceslav Manolachi, cu distincţia supremă a statului

Conferirea Ordinului Republicii provoacă din nou critici şi nemulţumiri. Decizia preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de a-l decora cu această înaltă distincţie pe rectorul Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport (USEFS), Veaceslav Manolachi, a generat nemulţumiri din partea unui grup de profesori ai instituţiei. Nemulţumit de gestul şefului statului este şi vicepreşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Piatac. Aceştia îl acuză pe Manolachi de afaceri necurate cu una din firmele în spatele căreia se află fiul fostului preşedinte, Oleg Voronin, dar şi de alte acţiuni ilegale. Alţi profesori de la USEFS susţin că Manolachi este curat ca lacrima, iar cei care îl acuză sunt rivalii rectorului.

Decorare cu scandal

Aflat în vizită la USEFS cu intenţia de a-l decora pe rectorul instituţiei, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a fost pus într-o situaţie stânjenitoare. Exact în momentul în care se pregătea să-i înmâneze lui Manolachi, care este şi preşedinte al Federaţiei Naţionale de Judo, cea mai înaltă distincţie în stat, un grup de profesori ai universităţii i-au transmis şefului statului o petiţie prin care îl atenţionau despre mai multe ilegalităţi comise de cel care urma să fie decorat. Citind scrisoarea, Mihai Ghimpu a refuzat să creadă învinuirilor care îi erau aduse lui Manolachi, declarând că a venit timpul ca cei care scriu petiţii şi calomniază pe cineva să răspundă în faţa legii.

După acest incident, Ghimpu a încheiat ceremonia de decorare a lui Manolachi, care acum cinci ani a mai fost decorat de fostul preşedinte Vladimir Voronin cu ordinul „Gloria Muncii” „pentru merite în edificarea blocului de studii şi a complexului sportiv ale Institutului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport”, construit de firma „Glorinal”, despre care presa a scris în repetate rânduri că ar aparţine lui Oleg Voronin.

Terenuri pentru „Glorinal”

De altfel, tocmai construcţia acestui bloc de studii al USEFS figurează printre primele acuzaţii care îi sunt aduse de autorii petiţiei ce i-a fost înmânată lui Ghimpu. Profesorul universitar Constantin Ciorbă, unul dintre cei 12 semnatari ai petiţiei, ne-a explicat că universitatea a plătit un preţ mult prea mare pentru construcţia acestui bloc. „Blocul era deja ridicat atunci când a venit „Glorinalul”. Erau necesare celelalte lucrări, de instalare a utilităţilor şi de finisare. În total, costul lucrărilor executate de „Glorinal” s-au ridicat la vreo 5 milioane de lei. Manolachi însă i-a oferit în schimb firmei 5 ha de pământ în centrul oraşului (în preajma Bisericii Ciuflea – n.r.), loc pe care „Glorinal” a construit mai multe blocuri locative. Acel pământ aparţinea Colegiului de Educaţie Fizică şi Sport, aflat în gestiunea USEFS”, a declarat Ciorbă.

Profesorul crede că Manolachi a primit gratuit şi câteva apartamente în acele blocuri. Cel puţin, fiii lui Manolachi au apartamente acolo. Tot după această înţelegere între Manolachi şi „Glorinal”, rectorul USEFS s-a căpătuit cu o casă la Telecentru, despre care Ciorbă spune că însuşi Manolachi i s-a lăudat odată că aceasta costă 600 de mii de euro.

Fabrică de doctori în ştiinţă

O altă învinuire care îi este adusă lui Manolachi ţine de plagiatul tezelor de doctor. Ciorbă susţine că rectorul USEFS aduce teze de doctor din Federaţia Rusă, le dă doctoranzilor lui să le traducă şi să le susţină. Acelaşi lucru îl confirmă şi Valentin Chicu, specialist la Comitetul Naţional Olimpic, care susţine că a văzut astfel de teze plagiate de persoane care au devenit doctori în ştiinţă sub egida lui Manolachi. Chicu spune că Manolachi i-a pus multe beţe în roate la susţinerea tezei de doctor.
„În cei zece ani pe care i-am lucrat la USEFS am avut ocazia să urmăresc mai multe acţiuni ilegale ale lui Manolachi. Pot să vă spun că politica pe care o promovează el este de a-i discredita pe cei care îl critică sau nu-l acceptă şi de a-i promova pe cei care îi sunt loiali. Catedra lui Constantin Ciorbă a fost supusă multor presiuni din partea lui Manolachi pentru că rămăsese ultimul bastion pe care rectorul nu îl putea cuceri”, afirmă Chicu.

„Nu credeţi minciunile!”

Părerea celor menţionaţi mai sus nu este împărtăşită însă de mai mulţi profesori şi adjuncţi ai rectorului de la USEFS. Unul dintre susţinătorii lui Manolachi, Viorel Dorgan, prorector la USEFS, susţine că cei care îl acuză pe rector sunt nişte mincinoşi. „În primul rând, decizia de a transmite terenul „Glorinal”-ului nu a luat-o Manolachi, ci Parlamentul. Iar firma a fost selectată în urma unei licitaţii”, ne-a spus prorectorul. Dorgan a negat şi implicarea şefului său în afaceri cu tezele.

„ Cât priveşte acuzaţiile aduse de Ciorbă şi compania, nu trebuie să le credeţi pentru că vin de la un rival al lui Manolachi. Cei doi au fost concurenţi pentru postul de rector şi Ciorbă nu poate să-i ierte lui Manolachi victoria”, ne-a explicat Dorgan.

Cine l-a înaintat pe Manolachi?

Din păcate, nu am reuşit să discutăm şi cu Veaceslav Manolachi pentru că acesta este plecat într-o deplasare peste hotare. Nu a fost de găsit nici şeful Aparatului Parlamentului, Alexandru Ohotnicov, pentru a ne spune cine a înaintat candidatura lui Manolachi pentru decorare şi pentru ce merite a fost decorat acesta.

Irina RUSU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)