Ordinul refuzat

DUPĂ 20 DE ANI // Un combatant a decis să restituie în semn de protest ordinul „Ştefan cel Mare”

Deţinătorul ordinului „Ştefan cel Mare”, Nicolae Bârlădeanu, din or. Căuşeni, a decis să restituie decoraţia în semn de protest faţă de atitudinea autorităţilor manifestată pe parcursul a circa două decenii faţă de combatanţii care au luptat în 1992 în războiul pentru integritatea şi independenţa Moldovei. Decoraţia i-a fost înmânată acum 19 ani de către primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Ordinul reprezintă decoraţia militară supremă a statului şi i-a fost acordată pentru vitejie şi spirit de sacrificiu manifestat în timpul operaţiunilor militare desfăşurate în stânga Nistrului.

Svetlana COROBCEANU

Protest tacit

„Actuala conducere ne ignoră la fel cum am fost ignoraţi de conducerea comunistă”, opinează Nicolae Bârlădeanu. „Pe când cei care au luptat la Nistru primesc nişte compensaţii de ruşinea lumii, cineva aspiră la paşapoarte diplomatice şi funeralii organizate din bugetul de stat. Cei care au votat independenţa îşi doresc pensii mărite, pe când unul ca Gheorghe Ciobanu din Căuşeni, care a fost rănit în timpul războiului la gât şi coloana vertebrală, abia de poate face faţă problemelor de sănătate. Nimeni nu-l întreabă cum se descurcă el în situaţia sa ori cum văduva lui Grigore Vârtosu, mort la Nistru, a crescut de una singură patru copii care au luat azi calea spre Moscova deoarece nu au posibilitatea să-şi câştige existenţa acasă”, ne spune Bârlădeanu. Acesta ţine să precizeze că nu pune la îndoială meritele deputaţilor din Primul Parlament care au votat Independenţa, dar este scandalizat de proiectul de lege prin care aceştia au solicitat pensii majorate şi alte beneficii. Amintim că proiectul a fost propus la finele lunii iulie de PLDM,  dar legislatorii nu au reușit să se înţeleagă. Președintele Parlamentului, Marian Lupu, a decis atunci amânarea discuțiilor până vor ajunge deputaţii la un consens.

De la Nicolae Bârlădeanu mai aflăm că pe parcursul a 19 ani acesta nu a ridicat niciodată compensaţia sau indemnizaţia de combatant, un gest tacit, al unei persoane revoltate de atitudinea manifestată de autorităţi faţă de foştii luptători de la Nistru. Din 3700 participanţi la războiul de la Nistru din raionul Căuşeni, 65 de persoane au decedat. „În toţi aceşti ani, am fost ignoraţi. Mulţi au murit şi în anii de pace din cauză rănilor de atunci şi a sărăciei. Nu mai vorbesc de traumele psihologice la care am fost supuşi”, ne mai spune Nicolae.

Distincţia cu miros de praf de puşcă

Sunt multe momente din acea perioadă care continuă să-l urmărească. „Nu mă pot debarasa de amintirile triste”, spune el. Odată, 12 soldaţi din batalionul pe care l-a condus au fost încercuiţi în Casa de Cultură din Tighina, în timp ce el plecase după staţia de radio la sediul Comisariatului de poliţie din localitate. S-a apropiat de generalul Boris Gămurari să-i ceară ajutorul. „Cineva m-a luat într-o parte şi mi-a spus că generalul Gămurari aflase în acele clipe că i-a murit ginerele în una din luptele de la Tighina. Mi-a sugerat să mă adresez lui Oleg Bădărău care avea în subordine un batalion de destinaţie specială”. Cu ajutorul acestora le-a venit în ajutor alor săi. Un soldat a decedat, iar alte câteva persoane au fost rănite în acea luptă. O parte din clădire era cuprinsă de flăcări, iar ceilalţi aşteptau demoralizaţi pe sub pereţi…

Nu poate uita nici ziua când de ei s-au apropiat două persoane îmbrăcate în haine de poliţişti. Le-au spus că undeva în preajmă se află un autobuz cu soldaţi transnistreni. Au primit indicaţia să-i ia prizonieri. În timp ce se apropiau de ţintă, au fost încercuiţi de militari îmbrăcaţi la fel, în haine de poliţişti. Şi-a dat seamă că li s-a întins o cursă. În timpul luptei, a pierdut trei soldaţi, iar el a fost grav rănit. „Am scăpat ca prin minune, în acel moment a trecut pe alături o ambulanţă care m-a dus la spital. Nu am beneficiat de asistenţă psihologică ulterior, chiar dacă prima oară când ridici arma împotriva unui om, fie şi din tabăra inamică, am avut remuşcări foarte mari, şi sunt unele imagini care mă trezesc şi astăzi din somn”, ne mai spune Nicolae.

Din martie până în iunie 1992, dânsul a apărat hotarul de la Nistru, în regiunea satului Hagimus, Căuşeni. În luna iunie, până a fi rănit, a participat la luptele din or. Tighina.

Bârlădeanu va întoarce ordinul reprezentanţilor Guvernului, pe 27 august, în timpul evenimentelor dedicate zilei Independenţei, organizate la Căuşeni.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu