Ordinul de ochii lumii al lui Usatîi

Farmaciştii eliberează în continuare medicamente şi fără prescripţia medicului

Ordinul ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, conform căruia 80% din medicamentele de pe piaţa din Republica Moldova ar trebui să se vândă în baza prescripţiei medicale, este ignorat. În mai multe farmacii din mun. Chişinău în care am solicitat medicamente, farmaciştii au acceptat să ni le vândă şi fără reţeta medicului.

În domeniul farmaceutic circulă un zvon, precum că trei mari companii farmaceutice ar fi ajuns la o înţelegere cu conducerea ministerului ca să fie emis acest ordin pentru a lichida până la sfârşitul anului o parte din stocurile mari de medicamente aflate în depozite. Mai mulţi experţi au negat însă speculaţiile afirmând că chiar dacă în perioada care a precedat intrarea în vigoare a ordinului vânzările au crescut cu 30–100%, în perioada imediat următoare acestea ar fi scăzut.

Dispoziţia a generat venituri de milioane

Pe 16 octombrie curent, a fost lansată informaţia potrivit căreia circa 80% din medicamente se vor vinde doar în baza prescripţiei medicului. Pe 17 octombrie curent, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a ieşit cu o declaraţie, mediatizată de toate site-urile şi toate televiziunile, în care a ţinut să precizeze că ordinul privind eliberarea medicamentelor doar cu prescripția medicului „intră în vigoare abia vineri, 19 octombrie, și nu pe 16 octombrie cum anunțase presa”.

Ca rezultat, oamenii au luat cu asalt farmaciile, în special bolnavii cronici, pentru a-şi face rezerve de medicamente. Surse din mediul farmaceutic care au solicitat anonimatul au declarat pentru JURNAL că, pe 17–18 octombrie curent, veniturile farmaciilor ar fi crescut cu 30–100%. „Dacă la o mie de farmacii care înregistrează un venit mediu de circa 5000 de lei pe zi veniturile au crescut în medie cu 50%, în urma dispoziţiei emisă de către ministrul Sănătăţii, veniturile proprietarilor întreprinderilor farmaceutice s-au majorat, pe 18 octombrie, cu cel puţin 3 milioane de lei”, susţin acestea.

Încasări mai mari la buget

La solicitarea JURNALULUI, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat  ne-a prezentat informaţia privind încasările din această perioadă virate la buget. Conform acesteia, în octombrie curent, încasările din domeniul farmaciilor au constituit circa 24,5 milioane de lei, cu circa 20% mai mult în comparaţie cu octombrie 2011, când au fost înregistrate 19,6 milioane de lei. Totodată însă, acestea au scăzut în comparaţie cu luna septembrie a anului curent, când au fost înregistrate circa 26,3 milioane de lei, fapt ce confirmă că, după intrarea în vigoare a ordinului, vânzările au scăzut.

Mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii au declarat pentru JURNAL că ordinul ministrului nu se respectă, deoarece lipseşte un sistem de evidenţă a reţetelor eliberate de medici. „Oamenii vin la farmacie cu reţetele prescrise de medici, dar aici găsesc doar un medicament din cele solicitate. În cazul acesta, noi le întoarcem reţetele şi ei merg la alte farmacii”, ne dezvăluie o angajată a unei farmacii de pe strada Puşkin din capitală.

Ministrul nu se ocupă cu prostii

Solicitat de JURNAL, pentru a explica de ce nu se respectă ordinul pe care l-a semnat în octombrie curent, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, ne-a informat că Agenţia Medicamentului este responsabilă de implementarea acestuia şi, prin urmare, să-i adresăm întrebarea respectivă şefului Agenţiei, Alexandru Coman. În ceea ce priveşte zvonurile că ar fi avut o înţelegere cu principalii importatori şi distribuitori de medicamente, ministrul le-a calificat drept aberaţii: „Scopul emiterii acestui ordin a fost de a proteja în primul rând sănătatea cetăţenilor şi de a reduce numărul internărilor cauzate de administrarea incorectă a preparatelor medicamentoase. Ministrul Sănătăţii nu se ocupă cu astfel de prostii”, a mai spus el.

La rândul său, Alexandru Coman, şeful Agenţiei Medicamentului, a declarat că „dacă aveţi semnale că a fost eliberat un medicament pe cutia căruia scrie că e interzis de a fi eliberat fără prescripţia medicului, sesizaţi-ne. Noi vom merge şi vom efectua un control. Doar nu putem plasa câte un paznic la fiecare din cele 1300 de farmacii. Suntem un organ constatator, întocmim procese-verbale, după care le transmitem organelor care aplică amenzi”, a mai spus el. La întrebarea câte procese-verbale au efectuat în această perioadă, Coman a spus că nu-şi aminteşte exact,  „vreo câteva mii”, a spus el.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu