REPORTAJ // „Orăşelul Libertăţii”, locul unde sunt contabilizate fărădelegile

IMG_0857

Pensionari plini de importanţă fluturând drapele tricolor, tineri actualizându-şi paginile de pe reţelele de socializare, bărbaţi cu faţa arsă de soare şi cu mâinile muncite de pământ, în total vreo 300 de persoane găsim în amiaza zilei de astăzi în „Orăşelul Libertăţii” din centrul capitalei. Protestatarii au întins peste 100 de corturi, unele sunt numerotate, pe altele scrie raionul şi localitatea de unde vin aceştia – Străşeni, Leova, Făleşti, Ungheni, un cort al avocaţilor, un cort unde organizatorii colectează bani de la cei care vin cu donaţii în susţinerea protestului. Din amplificatoare răsună cântece patriotice. E ora la care încă nu se ţin discursuri, iar oamenii discută calm între ei.

I-a adus sărăcia, dorinţa de a-şi vedea rudele, copiii plecaţi peste hotare acasă; nemulţumirea ce rezultă din comparaţia cum trăiesc oamenii în Europa şi cum trăiesc oamenii în R. Moldova; i-a scos din casă frica de o iarnă grea; oroarea de minciunile celor care spuneau una înainte de alegeri, dar au făcut alta după; au schimbat regimul comunist pe un alt regim, „tot al hoţilor”; nu vor reforme şi nu vor accepta să aducă un procuror străin pentru că se vor teme să nu fie traşi la răspundere pentru fărădelegile pe care le-au făptuit. Sunt câteva dintre argumentele celor cu care am discutat astăzi în piaţă. La urmă i-am întrebat ce i-ar spune unui ori altui politician dacă i-ar avea în faţă. „Să-şi dea demisia!” „Să aibă curaj să vină să discute cu oamenii!” „Tâlharii!” „Mai bine nici să nu-i vedem!” „Gunoaie!…”

IMG_0855

Speranţa lui Boboc, procesul democratic este ireversibil

Ultimul pe care ne-am fi aşteptat să-l vedem în PMAN este Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc. A fost şi duminică la protest. Îi era teamă că protestul ar putea degenera în violenţe. „Încă nu văd lumina de la capătul tunelului”, ne-a spus el imediat după ce ne-am salutat. „Sunt dezamăgit de actuala clasă politică. Aş vrea ca protestul, revolta oamenilor să schimbe ceva, dar nu prea cred. A murit Valeriu şi alţi băieţi în 2009, mulţi tineri au fost torturaţi în comisariate. Cei care au venit la putere, în loc să-i pedepsească pe vinovaţi, au schimbat regimul Voronin pe alt regim. Mă tem că vom avea alegeri anticipate şi vor veni un Dodon ori Usatîi şi nu doar că vom avea aceeaşi situaţie critică, ci şi vectorul european ar putea fi schimbat pe cel eurasiatic”, cugetă bărbatul.

IMG_0854

Optează ca să fie adus un procuror străin în fruntea Procuraturii Generale, doreşte să-şi dea demisia Viorel Chetraru din fruntea Centrului Naţional Anticorupţie, Dorin Drăguţanu din fruntea Băncii Naţionale a Moldovei şi alte „căpuşe” care nu au întreprins nimic pentru a preveni jaful din sistemul bancar. „Dar nu cred că cei de la guvernare vor fi de acord să schimbe ceva. Se vor teme să nu fie traşi la răspundere. Cert e că lumea circulă în Europa, oamenii se deşteaptă. Sunt sigur că procesul de democratizare a R. Moldova după 7 aprilie este ireversibil. Cred în aceasta”, afirmă cu tristeţe în glas Victor Boboc. La despărţire ne mai spune că e în aşteptarea procesului care urmează să aibă loc la Curtea Supremă de Justiţie în cazul morţii fiului său, Valeriu Boboc. Poliţistul Ion Perju, după ce instanţa de apel l-a condamnat la zece ani de detenţie, se ascunde. „Nu are decât să se ascundă, să stea ca un şobolan într-o gaură, căci el a fost iniţiatorul. El a fost primul care a lovit în fiul meu şi după el s-au năpustit ceilalţi câini turbaţi. Consider că e o mare pedeapsă să umble să se ascundă”, a conchis bărbatul.

IMG_0893

Poporul locuieşte într-o dimensiune, politicienii, în alta

Cu avocatul Eduard Rudenco discutăm în timp ce acesta îşi instalează cortul. „Susţinem toate revendicările, dorim demisia şi alegeri anticipate. R. Moldova să fie un stat de drept, ca toţi să respecte legea”, ne spune el. Întrebat pe cine ar alege în caz de alegeri anticipate, spune că deocamdată nu vede pe cine ar vota, dar speră ca protestele să dea naştere unei noi forţe politice pe care o va vota. „Din anii 90 nicio guvernare nu a ţinut cont de oameni. Trăiesc în altă dimensiune, oamenii în una, politicienii aceştia, în alta. E uşor să te declari proeuropean. Demonstrează acest lucru în fapte!”, afirmă protestatarul.

„Nu se deosebesc de comunişti”

Ion Buga face parte dintr-un grup de protestatari de la Făleşti. Născut în s. Scumpia, îl găsim alături de fiică în piaţă şi nepoţel. Acum un an, mai făcea parte din PLDM. „După un an, am părăsit partidul, le-am spus că nu se deosebesc prin nimic de comunişti. Ne folosesc în timpul alegerilor să mergem de la casă la casă, iar apoi tot noi trebuie să tragem cu obrazul pentru fărădelegile şi hoţiile la care recurg”, spune bărbatul. Este inginer de profesie. Lucrează la întreprinderea „Sudzucker Moldova”. „Am două fete, nu vreau să plece din Moldova. Vreau să aibă locuri de muncă bine plătite aici, acasă. Pentru asta protestez. Şi din milă pentru lumea care se descurcă azi foarte greu. Îndemn toţi făleştenii să ne urmeze exemplul”, a mai spus bărbatul.

IMG_0930

Are o pensie de 500 de lei şi visează să facă schimb de locuri cu Timofti

Un bătrânel, Ion Plămădeală, în vârstă de 75 de ani, aproape că se îndoaie sub flamura mare a drapelelor tricolor şi al UE. Aflând că suntem jurnalişti se descheie la primii nasturi ai cămăşii. Sub haină are un tricou pe care este imprimat chipul lui Ştefan cel Mare primit în dar de la Tinerii Moldovei. „Mama mea e originară din Iaşi. În anii 40, l-a întâlnit pe tata, care a fost chişinăuean, şi s-au stabilit aici. Dar mie îmi este dragă România şi cred că Unirea e unica şansă să scăpăm de hoţi”, spune bărbatul. Pe o notă destul de optimistă, ne dezvăluie că are o pensie de 575 de lei. Nu i-au fost luaţi în calcul ultimii 15 ani de muncă, înainte de a ieşi la pensie, răstimp în care a muncit paznic la un „şmecher de comunist”. La întrebarea cum se va descurca la iarnă cu aceşti bani, nu mai puţin optimist, bătrânul ne spune că, până atunci, „se va produce revoluţia”.Ce i-ar spune lui Timofti, dacă s-ar întâlni cu el în piaţă? I-ar cere să facă între ei schimb de locuri, să încerce să trăiască acesta cu pensia lui.

Şi Valentina Tarasievici, care lucrează la o şcoală de muzică din Chişinău, ne spune că are un salariu de 1200 de lei. Iarna pentru căldură trebuie să achite 1800 de lei. „Dacă nu se gândesc la noi, să le fie milă măcar de copiii noştri. Locuiesc în regiunea Sculeni. Ne-au luat jumătate de parc şi ne-au minţit că amenajează terenuri pentru copii. Au început o construcţie, iniţial, ne-au spus că va fi cu două etaje, acum are deja cinci. La primărie nici nu au vrut să ne asculte. Ne-au fugărit oamenii din pază, tineri bine făcuţi, înarmaţi. Parcă erau din Donbas. Voi protesta până la urmă. Le ajunge cât ne-au dus cu bombonica”, spune revoltată femeia.

IMG_0899

Eugen Micuşa, 49 de ani, e unul din puţinii moldoveni, dacă nu chiar unicul angajat din 1994 la compania BMW din Germania. S-a întors în RM acum două săptămâni. „Nu doresc ca ai mei copii să ajungă să muncească peste hotare, unul a plecat deja la muncă în SUA. Vreau să lucreze acasă. E pământul nostru, nu este pământul lor”, arată el spre Guvern. „Îmi este milă de oamenii noştri. În orice ţară democratică, politicienii sunt în serviciul oamenilor. Aici însă îşi fac legi pentru ei. Stricăciune. Nu pot vorbi fără emoţii despre ei. Sunt un om credincios. Ar fi bine să recunoască că nu sunt capabili să conducă ţara şi să fie aduşi profesionişti în funcţiile publice. Oamenii nu vor să mai trăiască aşa cum au trăit”, spune bărbatul.

IMG_0900

Astăzi, grupul de intermediere din partea protestatarilor a avut o întâlnire cu şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, care a declarat că Delegaţia Uniunii Europene va depune toate eforturile pentru a încuraja autorităţile să comunice cu reprezentanţii Platformei DA.

„Am avut o comunicare foarte bună cu dl Tapiola. Delegaţia UE va depune toate eforturile şi va încuraja autorităţile, care au boicotat dialogul cu noi, să comunice cu grupul de intermediere şi reprezentare al Marii Adunări Naţionale. Nu ne rămâne decât să vedem cât de mult se va schimba atitudinea guvernanţilor”, a declarat Andrei Năstase.

Reprezentanţii protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale nu au reuşit să se întâlnească cu conducerea ţării. Astăzi, membrii grupului de intermediere le-au solicitat repetat preşedintelui Nicolae Timofti, premierului Valeriu Streleţ şi preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, o întâlnire la sediul Guvernului, la ora 17:00.

The following two tabs change content below.