Orange promoveaza dragostea fata de carte

Companiei Orange Moldova a facut o donatie de carte pentru locuitorii din satul Ţiganca, raionul  Cantemir

“Sunt bucuroasă că avem o bibliotecă cu multe cărţi noi, care au desene frumoase, pentru că îmi place mult să citesc, dar şi pentru că avem şi lectura în clasa a treia. Mai ales că la aceste ore învăţătoarea ne controlează tehnica citirii. De azi voi veni şi mai des la bibliotecă”, ne-a spus cu o vioiciune copilărească Iana Bolocan, elevă în clasa a IV-a la Gimnaziul ”Ion Cojocaru” din satul Ţiganca, raionul Cantemir. Fetiţa era în mulţimea de copii care asistau la deschiderea unei biblioteci moderne în satul natal. “Dotată cu dicţionare, enciclopedii, literatură din diverse domenii pentru maturi şi copii, ilustraţii şi jocuri cognitive, computer, printer şi scaner de ultimă generaţie, biblioteca este de nerecunoscut”, a comunicat bibliotecara Eugenia Mocanu. Surpriza a fost făcută de Compania Orange Moldova în cadrul Parteneriatului pentru copii, care are drept obiectiv şi promovarea interesului faţă de carte în educarea tinerei generaţii.

Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova, este de părere că “prin oferirea accesului la literatură şi prin promovarea dragostei şi interesului faţă de carte în rândurile copiilor contribuim la educarea tinerei generaţii. Bibliotecile din localităţile rurale ale republicii nu au în fondurile lor literatură editată recent, cărţile existente fiind învechite, de aceea am decis să susţinem acest proiect. De astăzi, biblioteca din satul Ţiganca va avea cărţi ale autorilor cunoscuţi cu care am crescut toţi, literatură artistică şi educativă pentru copii, ilustraţii şi jocuri intelectuale. Am creat condiţiile necesare pentru a citi o carte în sala de lectură şi ne exprimăm încrederea că pragul bibliotecii va fi păşit de un număr mare de copii”.

Lectura este învăţătura cea mai bună

„Vizitez des biblioteca şi îmi place mult să mă aflu printre cărţi, dar mai ales acum, când avem în ea atâtea cărţi cu poveşti interesante”, ne-a spus Ana-Maria Mocanu, elevă în clasa a II-a la gimnaziul din Ţiganca. „Ana-Maria vine la bibliotecă din anul acesta, dar de-acum citeşte foarte bine”,  zice bibliotecara. „Mereu le spun copiilor că chiar dacă nu au o viteză dezvoltată la citire, este bine că au dorinţa de a citi, pentru că lectura este învăţătura cea mai bună”, a spus Eugenia Mocanu, în timp ce îşi privea micii vizitatori.

„Evenimentul în cauză este o dovadă a faptului că parteneriatul public-privat trebuie să stea la baza oricărei iniţiative sociale. Mă bucur că Compania Orange Moldova a fost prima companie comercială care a dat curs iniţiativei de a crea Parteneriatul pentru copii şi a susţine proiectele de creare şi amenajare a spaţiilor de organizare a timpului liber pentru copii în localităţile rurale din RM”, a comunicat Liliana Palihovici, preşedinta Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie.

„Vreau să mulţumesc în numele locuitorilor localităţii noastre tuturor iniţiatorilor Parteneriatului pentru copii pentru această idee frumoasă şi, în mod special, companiei Orange pentru încrederea pe care ne-au acordat-o selectând proiectul nostru din cele 165 de proiecte prezentate în cadrul concursului de granturi. Acum cei 576 de cititori ai bibliotecii publice, dintre care 311 maturi şi 265 de copii, vor veni şi mai des la bibliotecă, pentru că am cu ce să-i primesc şi ce să le propun spre citire. Volumele de carte noi vor fi la dispoziţia tuturor vizitatorilor bibliotecii”, a spus cu mari emoţii Eugenia Mocanu, angajată la biblioteca publică din localitatea Ţiganca, raionul Cantemir.

Potrivit bibliotecarei, cărţile noi vor fi binevenite nu numai pentru activităţile extraşcolare ale copiilor, dar şi pentru orele indicate în curricula şcolară.

Parteneriatul pentru copii are misiunea de a oferi comunităţilor nu doar bani, dar şi oportunităţi de dezvoltare pentru copii, fiind nu doar o acţiune singulară, ci o iniţiativă pe termen lung. El are drept scop promovarea responsabilităţii sociale a sectorului privat şi mobilizarea comunitară în favoarea tuturor copiilor.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.