„Ora de ras” şi „Scrisorile lui Buraga”, premiate la Gala Teatrului „Satiricus”

20 DE ANI CU SATIRICUS // Măşti pe scenă şi în politică

Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale” a organizat o sărbătoare caldă, ingenioasă, creativă pe 19 decembrie, cu ocazia celor 20 de ani pe care i-a împlinit în stagiunea aceasta. Înainte de a intra în sală, publicul a participat la lansarea cărţii „Două decenii cu Satiricus”, îngrijită de Ion Diviza. După prezentarea acestui volum, a fost proiectat, în variantă video, un fragment din primul spectacol al teatrului condus de Sandu Grecu, „Ce e viaţa omului”.

Satiricus” spune adevărul în scenă

„Satiricus” a spus întotdeauna adevărul în scenă, de aceea nu le-a fost pe plac celor de la putere. Spectacolele noastre au creat o oază de libertate şi au o miză social-poltică”, a menţionat regizorul şi directorul teatrului Sandu Grecu, moderatorul Galei. Făcând o trecere în revistă a realizărilor trupei, regizorul a precizat că, în decurs de douăzeci de ani, teatrul a montat 50 de spectacole şi a jucat circa 3850 de reprezentaţii, a câştigat 9 premii internaţionale şi numeroase premii şi distincţii la concursuri naţionale.

Amintim că Teatrul „Satiricus” a fost fondat în perioada când primar al capitalei era Nicolae Costin. Pe deplin motivată a fost, în acest context, decizia teatrului de a acorda premiul „Nicolae Costin” actualului primar al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. La ediţia curentă a Galei, au fost oferite 20 de trofee unor personalităţi din domeniul culturii şi mass-media cu profil teatral ori satiric. Astfel, premiul „Gheorghe Cincilei” i-a fost acordat jurnalistului Nicolae Roibu, premiul „Vasile Tăbârţă” – actorului Sergiu Finiti, premiul „Ion Popescu” a fost decernat regizorului TV Gheorghe Andros şi regizorului Peter Claus Feller. Actorului Vasile Caşu i-a fost înmânat Premiul „Victor Tanmoşan”, actriţa Lilia Cazacu a fost, de asemenea, premiată pentru activitatea pe scena Teatrului „Satiricus”.

Medalia „I.L.Cargiale” pentru două emisiuni de la Jurnal TV

Potrivit tradiţiei, în cadrul Galei Teatrului „Satiricus” au fost acordate prestigioasele medalii „I.L. Caragiale”. De data aceasta, două dintre medalii au revenit unor emisiuni de la Jurnal TV care se bucură de o largă audienţă. Una din medalii i-a revenit duetului Constantin Cheianu–Anatol Durbală, protagonişti ai emisiunii „Ora de ras”, iar cea de-a doua medalie a fost oferită pentru emisiunea de măşti „Scrisorile lui Buraga”, realizată de Nicolae Negru şi regizorul Tudor Cibotaru. Invitat pe scenă, dramaturgul şi publicistul Nicolae Negru i-a anunţat pe spectatori că Buraga l-a sunat înainte de ceremonie şi l-a chemat să ia medalia „I.L. Caragiale”, aceste cuvinte au înveselit vizibil publicul. Au fost premiate, de asemenea, emisiunile „Republica” a lui Mihai Fusu de la „PublikaTV” şi „Cu noi la teatru” a Victoriei Mocreac de la Moldova 1.

Artiştii în dialog cu politicienii

La fel cum s-a întâmplat şi în alţi ani, cei mai importanţi oameni politici din RM au fost prezenţi la Gală. Evenimentul le-a dat posibilitatea artiştilor să intre în dialog direct cu înalţi demnitari. Premierul Vlad Filat a adresat felicitări teatrului cu prilejul aniversării, dăruind actorilor un imens buchet de trandafiri albi. E interesant că anume lui Vlad Filat i-a fost înmânat premiul Personalitatea politică a anului 2010, acesta a afirmat că în politică există mai multe măşti decât în teatru. Premiul pentru verticalitate, curaj şi rezistenţă combativă în lupta anticomunistă i-a revenit preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Lui Marian Lupu, preşedintele PDM, i s-a acordat premiul pentru principialitate, devotament şi compromis în lupta politică. Au fost premiaţi de asemenea Mihai Godea (pentru verticalitate şi devotament în apărarea democraţiei), Dumitru Diacov (pentru iscusinţă şi consecvenţă în promovarea unei idei politice), Alexandru Tănase (pentru promovarea spiritului tehnocratic în activitatea social-politică), Serafim Urecheanu (pentru perseverenţă şi loialitate în politică), Iurie Leancă (pentru afirmarea spiritului european în politică), Corina Fusu (pentru promovarea consecventă a valorilor naţionale în politică), Victor Catană (pentru profesionalism, corectitudine în promovarea valorilor democratice), precum şi Ion Hadârcă, Anatol Şalaru, Ana Guţu, Victor Osipov, Sergiu Mocanu, Victor Bodiu. Lui Gabriel Stati i-a fost oferit premiul pentru debut în politică.

Daria Vlas

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)