Ora de iarnă, sâmbătă noaptea dăm ceasul înapoi

Duminică, vom avea la dispoziţie o oră în plus. Asta pentru că Republica Moldova va trece sâmbătă de la ora de vară la cea de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00. Astfel, ziua de 31 octombrie va avea 25 de ore şi va fi cea mai lungă din an.

De menţionat că trecerea la ora de iarnă se efectuează în ultima duminică a lunii octombrie, la propunerea Comisiei Economice Europene a ONU. Se consideră că mutarea acelor cu o oră în urmă va permite diminuarea solicitărilor de energie electrică, asigurând o funcţionare stabilă a sistemului energetic. Aplicarea orei de iarnă a început în 1974, când s-a produs prima criză de petrol.

Pe de altă parte, cercetătorii britanici susţin că această schimbare provoacă oboseală, iar organismul uman are nevoie de trei zile pentru a se adapta schimbării.

Experţii au mai declarat că cea mai bună metodă ca oamenii să treacă mai uşor peste această schimbare este relaxarea. Astfel, este indicat ca fiecare dintre cei care trec printr-o astfel de situaţie să-şi rezerve 30 de minute pe zi pentru a se relaxa înainte de culcare.
Schimbarea de oră nu va modifica însă mersul trenurilor. Acestea vor pleca din staţii după ora de vară până duminică dimineaţa, la ora 04.00. Trenurile care au în schimb ora de plecare după ora 4.00 vor pleca la orele specificate în orarul trenurilor aflat în vigoare.
În acelaşi timp, Biroul de Informare al Aeroportului Internaţional Chişinău susţine că această modificare nu îi va afeacta deoarece primul zbor va fi la ora 05.00 şi va fi programat conform orarului în vigoare după ora nouă.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)