Optimizarea lasă profesorii pensionari fără serviciu

EDUCAŢIE // „Criza politică întârzie optimizarea învăţământului”

Închiderea şcolii din satul Hârbovăţ, raionul Călăraşi, i-a lăsat pe unii profesori ajunşi la pensie fără serviciu. În timp ce copiii afirmă că se simt bine în noua instituţie de învăţământ, cadrele didactice se plâng că au fost trimişi „să pască bobocii”. Autorităţile dau asigurări că îi vor ajuta să caute un loc de muncă. Deşi au fost întreprinşi paşi concreţi în implementarea proiectului educaţie de calitate în localităţile rurale, Ministerul Educaţiei afirmă că proiectul optimizării ar putea întârzia în cazul în care vor avea loc alegeri anticipate.

Marina LIŢA

„Credeam că vin copiii înapoi la noi în şcoală”, ne întâmpină Parascovia Cecan, directoarea şcolii din satul Hârbovăţ, raionul Călăraşi. „Anul acesta, clopoţelul nu a anunţat începerea lecţiilor, pentru că a fost închisă şcoala, iar elevii, transportaţi la liceul din Hârjăuca”, spune Cecan.

Doi copii în clasa întâi

În instituţia în care cu trei luni în urmă se auzeau voci de copii acum bate vântul. Numai trei cadre didactice, care sunt la pensie, fac ordine în acte. La intrare, într-un colţ, un spălător la care elevii îşi spălau mâinile aşteaptă să fie folosit. Băncile din puţinele clase din instituţie stau cuminţi în speranţa că vor fi ocupate de elevii din ciclul primar. „E adevărat că numărul copiilor în clase este în scădere, dar trebuia păstrată şcoala primară. Nu ştiu cine i-a sfătuit pe părinţi să-şi dea micuţii din ciclul primar la liceul din Hârjăuca”, spune indignată Valentina, profesoară de clasele primare.

Potrivit directoarei, iniţial se vorbea că elevii vor învăţa în Onişcani, care se află mai aproape. „Părinţii însă au cerut ca elevii să fie transportaţi la Hârjăuca, pentru că drumul este mai bun”, adaugă Andrei Ciubotaru, şeful Direcţiei Generale Învăţământ Tineret şi Sport Călăraşi (DGÎTS).

Directoarea şcolii din Hârbovăţ menţionează că anul acesta sunt cu 13 copii mai puţini în şcoală. „Anul viitor trebuia să avem doi copii în clasa întâi. Ne dăm seama că e mai bine pentru copii să înveţe într-o clasă cu mai mulţi elevi, astfel se dezvoltă spiritul de competivitate, dar noi am rămas fără serviciu”, se tânguieşte Cecan.

Profesorii pensionari, la păscut bobocii

„Mi s-a spus să iau beţişorul şi să mă duc să pasc bobocii. Acesta este rolul profesorilor ajunşi la pensie?”, se întreabă Iulia Guzic, profesoară de limba şi literatura română. „Directorul şcolii din Onişcani zicea că mă ia pe mine să lucrez acolo, însă a fost angajată o profesoară de clasele primare care a terminat şi facultatea de litere. E umilitor pentru un fost profesor să-şi caute de lucru, parcă ai umbla cu cerşitul”, susţine Guzic.

Pe de altă parte, şeful DGÎTS a dat asigurări că acestea vor avea unde lucra. „Săptămâna viitoare vom rezolva şi această problemă”, afirmă Andrei Ciubotaru.

În timp ce profesorii se plâng că s-a înschis şcoala, părinţii din Hârbovăţ nu par deranjaţi. „Ar fi fost mai bine să fie şcoală în sat, dar în aceste condiţii, am ales ca fata mea să înveţe la Hârjăuca. De două săptămâni se duce cu microbuzul în fiecare dimineaţă şi mi-a spus că îi place mai mult acolo. Sunt mai mulţi copii în clasă, sala de informatică e dotată cu computere noi. Am înţeles că vor fi hrăniţi toţi elevii. Mă gândesc la binele copilului meu, pentru el e mai bine să înveţe la Hârjăuca”, susţine Zinaida.

E mai bine la şcoala nouă

Eugen, tată a doi copii, nu este mulţumit de această decizie. „Majoritatea părinţilor au hotărât să-şi dea copiii la Hârjăuca, nu am avut de ales”, spune trist părintele. „Din păcate, sunt din ce în ce mai puţini copii în sat. Oamenii pleacă fie la Călăraşi, fie peste hotare în căutarea unui trai mai bun. Dacă ne închid şcoala, nu vom mai avea niciun motiv să stăm în sat şi vom pleca”, oftează bărbatul.

Elevii din Hârbovăţ susţin că sunt mulţumiţi că au trecut la liceul din Hârjăuca. „Îmi place mai mult aici pentru că suntem mai mulţi în clasă. Nu trebuie să facem orele cu elevii din clasele mai mari. Avem bănci frumoase”, ne spune Serafima, elevă în clasa a II-a.

Xenia din clasa a IX spune că nu i-a fost greu să se adapteze în noua şcoală. „Avem computere mai bune, clasele sunt mari. Colegii de clasă sunt veniţi şi ei aici din satele din vecinătate, de aceea ne înţelegem bine. La anul, când voi termina şcoala, voi continua să învăţ la liceu ca să am timp să mă gândesc ce vreau să fac mai departe”, afirmă tânăra care-şi potriveşte geanta pe umăr şi se grăbeşte să urce în microbuz.

Profesorii care au venit cu elevii în liceu nu împărtăşesc entuziasmul copiilor. „Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-n casa ta”, parafrazează Petru Frunză, profesor de muzică. „Ne simţim ca în musaferie. Sper să reuşim să ne acomodăm şi noi, aşa cum au făcut-o copiii”, opinează Frunză.

Alegerile stopează reforma educaţiei

Veaceslav Sorochin, directorul liceului din Hârjăuca, spune că elevii au adus cu ei 350 mii de lei. „Banii vor fi folosiţi la modernizarea instituţiei de învăţământ. Deja au fost schimbate ferestrele, au fost achiziţionate computere noi. Duminică (18 septembrie – n.a.) vom organiza pentru copii o excursie. Avem autobuzul şcolii şi putem să ne deplasăm atunci când vrem”, susţine Sorochin. „Cum banii veniţi  vom procura materiale didactice”, afirmă directorul.

Acesta a menţionat că în liceu îşi fac studiile copii din patru localităţi. „În total, avem 307 copii din satele Mândra, Hârbovăţ, Hârjăuca şi Leordoaia. Până acest an, aici a fost şcoală medie cu predare în limba rusă, iar în acest an instituţia a fost transformată în liceu român-rus. Încă mai persistă anunţurile în limba rusă, dar în cel mai scurt timp vom face şi aceste modificări”, asigură directorul liceului.

Iurie Vârlan, consultant în comunicare în cadrul Ministerului Educaţiei (ME), susţine că în raionul Călăraşi proiectul optimizării educaţiei este implementat cu succes. „S-a reuşit, până la 1 septembrie, asigurarea copiilor cu mijloc de transport, care îi transportă la şcoala de circumscripţie. Copiii au fost asiguraţi cu manuale şi tot ce este necesar pentru avea o educaţie de calitate”, afirmă expertul. „Sper să nu fie alegeri anticipate, deoarece în acest caz reforma se va opri”, susţine Vârlan.

Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, a menţionat în acest sens: „Din păcate, campania electorală din acest an a avut un impact negativ asupra mersului normal al reformei. Ne-a aruncat cu aproximativ jumătate de an în urmă. Oficialii se bat pentru funcţii şi nimeni nu se apucă de făcut schimbări”, menţionează Şleahtiţchi.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)