Optimizare cu final fericit la Fârlădeni

Test incredibil pentru cei 27 de copii care au absolvit clasele de gimnaziu la Fârlădeni, Căuşeni. Împinşi de autorităţi, aceştia şi-au depus, apoi şi-au retras actele de la şcoli cu predare în „limba moldovenească” cu grafie chirilică din stânga Nistrului.

Vestea care i-a surprins

Optimizarea sistemului de învăţământ a provocat un nou scandal. Copiii care au absolvit clasele de gimnaziu la liceul „Mihail Sadoveanu” din Fârlădeni, Căuşeni, o localitate din preajma oraşului Bender, au aflat în prag de nou an şcolar că liceul din localitate se transformă în gimnaziu şi că vor trebui să-şi continue studiile în altă parte. Cei 27 de absolvenţi urmau să aleagă între liceul de la Căuşeni, de care îi desparte 35 de km, şi şcolile din Transnistria. Decizia Ministerului Educaţiei i-a determinat pe majoritatea din ei să depună actele la şcoli din stânga Nistrului, cu predare în „limba moldovenească” cu grafie chirilică.

Potrivit părinţilor, aceştia nu ar avea bani pentru drum până la Căuşeni, în plus, spre acest oraş transportul circulă cu multă dificultate pe timp de iarnă. Conform Regulamentului Ministerului Educaţiei, se reorganizează în gimnazii liceele în care sunt mai puţin de două grupe care ar întruni 50 de copii în clasele X–XII.

„Limbă moldovenească” cu 300 de dolari

Pentru Carolina Acatrinici, ultimele săptămâni au fost pline de frământări. Vrea să susţină Bacul şi să-şi depună documentele la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Decizia autorităţilor de a închide liceul a determinat-o să-şi ia documentele şi să le depună la Colegiul Pedagogic din Bender, unde taxa pentru un an de studii costă 300 de dolari. „Din start mi s-a spus că aici vom studia în limba moldovenească în grafie chirilică. Membrii comisiei ne-au tratat cu multe rezerve”, ne-a spus ea. Aici urma să studieze timp de trei ani şi nouă luni.

„Mai mult, trebuia să mai cheltui lunar 500 de lei pentru transport. Am planificat ca după ce voi absolvi acest colegiu, voi susţine examenele de BAC şi voi depune actele la Universitatea pedagogică”, ne mai spune tânăra.

Ministerul Educaţiei s-a răzgândit

După ce presa a mediatizat cazul, Ministerul Educaţiei şi-a revizuit decizia. „Azi am fost informaţi de viceministrul Tatiana Potâng că, ţinând cont că suntem în zona de conflict, pentru instituţia noastră va fi făcută o excepţie, va continua să aibă statut de liceu”, spune directorul liceului Tudor Guţu. Până la 1 septembrie, mai sunt câteva zile. „Acum trebuie să ne mobilizăm să aducem copiii înapoi”, ne mai spune el.

„Le-am predat limba şi literatura română ca mâine–poimâine să devină profesori de limbă moldovenească? Ar fi un eşec atât al nostru, cât şi al autorităţilor, cu repercusiuni grave asupra destinului acestor copii”, afirmă Claudia Arventiev, profesoară de limba română la acest liceu.

„Ne bucură mult că conflictul a fost aplanat, de altfel cum avea să sărbătorim noi Ziua Limbii Române, ştiind că copiii noştri merg în Transnistria, unde vor obţine diplome recunoscute doar de Tiraspol”, se întreabă Tudor Covici, preşedintele Asociaţiei veteranilor Războiului de pe Nistru, precizând că în această localitate au decedat cinci persoane în timpul luptelor din 1992. „Ar fi un act de trădare faţă de cei care şi-au dat viaţa pentru independenţa Republicii Moldova”, a mai spus el.

Cristina Baciu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)