Opriţi cazacii!

La 2 martie am comemorat eroii Independenţei, iar la 4 martie cazacii din UTA Găgăuzia au cerut să fie înregistraţi

Ţinând cont de precedentul din Otaci, înregistrarea mişcării cazacilor apărută recent în UTA Găgăuzia ar putea să nu fie admisă. Declaraţia aparţine ministrului Justiţiei, Oleg Efrim. Oficialul a declarat pentru JURNAL că la 4 martie curent au fost depuse actele pentru înregistrarea organizaţiei şi, timp de 30 de zile, urmează să analizeze actele pentru a lua o decizie.

„Ceea ce trebuie reţinut e că în 2010 Uniunea cazacilor din oraşul Otaci a fost lichidată printr-o decizie a instanţei de judecată”, a menţionat Efrim. Între timp, mişcarea cazacilor din UTA Găgăuzia s-a făcut cu un general desemnat de Uniunea cazacilor din Rusia. Acesta s-a dovedit a fi nimeni altul decât Ivan Mardari, deputat în Adunarea Națională a Găgăuziei din partea PD. Potrivit lui Mardari, organizaţia se va ocupa de creşterea şi îngrijirea cailor care ulterior vor fi folosiţi pentru patrularea străzilor, în vederea menţinerii ordinii publice. Printre membrii mişcării se numără şi alţi reprezentanţi ai PD, inclusiv Vasili Neicovcen, purtătorul de cuvânt al mişcării „Novaia Gagauzia”, care a obţinut gradul de colonel al cazacilor. Amintim că la 28 februarie curent s-a încheiat procesul de fuzionare a mişcării „Novaia Gagauzia” cu Partidul Democrat din Moldova. Anunţul a fost făcut în cadrul forumului naţional al formaţiunii la care au participat preşedintele organizaţiei regionale a PDM Găgăuzia, primarul de Comrat, Nicolae Dudoglo, Marian Lupu şi Dumitru Diacov. În cadrul evenimentului care a avut loc în Găgăuzia au fost înmânate carnete de partid noilor membri. În aceeaşi zi, potrivit mass-media din regiune, noii democraţi Neicovcen şi Mardari s-au ales cu funcţii de colonel şi respectiv general.

Fostul ministrul al Justiţiei, Alexandru Tănase: „Cazacii reprezintă un risc”

La ceremonie se spune că a fost prezent şi Marian Lupu. Contactat de JURNAL, Dumitru Diacov s-a arătat nedumerit când a fost întrebat despre mişcarea cazacilor din Găgăuzia care este condusă de noii membrii PD. „Nu vă pot spune nimic. Eu cunosc membrii mai vechi ai partidului, pe cei noi încă nu-i ştiu pe toţi”, a menţionat liderul democraţilor.

Imediat ce a aflat despre înregistrarea de către autorităţile publice locale din Otaci a organizaţiei căzăceşti, la 30 iunie 2010 Ministerul Justiţiei le-a somat să anuleze înregistrarea. Ministerul Justiţiei şi-a exprimat îngrijorarea că „Uniunea Cazacilor din or. Otaci” prezintă un risc de generare a tendinţelor separatiste.

Actualul ministru al Justiţiei: „Nu mă pronunţ până nu analizez actele”

Oleg Efrim a declarat pentru JURNAL că se va putea pronunţa mai detaliat privind mişcarea cazacilor din Găgăuzia doar după ce va studia actele depuse la Ministerul Justiţiei.

Organizaţiile de cazaci au devenit cunoscute prin implicarea lor în majoritatea conflictelor militare care au urmat după dizolvarea Uniunii Sovietice: Osetia de Sud, Crimeea, Abhazia şi Transnistria.

Svetlana Panţa

 

 

The following two tabs change content below.