Opoziția solicită sprijinul Bucureștiului la viitoarele alegeri

Liderii partidelor de opoziție PAS, Maia Sandu, și al PPDA, Andrei Năstase, au solicitat autorităților de la București să ceară Chișinăului asigurarea unor alegeri libere și corecte. Apelul a fost lansat în cadrul unei dezbateri organizată de Fundația Universitară a Mării Negre la tema „Republica Moldova azi – integrare europeană între speranțe și dezamăgiri”. Unul dintre invitații la dezbatere, analistul politic al Fundației Jamestown Vladimir Socor a observat că guvernarea de la Chișinău PD-PSRM a inversat parcursul european în unul antieuropean.

Maia Sandu a amintit că deși PD este un partid care a ajuns cu un scor mic la guvernare, liderul acestuia a fost „suficient de creativ” ca să încropească cu ajutorul banilor și al șantajului o majoritate parlamentară. Același lucru li se întâmplă și primarilor, care au ajuns actualmente 70–80% membri ai PD.

„Nu e un semn că primarii au descoperit că împărtășesc aceeași ideologie. Așa cum arată ultimele rapoarte ale societății civile, majoritatea au dosare penale. În situația în care PD și-a subordonat toate instituțiile statului, în special, procuratura și justiția, șantajul este elementul principal prin care acești primari, și nu doar ei, au ajuns să se subordoneze PD”.

Maia Sandu a adăugat că, în pofida faptului că utilizează resurse administrative și mediatice enorme, PD rămâne o formațiune cu o susținere populară de doar 4–5%. Pentru cei care nu cred în sondaje, o dovadă în acest sens e că PD nu a avut un candidat la alegerile prezidențiale din 2016 și nu a avut un candidat pe care să și-l asume la alegerile locale din mun. Chișinău.

„Ce fel de partid e acesta care vrea să rămână la putere, dar nu a avut candidați la două exerciții electorale foarte importante? În aceste condiții, PD poate să rămână la guvernare doar prin fraudarea alegerilor și prin cooperarea cu PSRM”, a conchis Sandu.

Referindu-se la parteneriatul PD-PSRM, care a dus la adoptarea controversatei legi a cetățeniei și cea privind stimularea fiscală (prin care au fost anulate eforturile anterioare ale autorităților de prevenire a spălării banilor), Sandu a precizat că PD se erijează în partid proeuropean, ca să obțină bani de la Bruxelles, București. În realitate, acesta face jocurile Moscovei, deoarece pentru corupții de la putere e bine ca Moldova să rămână într-o zonă unde să continue spălarea de bani și schemele de corupție.

„Cel mai grav e că PD continuă să discrediteze agenda europeană a R. Moldova în ochii propriilor cetățeni, ajutând astfel enorm regimul de la Kremlin. Oamenii se întreabă: Ce fel de guvernare proeuropeană e asta când sărăcia se extinde și lumea pleacă? Din frauda bancară, în valoare de 12% din PIB, comisă acum patru ani, nu a fost recuperat niciun ban!”

În final, Sandu a declarat că  deși partidele de opoziție nu au resurse, asemenea celor de la guvernare, PAS și PPDA se bucură de susținerea poporului, fapt demonstrat la alegerile prezidențiale și locale din mun. Chișinău.

„Noi contăm pe alegeri libere și corecte și pe sprijinul autorităților din România pentru a transmite mesaje clare guvernării de la Chișinău să respecte caracterul democratic al viitoarelor alegeri. Stabilitatea nu poate fi asigurată de o guvernare coruptă. Avem nevoie de alegeri libere și corecte. În rest, noi o să ne facem treaba”, a mai spus lidera PAS.

Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat la rândul său că este important ca susținerea și capitalul public oferit de România Republicii Moldova să fie condiționate în continuare de respectarea normelor statului de drept, a democrației și a libertăților omului pe teritoriul Moldovei.

O opoziție mai unită

Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre, consideră că PD-PSRM se tem actualmente cel mai mult de parteneriatul PAS-PPDA și a îndemnat celelalte forțe de opoziție să se ralieze, inclusiv unioniștii.

„Opțiunea unionistă ar trebui să se gândească astăzi poate de două ori, în ce măsură unionismul plahotniucist e valabil din moment ce PD a refuzat să pună la vot ideea de schimbare a articolului 13, de a introduce noțiunea de limba română, așa cum prevede Curtea Constituțională”, a spus Dungaciu.

El a adăugat că Bucureștiul este actualemnte cel mai semnificativ actor politic ce ar putea juca un rol semnificativ la viitoarele alegeri parlamentare.

„Bruxelles-ul e un pic departe, Washingtonul nu va da oricum mesaje atât de specifice şi punctuale, pentru că nu e problema lor fierbinte. Bucureştiul este capitala europeană sau euroatlantică, ce ar putea avea cea mai mare influenţă, inclusiv în configurările politice de acolo. Şi din această perspectivă ar trebui să fim mai responsabili”, a spus Dungaciu.

Bucureștiul, mai aproape ca Washington

Vladimir Socor, reprezentant al Jamestown Foundation, a declarat la rândul său că autorităţile de la Bucureşti ar putea să facă o serie de lucruri în ce priveşte relaţia cu Republica Moldova. „Guvernarea controlată de PD a inversat parcursul european în unul antieuropean. Lipsită de legitimitate în plan intern, guvernarea caută un substitut extern al legitimității. L-a pierdut la Bruxelles. Încearcă, după părerea mea, în zadar, să mențină legitimizarea din partea Washingtonului. (…) R. Moldova însă nu este o prioritate pe agenda Washingtonului.

Stabilitatea nu poate fi garantată de cel mai nepopular personaj politic din Moldova și de către un partid care are abia șanse să treacă pragul electoral. Obiectivul de politică externă al parteneriatului politic Plahotniuc-Dodon este deschiderea unei relații a dlui Plahotniuc cu Moscova”, consideră Socor.

Expertul a îndemnat Guvernul și Președinția României să se asocieze evaluărilor UE față de situația de la Chișinău. „Asociindu-se cu această evaluare, Bucureștiul poate să recâștige sprijin popular și prestigiu în RM, să nu mai fie asociat cu persoana cea mai detestată din RM, dl Plahotniuc. Există metode simple de public relations, prin care guvernarea din Bucureşti şi Preşedinţia pot, în mod indirect, să susţină partidele proeuropene fără a recurge la amestecul în treburile interne ale R. Moldova, tehnicile necesare, prin televiziune, sunt arhicunoscute”, a declarat Socor.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu