OPINII // Şevciuk poate să stea liniştit la Chişinău

Pretinsul parlament din stânga Nistrului a ridicat recent imunitatea fostului lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Acesta este acuzat de furt, corupţie şi abuz de putere. În consecinţă, el nu a aşteptat să fie arestat, ci a fugit cu o barcă peste Nistru, la Chişinău. Ajuns aici, a scris pe Facebook că este urmărit de Victor Guşan, unul dintre acţionarii holdingului Sheriff. Autorităţile de la Chişinău? Acestea nu au întreprins nimic şi nici măcar nu pot mişca un deget, deoarece, potrivit experţilor, nu există un cadru juridic pentru reţinerea liderului secesionist. Pe numele acestuia au fost deschise la Tiraspol cinci dosare pentru fraudă în proporții deosebit de mari, mită, abuz etc.

Procurorul de la Tiraspol Gurețki susţine că Șevciuk a creat un fond de stabilizare în baza transferului a circa 8 milioane de dolari SUA de pe un cont unde erau transferați banii pentru gazele consumate, bani pe care RM s-a obligat să-i plătească Moscovei. Şevciuk a anunţat pe o reţea de socializare că acuzaţiile actualei puteri de la Tiraspol sunt false, iar marţi a urcat într-o barcă şi s-a refugiat la Chişinău. „Informez că alaltăieri, deplasându-mă din Tiraspol spre Râbnița, am observat că sunt urmărit de autovehicule… ce aparțin angajaţilor serviciului de pază al companiei Sheriff. Am fost informat că Victor Gușan a comandat asasinarea mea. Cunoscând resursele acestui cetățean și influența sa asupra guvernării din Transnistria, am fost nevoit să iau măsuri urgente”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Expertul în problematica diferendului transnistrean, Ion Leahu, crede că Şevciuk s-a refugiat la Chişinău deoarece R. Moldova nu are niciun document juridic ce ar defini regiunea din stânga Nistrului din punct de vedere al dreptului R. Moldova. „Prin urmare, el nu poate fi tras la răspundere. Faptul că este calificat drept fost lider secesionist este o calificare sentimentală. Însă, din punct de vedere juridic, el este posesor al paşaportului RM, cetăţean al R. Moldova, şi, atâta timp cât nu este condamnat de o instanţă de judecată a R. Moldova, el este om liber”, a spus observatorul.

Şi fostul ministru responsabil de reintegrare, Eugen Carpov, susţine că Chişinăul nu are mijloace pentru a întreprinde ceva de ordin juridic în cazul lui Şevciuk. „Este un element care trebuie analizat atent de instituţiile de drept. Subiectul este sensibil. RM nu recunoaşte nici organele de dincolo, nici deciziile lor, dar trebuie totodată să monitorizăm situaţia şi să acţionăm în funcţie de interesele Chişinăului în această situaţie”, a opinat deputatul.

„Dosarele pe care le are Şevciuk la Tiraspol”, susţine Ion Manole, director executiv „Promo-Lex”, „nu pot determina acţiunile autorităţilor noastre de drept. În timpul aflării sale aici, el poate fi tratat ca orice alt cetăţean al R. Moldova. În ultimii ani, procuratura RM a început să deschidă dosare celor din stânga Nistrului care încălcau drepturile cetăţenilor, însă această acţiune a fost suspendată la insistenţa unor parteneri internaţionali”, a relatat juristul.