Primele 100 zile de guvernare sub lupa analiştilor

Guvernul Filat, la tablă!
Deşi au mai multe obiecţii faţă de modul în care a activat Guvernul condus de Vlad Filat, experţii economici şi opoziţia parlamentară afirmă că acesta a susţinut examenul primelor o sută de zile. Singurii care nu au văzut nimic bun în activitatea noului Executiv sunt comuniştii. Citiţi mai jos un sondaj realizat cu un fost premier, un deputat PCRM şi un analist economic.
Dumitru Braghiş, ex-prim-ministru, preşedinte PSD:
”Guvernul Filat a susţinut examenul, dar cu obiecţii”
”Guvernul Filat a susţinut examenul primelor o sută de zile, chiar dacă avem anumite obiecţii faţă de cele realizate. Sunt câteva lucruri care au fost făcute cu întârziere. Este vorba despre numirea unor noi cadre în mai multe agenţii şi direcţii. În plus, Guvernul Filat a comis unele greşeli preluate de la fostele guvernări. Una dintre acestea este Legea bugetului de stat care rămâne a fi un document politizat. Actualul Executiv mai are probleme la capitolul securitate şi ordine publică. Totuşi, este complicat să judeci despre activitatea unui Guvern la o sută de zile de activitate. De multe ori efectele măsurilor luate pot fi văzute abia peste jumătate de an sau chiar mai mult. Totuşi, deja putem vorbi despre unele succese în ceea ce priveşte relaţiile cu partenerii din exterior: SUA, UE. Merită menţionat la capitolul realizări şi semnarea Tratatului cu privire la micul trafic de frontieră. În schimb, în domeniul soluţionării conflictului transnistrean nu s-a făcut nimic în aceste o sută de zile”.
Iurie Muntean, ex-viceministru al Economiei şi Comerţului, deputat PCRM:
”Nu au cu ce se lăuda”
”Acest Guvern nu are cu ce se lăuda. Astfel, la capitolul integrare europeană, în afară de declaraţii nu s-a mai făcut nimic. Guvernul Greceanâi urma să iniţieze negocieri cu privire la Acordul de comerţ liber aprofundat încă în septembrie 2009, Guvernul Filat promite acelaşi lucru pentru începutul anului 2010. În aceste o sută de zile nu a avut loc nicio şedinţă a Comisiei guvernamentale pentru integrarea europeană, nu a fost aprobat planul de acţiuni pentru integrarea europeană. În ceea ce priveşte investiţiile străine – acestea au scăzut de la 800 de milioane de dolari în 2008 la 50 de milioane de dolari în 2009. În plus, actualul Guvern susţine că începând cu 2011 cota zero la venitul reinvestit nu se va mai aplica. În această situaţie, despre ce stabilitate legislativă cu privire la investiţiile străine mai poate fi vorba?
Guvernul Filat nu a reuşit să finalizeze negocierile cu Federaţia Rusă şi China pentru acordarea creditelor promise de aceste ţări. Acest guvern doar distruge sectorul social pentru a face posibilă semnarea Memorandului cu FMI”.
Valeriu Prohniţchi, expert economic, director executiv ”Expert Grup”:
”Un Guvern de algoritm”
”Acest Guvern a făcut multe, dar au existat şi constrângeri care nu au permis mai multe realizări. Aceste constrângeri ţin de faptul că avem un Guvern de algoritm. În funcţii importante în diferite ministere şi agenţii au fost numite persoane întâmplătoare, care, probabil, sunt loiale politic, dar nu sunt profesioniste. În plus, Guvernul Filat nu a reuşit să facă faţă rezistenţelor corporative, de aceea mai multe promisiuni nu au fost implementate. Spre exemplu, nu s-a reuşit scoaterea eficientă a monopolului la importul de carne. Noua schemă introdusă de Executiv în acest domeniu nu va determina micşorarea preţurilor la carne şi deci populaţia nu are de câştigat din această demonopolizare a pieţei.
Cât priveşte majorările de preţuri, nu cred că Guvernul se putea abţine de la acestea. Trebuie să se umple bugetul cu ceva. O problemă serioasă este îngheţarea salariilor, dar majorări salariale evident nu se puteau face în lipsa unei acoperiri financiare”.
Sondaj realizat de Mariana Raţă