Operațiunea „Nataşa”, ignorată de preşedinta CEC

În 2016, Curtea Constituţională a remarcat că organizarea transportului pentru alegători este o problemă care trebuie analizată de Parlament

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, nu vede o încălcare în transportarea organizată a alegătorilor din stânga Nistrului la cele 47 de secţii de votare deschise pe malul drept al Nistrului, chiar dacă cheltuielile pentru organizarea acestor deplasări nu sunt reflectate în rapoartele financiare ale concurenţilor electorali depuse la CEC.

Şefa CEC a declarat în cadrul unei emisiuni a postului public de televiziune Moldova 1 că: „Organizarea transportului nu constituie o încălcare în sine a legislaţiei, constituie o abatere cu caracter penal – coruperea alegătorilor”.

„Dacă cetăţeanul adus organizat la secţia de votare pentru a vota este obligat ori împiedicat să își manifeste liber voinţa, acest fapt constituie o abatere cu caracter penal”, a punctat  Russu, reiterând că de aceste cazuri ar trebui să se ocupe organele de drept.

Declaraţii trase la indigo

Întâmplător sau nu, declaraţia preşedintei CEC vine la o săptămână după ce fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a făcut o declaraţie similară. Acesta a afirmat, citat de adevarul.ro, că „transportarea organizată a alegătorilor spre secţiile de votare de către un concurent electoral nu este o încălcare a legislaţiei, cu condiţia că nu sunt cumpărate voturile”.

În hotărârea din 2016 a Curţii Constituţionale, pe când Tănase era preşedinte al acestei instituţii, magistraţii constituţionali au atras totuşi atenţia că procesul de transportare organizată a alegătorilor constituie o problemă şi au cerut Parlamentului să o rezolve.

„Coruperea alegătorilor constituie oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite drepturile electorale într-un anumit mod. Art. 38  din Codul Electoral stabilește că concurenților electorali li se interzice să propună alegătorilor bani, cadouri, să distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoarele umanitare sau din alte acțiuni de binefacere.

Pe de altă parte, Curtea a constatat lipsa incriminării în Codul penal a coruperii alegătorilor în cadrul alegerilor prezidențiale, similar incriminării oferirii sau dării de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod în cadrul alegerilor parlamentare, locale ori în cadrul referendumului (art. 181/1). Pentru acest motiv, Curtea a adoptat o adresă (4) pentru a semnala Parlamentului necesitatea eliminării acestei lacune legislative”, se spune în Hotărârea CC din 13 decembrie 2016.

Banii pentru transportare nu se regăsesc în rapoarte

În replică faţă de cele afirmate de preşedinta CEC, Pavel Postică, şeful Misiunii de observatori „Promo-Lex”, a declarat că transportarea organizată a alegătorilor trebuie analizată în toată complexitatea ei.

„Nu aş risca să spun că este un lucru permis de lege. Transportul de pasageri este un serviciu şi, conform legislaţiei în vigoare, acordarea oricărui serviciu alegătorilor pentru a-i determina să voteze într-un fel sau altul este interzisă”, a spus expertul.

Pavel Postică a reiterat că, după alegerile prezidenţiale din 2016, Curtea Constituţională a adoptat un document pentru a semnala Parlamentului necesitatea eliminării acestei lacune legislative.

„Curtea Constituţională a menţionat clar în hotărârea sa că organizarea transportului este o problemă care trebuie analizată de Parlament. Din păcate, Parlamentul a evitat să dea un răspuns clar, este ori nu aceasta o încălcare ca în cazul produselor alimentare, unde legea prevede alb pe negru că acordarea lor e interzisă. Aşa trebuie să fie reglementată şi situaţia cu transportul, pentru că, dacă este permis, aceste cheltuieli trebuie să se regăsească în rapoartele financiare ale concurenţilor electorali”, a adăugat el, precizând că, în situaţia actuală, cheltuielile cu pricina nu sunt reflectate.

„Rapoartele financiare au fost închise cu două zile înainte de alegeri. Ulterior, toţi am asistat la transportarea în mod organizat a alegătorilor, dar nu se ştie cine a plătit pentru asta”, a mai spus el.

Complicitate la frauda electorală

Declaraţia preşedintei CEC a fost criticată de mai mulţi experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.

„Care e acel participant electoral ce a raportat cheltuieli de transport organizat în rapoartele recepţionate de Dvs., doamnă preşedintă, nu vă apar întrebări? Sau transportul s-a autoorganizat în favoarea unui concurent anume?”, s-a întrebat Veaceslav Negruţa, expert Transparency International, fost ministru al Finanţelor.

Acesta a opinat că, în acest caz, protejarea ilegalităţilor electorale de către persoane sus-puse reprezintă o încălcare a legislaţiei şi chiar o complicitate la frauda electorală.

Amintim că la scrutinul din 24 februarie curent, pe teritoriul RM au fost deschise 47 de secţii de votare destinate alegătorilor din stânga Nistrului, unde şi-au dat votul circa 37 mii de cetăţeni aduşi în mod organizat din această regiune. Mai mulţi cetăţeni aduşi la secţiile de vot au declarat în faţa camerelor de luat vederi că în fiecare autobuz sau microbuz venit din stânga Nistrului era câte o persoană care le dădea bani pasagerilor după ce aceştia demonstrau că au votat. Pe unul din autobuze scria „Nataşa”, făcându-se astfel legătura cu una din distribuitoarele de bani.

Primele vehicule au ajuns la destinație la ora patru dimineața, iar preşedintele Igor Dodon a declarat cu o zi înainte de alegeri că liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a avut o înţelegere cu patronii companiei „Sheriff” de la Tiraspol de a aduce oamenii în mod organizat la alegeri şi că potenţialii alegători vor fi plătiţi cu 20 de dolari pentru a-i vota pe „aşa-numiţii candidaţi independenţi”.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu