Operaţiunea „Moş Crăciun”

CAMPANIE // Am renunţat la haina de Moş Crăciun şi ne-am deghizat în contrabandişti

Pentru a duce cadourile de Crăciun copiilor de la Şcoala- internat din Tighina, a trebuit să le ascundem în portpagajul unui automobil cu numere transnistrene, mai departe de ochii vameşilor. „Va fi o problemă să treceţi vama”, ne-a anunţat directoarea şcolii atunci când i-am spus că vrem să le aducem copiilor genţi, jucării şi dulciuri colectate în cadrul campaniei „Scrie Moşului!”, lansată de JURNAL de Chişinău.

Cadouri duse prin contrabandă

Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al unui locuitor din Tighina care ne-a pus la dispoziţie automobilul său, cadourile au ajuns la copii. „Recent, o organizaţie nonguvernamentală a donat încălţăminte. A trebuit să-i aducem pe copii la postul vamal din Varniţa ca să-i încălţăm. Nu este pentru prima dată. Acelaşi lucru a trebuit să-l facem şi când am primit nişte haine. Nici măcar cu dulciuri nu putem trece vama. Am descărcat cutiile la Varniţa şi acum le punem câte puţine în maşină şi le aducem pe ascuns copiilor. Cum s-ar spune, facem contrabandă”, a menţionat directoarea Maria Ungureanu, decorată anul acesta cu „Ordinul Republicii” pentru contribuţia remarcabilă în promovarea limbii române.

Directoarea spune că, până în prezent, clădirile şcolii-internat se află în pericol de a fi luate de autorităţile separatiste. „Ei vor să facă aici şcoală pentru cadeţi. Dacă nu ar fi aceşti copii orfani, demult ne alungau”, a spus îngrijorată Ungureanu.

Vizita bucură mai mult decât cadoul

Fetelor şi băieţilor parcă nu le venea a crede ochilor când au văzut cadourile care au fost aduse „tocmai” de la Chişinău şi nu trebuie să se ducă până la vamă. Fiecare a primit câte o geantă cu rechizite şcolare, jucării de pluş şi dulciuri. Cristina, o fetiţă de 13 ani, îşi ascundea ochii plini de lacrimi după jucăria de pluş pe care i-a transmis-o frăţiorul ei de 10 ani.

„Ei sunt proaspeţi veniţi la internat. Şi-au dorit foarte mult să petreacă sărbătorile de iarnă împreună cu rudele, dar…” în acest moment directoarea s-a uitat la Cristina şi nu a mai spus nimic. Tatăl copiilor nu mai este în viaţă, iar mama îşi ispăşeşte pedeapsa pentru omor. Din 110 copii de la Şcoala-internat din Tighina, mai mult de jumătate sunt orfani şi peste 70 de copii sunt din raionul Anenii Noi. „Suntem foarte bucuroşi că ne-aţi adus cadouri, dar şi mai mult că ne-aţi vizitat”, mi-a spus o fetiţă în timp ce ne luam rămas bun de la copii.

1.   Cel mai mult Cristina şi Nicolae şi-ar dori să sărbătorească anul nou împreună cu familia. Fraţii s-au bucurat de cadouri însă durerea persistă în privirea lor

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)