Operaţiunea de „salvare” a unui mort

Operaţiunea de salvare a durat peste 60 de ore şi au fost antrenaţi peste 20 de salvatori din trei raioane

Operaţiunea de salvare a durat peste 60 de ore şi au fost antrenaţi peste 20 de salvatori din trei raioane

Locuitorii din satul Şestaci, r. Şoldăneşti, acuză salvatorii că nu au întreprins toate măsurile necesare pentru a salva bărbatul de 35 de ani care a rămas blocat într-o fântână, după ce pereţii acesteia s-au prăbuşit peste el

După mai bine de 60 de ore de săpături, salvatorii au scos din fântână corpul neînsufleţit al bărbatului care a zăcut acoperit de pământ. Până în ultima clipă familia victimei care s-a pomenit acoperită cu tone de pământ la fundul puţului trăia cu speranţa că Andrei va supravieţui. „Am rămas văduvă, iar copiii noştri au rămas orfani de tată. Avem patru fii. Nu ştiu ce voi face mai departe”, plânge soţia bărbatului care şi-a găsit moartea la o adâncime de 20 de metri.

Corpul neînsufleţit al bărbatului de 35 de ani a fost găsit la o adâncime de 20 de metri

Corpul neînsufleţit al bărbatului de 35 de ani a fost găsit la o adâncime de 20 de metri

Recent, Andrei a revenit din Rusia acasă, în satul Şestaci, r. Şoldăneşti. A muncit din greu peste hotare pentru a asigura existenţa familiei numeroase. Pe 13 decembrie a sărbătorit în sânul familiei, alături de soţie şi cei patru feciori ziua onomastică şi aniversarea a 35-a. Nimeni din oaspeţii prezenţi la sărbătoare nu-şi putea închipui că aceasta este ultima dată când îl mai văd pe Andrei în viaţă. Pe 16 decembrie curent, bărbatul ajutat de trei amici, a decis să cureţe fântâna înnămolită. La adâncime a coborât Andrei. Nu au reuşit să scoată câteva găleţi cu nămol, că bărbaţii care au rămas la suprafaţă au auzit un zgomot puternic. S-au surpat pereţii fântânii. Imediat a fost alertată echipa de salvatori.

„În după-amiaza zilei de 16 decembrie, am fost informaţi că un bărbat, în timpul lucrărilor de curăţare a unei fântâni de 16 metri adâncime, a rămas blocat sub pământ”, ne-a comunicat ofiţerul de presă al Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, Diana Ţurcan. Potrivit acesteia, în ultimii 15 ani este primul caz când se prăbuşesc pereţii unei fântâni peste un om.

Operaţiunea de salvare în care au fost antrenaţi peste 20 de pompieri din trei raioane nu a trecut şi fără incidente strigătoare la cer. Rudele şi prietenii bărbatului îngropat de viu nu înţeleg de ce totuşi salvatorii nu au folosit tehnică şi autospeciale pentru a dezgropa corpul lui Andrei. „Fiecare secundă era importantă. Poate dacă îl scoteau mai devreme el era viu”, ne spune îndurerat un prieten apropiat al victimei. Salvatorii însă au fost nevoiţi să se înarmeze cu lopeţi şi să coboare pe rând la fundul fântânii pentru a-l dezgropa. „De tehnică nici vorbă nu putea fi. În primul rând, fântâna era situată în aşa fel încât nici o maşină mică nu putea ajunge acolo şi dacă totuşi ar fi intervenit tehnica, era un risc sporit ca pământul să se surpe pe o rază de 6-7 metri”, a menţionat Ţurcan.

În prima zi salvatorii au lucrat şi pe timp de noapte

În prima zi salvatorii au lucrat şi pe timp de noapte

„Andrei e încă viu!”

În noaptea de 17 decembrie, după lucrări fără întrerupere, la ora 22, salvatorii au anunţat rudele victimei că stopează lucrările. La acea oră, săpăturile ajunseseră la 13 metri adâncime şi cu cât înaintau salvatorii cu atât mai mult se expuneau pericolului că şi peste ei ar putea să se prăbuşească pereţii fântânii. Explicaţiile pompierilor însă nu au fost suficiente pentru persoanele apropiate lui Andrei, care încă mai sperau că acesta este în viaţă. „Eu simt că el este viu! Nu vă duceţi!”, a strigat disperată soţia bărbatului. Indignaţi, sătenii au format un cordon viu şi au încercat să împiedice plecarea de la fața locului a echipajelor de salvatori.

Sătenii nu au rămas indiferenţi şi au ajutat salvatorii

Sătenii nu au rămas indiferenţi şi au ajutat salvatorii

Pentru a calma spiritele a fost chemată poliţia. Rudele nu au putut să se împace cu gândul că corpul lui Andrei va rămâne pentru totdeauna la adâncime. Reprezentanţii Departamentului Servicii Excepţionale au declarat pentru JURNAL că nici nu s-a discutat despre faptul ca operaţiunea de salvare să fie stopată. Alte surse care au solicitat anonimatul ne-au comunicat contrariul. Cert este că pe 18 decembrie a fost convocată o şedinţă de urgenţă în cadrul căreia s-au întrunit salvatori şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din Şoldăneşti pentru a face un plan de acţiuni şi a găsi soluţii pentru a continua săpăturile. Conducerea lucrărilor a fost preluată de șeful direcției Situației Excepționale Orhei, Igor Pojar. De la Chişinău la faţa locului s-au deplasat salvatori, ingineri care au inspectat adâncimea fântânii.

foto7

Pentru că nu a fost posibilă intervenţia autospecialelor, pompierii au scos pământul din fântână cu găleţile

Pentru a nu expune riscului salvatorii coborâţi, pereţii puţului au fost asiguraţi cu o carcasă de metal care a fost instalată aproximativ la ora 13. Peste încă cinci ore de săpături, la suprafaţă a fost scos corpul neînsufleţit al lui Andrei. Potrivit pompierului care a găsit cadavrul, bărbatul era acoperit de pietriş şi era cu faţa în nămol. Expertiza medico-legală urmează să stabilească timpul şi cauza decesului. „Primele ore el era încă viu. Eu îl auzeam”, a spus soţia îndoliată. Salvatorii, la rândul lor, nu au anunţat familia despre faptul că lucrează la dezgroparea unui cadavru, chiar dacă de la începutul operaţiunii s-au scurs zeci de ore, ci spuneau că participă la o operaţiune de salvare a unei vieţi omeneşti.

Pompierii şi salvatorii atenţionează populaţia să nu-şi rişte viaţa şi, atunci când planifică să cureţe fântâni, să apeleze la un specialist şi să se doteze cu echipamente necesare. „Cea mai mare greşeală fac oamenii care se apucă de anumite lucruri ce nu ţin de competenţa lor”, a menţionat ofiţerul de presă al Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, Diana Ţurcan.

The following two tabs change content below.