Operaţiunea „Privatizarea”

BANI // În preajma alegerilor, statul a scos la privatizare aeronava prezidenţială YAK-40, cea dăruită încă în 2003 de Putin lui Voronin

Respectând tradiţia fostelor guvernări, în ajunul alegerilor anticipate statul scoate la privatizare mai multe întreprinderi în care deţine pachete de acţiuni. Dintre cele mai importante obiecte scoase la vânzare sunt Fabrica de bijuterii „Giuvaier”, Î.S. „Vibropribor” şi Î.S. „Energoreparaţii”. Doar de pe urma privatizării acestor trei întreprinderi guvernul speră să câştige 344 de milioane de lei. Opoziţia critică această decizie a autorităţilor, calificând-o drept incompetentă. Iar experţii economici salută noul val de privatizare. În acelaşi timp, analiştii cred că, prin scoaterea la vânzare a mai multor întreprinderi în preajma alegerilor, guvernanţii le dau un subiect în plus pentru speculaţii comuniştilor. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, susţine însă că aspectele politice contează mai puţin în acest caz. Guvernul este obligat prin Legea bugetului de stat pentru acest an să vândă mai multe active care generează pierderi.

Se vinde avionul prezidenţial

În total, în această toamnă Guvernul îşi propune să vândă acţiunile sale în 80 de companii, sperând să câştige pe ele 1,1 miliarde de lei. Printre cele mai cunoscute întreprinderi supuse privatizării sunt Fabrica de bijuterii „Giuvaier”, Î.S. „Vibropribor” şi Î.S. „Energoreparaţii”. Cel mai scump obiectiv scos la vânzare de către stat este un bloc nefinisat al Institutului de Microbiologie şi Virusologie, situat în sectorul Botanica. Pentru această construcţie cu terenul aferent de peste 9 ha, Guvernul cere 200 de milioane de lei. Cu 30 de milioane de lei mai puţin se vinde Î.S. „Vibropribor”, în proprietatea căreia se află clădiri cu suprafaţa totală de 56207,3 m2 . Î.S. „Energoreparaţii” a fost evaluată la preţul de 84 de milioane de lei, iar „Giuvaier”-ul se vinde cu 70 de milioane. În lista întreprinderilor scoase la privatizare se mai regăsesc patru cinematografe (vânzarea cărora este condiţionată de păstrarea profilului de activitate – n.r.), aeronava prezidenţială YAK-40 (cea dăruită încă în 2003 de Putin lui Voronin, preţul de start pentru privatizare – 5,2 mil. de lei), patru grădiniţe şi două şcoli nefinisate, câteva farmacii şi fabrici de fermentare a tutunului.

Vindem ca să nu pierdem

Potrivit ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, multe dintre întreprinderile scoase la privatizare aduc doar pierderi statului. „Aceste întreprinderi nu fac decât să mănânce activele statului. Sunt multe întreprinderi care au zece manageri şi 40 de paznici. Ele acumulează datorii şi o dată în trei luni vin cu iniţiative la Ministerul Economiei (ME) să le permitem să mai vândă nişte active ca să aibă de unde achita salariile. Dacă nu le scoatem acum la vânzare, riscăm să ne pomenim într-o zi că nu mai avem ce privatiza pentru că activele întreprinderii au fost vândute pe rând”, explică oficialul.

Controlul efectuat de Curtea de Conturi anul trecut la Î.S. „Vibropribor” confirmă în mare parte declaraţiile lui Lazăr. Astfel, potrivit raportului de audit, numai în 2008 „Vibropribor” a vândut la licitaţie patru imobile pe care le avea în gestiune. Culmea e că unul dintre acestea (clădirea blocului unitar situat în centrul capitalei – n.r.) s-a vândut la sfârşitul lui 2008 cu 212 de mii lei în cadrul unei licitaţii „cu reducere”, preţul iniţial al edificiului fiind de 977 de mii de lei (!).

Privatizare de 350 de milioane

Nici situaţia de la „Giuvaier” nu e mai bună. În opinia ministrului Economiei, dacă fabrica nu va fi vândută acum, în jumătate de an aceasta va falimenta. Totuşi acesta nu este singurul motiv pentru care Guvernul a decis să deetatizeze mai multe întreprinderi de stat. Potrivit lui Lazăr, chiar şi prevederile Legii bugetului de stat pentru anul curent îi somează să facă acest lucru. „În Legea bugetului de stat pe acest an, la capitolul venituri din privatizări stă cifra de 350 de milioane de lei. Suntem obligaţi să realizăm această sarcină bugetară”, afirmă oficialul, dând asigurări că preţul bunurilor scoase la privatizare a fost estimat nu de stat, ci de întreprinderi licenţiate. Ba mai mult, chiar dacă evaluarea bunurilor a fost greşită, prin faptul că se va asigura o competiţie liberă, statul speră să obţină cel mai bun preţ.

Comuniştii critică iniţiativa

Ex-ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, actualmente deputat PCRM, nu împărtăşeşte optimismul lui Lazăr. Dodon crede că, prin privatizarea celor peste 50 de întreprinderi de stat, Guvernul fie încearcă să facă rost de bani pentru a acoperi deficitul bugetar pe care îl are, fie cineva din actuala guvernare îşi doreşte să cumpere anumite proprietăţi ale statului. „Acest nou val de deetatizare nu este argumentat economic. Nu are niciun rost să scoţi la privatizare aceste bunuri în actualele condiţii, când nici un investitor serios nu va îndrăzni să investească în R. Moldova în actuala situaţie de instabilitate politică. În plus, ne aflăm într-o perioadă în care preţul la imobile este în scădere”, afirmă deputatul comunist, sigur de faptul că, dacă aceste întreprinderi ar fi scoase la privatizare la anul, statul ar reuşi să ia un preţ mult mai bun pe ele.

Momentul nepotrivit

Nici experţii economici nu cred că guvernanţii au ales momentul potrivit pentru noul val de privatizări. Preşedintele institutului IDEA, Mihai Bologan, crede că aceste privatizări vor fi folosite în campania electorală de către comunişti în calitate de subiect de speculaţie. „Acum, PCRM va avea un argument în plus pentru a convinge populaţia că actuala guvernare nu se descurcă şi, pentru a face rost de bani, vinde fabrici şi uzine”, afirmă expertul. Potrivit lui Bologan, nici criza economică nu avantajează aceste privatizări.

„Nu se ştie dacă întreprinderile scoase la vânzare vor putea fi privatizate. Investitorii nu prea au acum resurse pentru noi investiţii”, susţine expertul. Totuşi Bologan consideră că deetatizarea proprietăţilor de stat este un lucru bun. „Statul n-ar trebui să se implice în sectorul real al economiei. Iar întreprinderile pe care încearcă să le vândă acum nu sunt profitabile şi nu merită să fie păstrate”, mai spune aceeaşi sursă. Bologan ne atenţionează că diferenţa dintre privatizările făcute de fosta guvernare şi cea de acum este că pe timpul comuniştilor erau scoase la vânzare întreprinderi profitabile precum Banca de Economii sau magazinul UNIC.

Mariana RAŢĂ