Operaţii unice cu aparataj din secolul trecut

Trei echipe de chirurgi au efectuat într-o săptămână intervenții chirurgicale unice la doi pacienți, de 19 și 34 de ani, ambii fiind diagnosticați cu tumoare pe mandibulă. Pacienților le-a fost extras fragmentul de os afectat şi le-a fost înlocuit cu unul preluat de la picior. Intervenţiile au durat şapte ore. Acestea ar fi putut dura mult mai puțin dacă aparatajul ar fi fost unul modern, şi nu depăşit, ca cel de la Centrul de microchirurgie din republică. Potrivit chirurgului Anatol Calistru, pregătirea pentru aceste intervenții a durat aproximativ jumătate de an. Operaţii analoage au fost făcute peste hotare cu zeci de ani în urmă.

Chirurgul Anatol Calistru, doctor, conferențiar universitar, șef al Secției microchirurgie a Institutului de medicină urgentă, ne-a relatat că prima operație de acest fel a fost făcută la 29 iunie curent la un pacient de 19 ani, iar cea de-a doua, la 4 iulie, la un pacient de 34 de ani. Intervențiile au fost efectuate după depistarea unor patologii asemănătoare pe același loc al mandibulei. Patologia este un proces oncologic ce afectează osul şi, dacă acesta nu este operat, evoluează și ar putea duce la schimbări fatale.

Patologiile respective au fost înregistrate anterior, dar se tratau „clasic”, „se îndepărta, pe cale chirurgicală, porțiunea din osul afectat, se lua un fragment osos de la același pacient, dar fără mușchi și vase sanguine, însă această metodă nu avea același efect”, a precizat chirurgul.

„Momentul cheie a fost sutura vasculară”

Intervențiile efectuate în premieră sunt o abordare modernă a acestor patologii, care presupune o colaborare interdisciplinară între chirurgii oro-maxilo-faciali, chirurgii plasticieni și microchirurgi, ne-a comunicat conferențiarul universitar. „Chirurgii oro-maxilo-faciali au examinat prealabil aceiași pacienți, au elaborat modele în 3 D, în care au evidențiat procesul patologic și fragmentul mandibulei ce necesită înlocuit. La această etapă, microchirurgii trebuie să preleve grefonul osos din fibulă. Momentul cheie al acestei etape este cusătura pentru reunirea plăgilor vasculare. Prin urmare, chirurgii oro-maxilo-faciali au rezecat mandibula, chirurgii plasticieni au prelevat fibula de la acest pacient împreună cu mușchiul, după care aceasta a fost transmisă oro-maxilo-facialilor ce au fixat temporar acest os. Ulterior, echipa de microchirurgi a efectuat la microscop suturarea vaselor, a arterei și a venei pentru ca acest grefon să se vascularizeze. Ca urmare, procesul de regenerare este mult mai bun. Ultima etapă a intervenției este efectuată de chirurgii oro-maxilo-faciali, care fixează definitiv mandibula cu o plăcuță din titan adaptată pentru acest pacient”, a explicat Calistru mersul intervenției efectuate de cei zece chirurgi.

În străinătate, după el, asemenea intervenţii nu mai sunt demult o inovaţie, „deoarece colegii noştri de acolo sunt dotați cu aparataj performant. La noi, microscopul este același, din 1986, de atunci nu s-a schimbat nimic, dimpotrivă, s-a uzat, este depăşit după toate criteriile”, ne-a mai spus medicul.

Aparataj din secolul trecut

„La acest capitol, chirurgii oro-maxilo-faciali sunt mai bine dotați decât microchirurgii, continuă medicul, de exemplu, tomografiile computerizate sunt realizate în 3 D. Înainte de intervenție, totul este pregătit minuţios, medicii ştiu exact unde se află focarul patologic, unde trebuie să intervină, unde să monteze șuruburile, având placa din titan modelată pentru mandibula respectivă.”

El ne-a mai spus că chirurgii moldoveni sunt la curent cu evoluţia domeniului. „Ne informăm din revistele de specialitate. Ştim cu ce instrumente și în ce săli lucrează medicii din afară. Problema este că nu avem cu ce să lucrăm. Efectuăm intervențiile datorită cunoștințelor pe care le avem și pe care le actualizăm de-a lungul anilor și, evident, datorită entuziasmului. Foarte mulți tineri specialiști pe care îi pregătim pleacă peste hotare”, descrie el situaţia din domeniu.

Calistru crede că am putea ajunge într-o zi în care nu va avea cine să lucreze în acest domeniu. Secția microchirurgie a Spitalului de Medicină Urgentă este singurul centru republican de microchirurgie care practică chirurgia la adulți. „Microchirurgia se efectuează doar aici, mai ales urgența: amputațiile traumatice, leziunile de vase, de nervi”, ne-a spus Calistru.

Aprecieri doar de la colegi

Orice pacient din republică care are o asemenea patologie, cu poliță de asigurare medicală și fără aceasta, poate beneficia de o asemenea intervenție chirurgicală. Pentru cei fără poliță de asigurare medicală, serviciile sunt contra plată. Aceşti medici, care fac intervenții chirurgicale în premieră în medicina moldovenească, nu au simțit până acum nicio apreciere. „Ne apreciem unul pe altul, însă, din punct de vedere material, nu beneficiem de nimic, decât de salariu”, a mai precizat el.

O altă intervenție în premieră pe care a făcut-o medicul Calistru, în condiţiile secţiei în care lucrează, a fost transplantul de epiplon al scalpului la o tânără de 21 de ani. Lucrează în domeniu de 24 de ani, a avut o tură în care a realizat 14 operaţii, „deoarece unele traumatisme nu pot fi amânate”, ne-a explicat el.

Crede că dacă secţia ar dispune de aparatajul necesar, ar putea fi efectuate mult mai multe intervenții, s-ar micșora și durata acestora şi s-ar cheltui mai puțini bani pe medicamentele folosite. Cu utilajul vechi şi în condiţiile actuale, spune el, creşte timpul intervenției și riscul complicațiilor. Pentru aceeași muncă, un chirurg din România are un salariu de zece ori mai mare.

The following two tabs change content below.