Onor la Tricolor de Ziua Europei

 


O ripostă acțiunilor ce promovează simbolurile comuniste și militare sovietice

Timp de trei zile, 7, 8 și 9 mai, Union Media Grup a organizat Festivalul Tricolorului „Onor la Tricolor” ca ripostă a acțiunilor unor organizații rusești care promovează tot mai insistent simbolica comunistă și a Armatei Roșii.

Pe parcursul a trei zile, Union a împărțit sute de tricouri, șepci cu simbolul tricolorului, insigne, panglici tricolore. A organizat o paradă a automobilelor, a lipit abțibilduri, a organizat un tur patriotic al cicliștilor, iar în ultima zi a festivalului, un târg cu workshopuri, fotografie, artizanat și meșteșuguri populare românești care s-a încheiat cu un concert.

Pe mai 7, în prima zi a festivalului, Union a împărțit tricouri, șepci și panglici tricolore. În aceeași zi, Union a organizat în Piața Marii Adunări Naționale o paradă a automobilelor, a lipit abțibilduri cu tricolorul românesc pe mașini. A doua zi, pe străzile capitalei, au apărut sute de automobile cu abțibilduri, troleibuze pe care erau legate panglici tricolore.

„A fi european înseamnă a fi bun”

Nici românii din diasporă nu au rămas indiferenți față de manifestările organizate de Union. „Să-mi trimiteți un tricou la Bruxelles, îl voi purta mândră”, a scris un utilizator Facebook din Belgia.

„E timpul să înțeleg că pentru acest tricolor, strămoșii noștri au vărsat sânge, însă calea este cea a înțelegerii. A fi european înseamnă a fi bun. Toate manifestările au fost gândite și organizate sub semnul tricolorului”, a declarat Val Butnaru, președintele Union Media Grup.

Pe 8 mai s-a desfășurat „turul ecopatriotic” al cicliștilor. Zeci de tineri pe biciclete, escortați de poliția rutieră, purtând tricouri cu simbolica tricolorului, au făcut un tur patriotic din PMAN până la porțile orașului și înapoi.

Onor la tricolor a „molipsit” oaspeții de frumusețe

Pe 9 mai, în fața teatrului „Eugen Ionesco” a avut loc târgul festivalului „Onor la Tricolor”, cu workshopuri de hand-made, fotografie, artizanat și meșteșuguri populare.

Mulți dintre vizitatori au admirat și au cumpărat produsele hand-made direct de la producător. De la bujuterii, îmbrăcăminte tradițională și măști în culorile tricolorului, participanții la eveniment au putut admira meșterii olari, au avut ocazia de a țese mici covorașe alături de adevărații experți.

„E foarte interesant aici, cred că mă voi îmbolnăvi de atâta frumusețe. Păcat că târgul durează doar o zi”, spune Dumitrița, o tânără care tocmai își procurase două perechi de cercei.

S-au arătat impresionați și meșterii hand-made, care au menționat că au venit la acest târg pentru a petrece mai frumos ziua de 9 mai, și nu pentru a face neapărat bani.

„Îmi pare bine că am ajuns astăzi aici. Îmi place atmosfera, îmi place tematica, mă bucur că tinerele sunt interesate de bijuteriile mele”, a menționat Diana Rață, meșter hand-made.

De aceeași părere este și Radu, care a venit la târg cu o serie de bijuterii și accesorii confecționate de el.

„E o zi frumoasă, am venit aici pentru a nu sta acasă, și nu pentru a face bani. Oamenii sunt interesați, îmi place cum decurge evenimentul”, spune Radu.

Festivalul Tricolorului nu a luat sfârșit

Organizatorul evenimentului, Val Butnaru, a menționat că în curând va urma și a doua rundă a acestui târg.

„Această ultimă zi a festivalului tricolorului a fost un succes, e un târg foarte animat. Cred că cele trei zile ale festivalului au reușit, acest acord final de Ziua Europei ne îndeamnă să ne gândim și la a doua rundă a târgului. Aici, la teatrul «Eugen Ionesco» se va afla studioul UNION TV și exact aici, în scuarul teatrului, e un loc ideal pentru a organiza tot felul de acțiuni de acest gen”, a menționat Val Butnaru.

Festivalul s-a încheiat cu un concert de muzică ușoară, în cadrul căruia au evoluat DARA, Geta BURLACU, Vali BOGHEAN, PARALELA 47, CONDORII NEGRI.

După union.md

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)