Onor la tricolor!

Jurnal de Chişinău continuă campania Onor la Tricolor pe parcursul căreia a înmânat circa 50 de mii de panglici albastru-galben-roşii şi a scris articole despre cetăţenii care arborează tricolorul pe casele lor. Mulţi dintre cei care au primit panglicile tricolore au salutat gestul şi au opinat că tricolorul trebuie să fie mai prezent în oraşele şi satele din Republica Moldova pentru a consolida spiritul civic şi dragostea de neam. JURNAL te invită astăzi lângă Arcul de Triumf, la ora 11, să participi la o acţiune de promovare a tricolorului şi să primeşti o panglică.

În ajunul sărbătorii Ziua Drapelului de Stat, pe sediile unor primării săteşti, orăşeneşti şi consilii raionale rămâne arborat steagul bicolor promovat de Partidul Comuniştilor din R. Moldova, dar şi de alte forţe politice. Procuratura Generală a pornit cinci cauze penale în legătură cu arborarea ilegală a steagurilor bicolore lângă sediile unor instituţii de stat. Comuniştii apără consiliile locale care au decis să arboreze aşa-zisul steag al lui Ştefan cel Mare, argumentând că autorităţile locale au o autonomie decizională, iar steagul bicolor ar avea acelaşi statut ca şi drapelul Uniunii Europene sau drapelele oraşelor.

Guvernul a decis să serbeze cu fast Ziua Drapelului de Stat, pe 27 aprilie, prin arborarea celui mai mare tricolor al Republicii Moldova. Tricolorul va fi ridicat astăzi la ora 10 dimineaţa în faţa Guvernului pe un catarg de 34 de metri şi va avea 7 m lungime şi 3,5 m înălţime. Costul acestui proiect este de 3 milioane de lei, iar tricolorul va fi arborat permanent în faţa Guvernului.

Bicolor arborat de trei luni

Una din cauzele de urmărire penală intentate de procurori este cea a consiliului sătesc Bălţata, raionul Criuleni. Olga Coronciuc, primarul satului Bălţata, ne-a explicat că bicolorul este arborat începând cu 30 ianuarie, din ziua în care consiliul sătesc a votat arborarea acestuia cu nouă voturi din 11. Doi consilieri s-au abţinut. „A stat fără nicio problemă timp de trei luni, iar acum au început urmărire penală! Nu înţeleg de ce procuratura intenţionează să pună sub acuzare primarul! Dar eu am executat decizia consiliului!”, se indignează primăriţa. Olga Coronciuc a argumentat că în acest caz nu poate fi vorba despre o profanare, deoarece tricolorul este de trei ori mai mare decât bicolorul. Totuşi bicolorul flutura până ieri în faţa primăriei Bălţata alături de drapelul de stat.

„Dacă eu personal voi da jos steagul bicolor, voi încălca legea! Astăzi avem adunarea consiliului, iar această chestiune va fi pusă pe agenda de zi. În cazul în care consiliul va decide că bicolorul va fi dat jos, îl scoatem”, ne-a explicat Olga Coronciuc.

PCRM: Este o comandă politică!

În timp ce liberal-democraţii au realizat o campanie de promovare a tricolorului „Arborează Drapelul!”, pe parcursul căreia au fost donate o mie de tricoloruri, iar liderul PD, Marian Lupu, a anunţat, cu ocazia sărbătorii de astăzi, că va arbora un tricolor pe blocul în care locuieşte, comuniştii nici nu acordă importanţă acestei sărbători. Deputatul comunist Sergiu Sârbu a spus pentru JURNAL că nu ştie dacă pe sediul PCRM va fi sau nu arborat tricolorul RM, argumentând că nu este de competenţa sa să cunoască aceste lucruri, iar legea nu obligă partidele să arboreze drapelul de stat pe sediile acestora.

Totodată Sergiu Sârbu i-a apărat pe consilierii locali care au votat arborarea bicolorului promovat de PCRM, spunând că dosarele penale intentate de procurori sunt o comandă politică. „Autorităţile publice locale sunt autonome şi au dreptul să aprobe simbolica locală. Acţiunile Procuraturii cu intentarea dosarelor penale sunt un abuz, o comandă politică, deoarece arborarea acestor drapele nicidecum nu reprezintă un act de profanare. În caz contrar, ar trebui să considerăm drept profanare şi arborarea drapelului Uniunii Europene alături de drapelul de stat, arborarea unor drapele precum cele ale PLDM, PD pe sediile lor alături de drapelul de stat”, a menţionat deputatul.

Întrebat de unde fac rost aceste consilii de steagurile bicolore, Sergiu Sârbu a menţionat că chiar dacă PCRM este iniţiatorul promovării acestui drapel, acesta nu este un centru de răspândire a bicolorului. Potrivit deputatului comunist, cetăţenii fac rost de sine stătător de bicoloruri, comandându-le.

20 de zile bicolorul a profanat tricolorul

La 24 februarie, Consiliul orăşenesc Cimişlia a votat cu 16 voturi comuniste arborarea steagului bicolor alături de tricolor. Steagul a fost arborat pe 3 martie în faţa primăriei şi a fluturat alături de tricolor, de steagul oraşului Cimişlia şi de drapelul Uniuni Europene pe parcursul a 20 de zile. Steagul a fost scos pe 23 martie după ce Procuratura Cimişlia a făcut un recurs la decizia Consiliului orăşenesc pentru a abroga decizia. Despre aceasta ne-a informat procurorul Sergiu Mocanu care a intentat o urmărire penală pe marginea acestui caz. „Trebuie să identificăm persoanele care au arborat acest drapel şi să pornim o urmărire penală pe articolul 347, al. 1. Pedeapsa este până la 500 de unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore”, a explicat Sergiu Mocanu.

Legea despre drapelul de stat din 2010 stipulează respectul faţă de acest simbol: „(1) Cetăţenii RM şi străinii aflaţi în RM sunt datori să manifeste respect faţă de Drapelul de Stat şi să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia. (3) Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, conducătorii persoanelor juridice şi persoanele fizice care arborează, utilizează sau reproduc Drapelul de Stat sunt obligaţi să asigure utilizarea corectă, demnitatea şi integritatea acestuia. (4) Utilizarea Drapelului de Stat cu încălcarea prevederilor prezentei legi, precum şi profanarea Drapelului de Stat prin murdărire, pătare, inscripţionare, desenare, aplicare a unor obiecte, ardere, călcare în picioare, utilizare în calitate de faţă de masă, husă de scaun, draperie etc. atrag răspunderea contravenţională sau penală stabilită de legislaţie.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)