Onor la tricolor!

De 28 de zile reporterii JURNALULUI împart mii de panglici tricolore (şi vor împărţi în decursul întregii campanii) cetăţenilor Republicii Moldova, insistând ca autorităţile să se sesizeze şi să redenumească „Ziua Drapelului de Stat”, care se sărbătoreşte pe 27 aprilie, în „Ziua Tricolorului”. În afară de aceasta, demersul publicaţiei noastre urmăreşte o mai largă prezenţă a tricolorului în spaţiul public.

Un angajat al structurilor de forţă care a solicitat anonimatul: „Este o acţiune oportună. Nu mai putem întinde atâta, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. După 20 de ani, încă mai operăm cu sintagme gen «limbă de stat», «drapel de stat». Nu cred că asemenea acţiuni ar provoca tensiuni între comunităţile etnice din Republica Moldova, după cum spun oamenii politici, această justificare este aberantă. Am prieteni ruşi, niciodată nu m-am certat cu ei din cauza subiectelor cu caracter naţional. Tricolorului trebuie să i se ofere locul cuvenit. Acest lucru trebuie să fie definitivat o dată pentru totdeauna”. 

Veaceslav Aftene, jurnalist: „Pentru mine, tricolorul e un simbol foarte important, port permanent în piept o insignă tricoloră. O vedeţi? Trebuie să recunoaştem că situaţia acestuia este proastă în RM. Majoritatea moldovenilor nu poartă respect tricolorului, şi nici autorităţile nu își dau osteneala să îl promoveze. Ba apare în spaţiul public, ba nu. La evenimentele naţionale nu îi este acordată importanţa cuvenită. Chiar dacă sunt anumite încercări de promovare, acestea eşuează lamentabil, ca în cazul cu posterele de Ziua Independenţei în care tricolorul apare invers”.

Alex Cosmescu, profesor de filozofie: „Felul în care l-au numit autorităţile este unul aberant. Putem spune acelaşi lucru despre «sărbătoarea limbii», fără a spune sărbătoarea cărei limbi. Cred că lucrurilor ar trebui să li se spună pe nume. Într-o anumită perioadă, tricolorul a fost devalorizat, acum văd că au început mai mulţi oameni să-l poarte şi cred că demersul vostru este unul important”.

Mihai Ciocanu, fost procuror al mun. Chişinău: „Susţin această acţiune, aveţi dreptul să cereţi acest lucru. Tricolorul reprezintă pentru mine libertatea. Am trăit după cortina de fier. Când a ajuns la noi tricolorul, s-a prăbuşit şi cortina. Mă impresionează faptul că tinerii sunt ataşaţi de acest simbol naţional. Mă bucură că tinerii cred în viitorul ţării româneşti şi al tricolorului. Sper ca tricolorul să devină un drapel asemănător celui francez”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)