Onor la tricolor!

JURNALUL continuă campania „Onor la tricolor” ce are ca obiectiv determinarea autorităţilor ca acestea să redenumească „Ziua Drapelului de Stat”, care se sărbătoreşte la 27 aprilie, în „Ziua Tricolorului” şi urmăreşte o mai largă prezenţă a tricolorului în spaţiul public şi în inimile noastre. De la demararea acţiunii, reporterii JURNALULUI au împărţit (şi vor împărţi în decursul întregii campanii) cetăţenilor Republicii Moldova mii de panglici tricolore şi le-au solicitat opinia despre acţiunea noastră.
Sorin Antonovici, student: „Atitudinea mea faţă de tricolor este spusă în câteva cuvinte de Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Trei culori şi o singură fiinţă, românească. La aceste cuvinte nu mai poţi adăuga nimic. Tricolorul nu este promovat în Republica Moldova. De exemplu, am văzut o acţiune a Ligii Tineretului Rus, împărţeau panglica biruinţei, cum o numesc ei. Noi nu avem nimic cu această biruinţă. Ai noştri manifestă o pasivitate enervantă. Consider că avem nevoie de o promovare susţinută a tricolorului, să împărţim benzi tricolore în timpul sărbătorilor naţionale, să le explicăm oamenilor ce reprezintă pentru noi tricolorul”.

Nicoleta, studentă: „Pentru mine, tricolorul este o biografie. M-am născut în R. Moldova, am crescut în R. Moldova, am copilărit şi încerc să mă realizez aici. Părinţii mei mi-au cultivat dragostea faţă de valorile naţionale. Aş vrea ca tinerii, în afară de calculator, de lumea virtuală, să trăiască într-o lume reală, să promoveze limba română, ideea naţională şi tricolorul. Neamul nostru este unul foarte viteaz şi are cu ce se mândri!”.

 

 

 

Anatol: „Ţin foarte mult la valorile care mă reprezintă… Tricolorul lipseşte din locurile publice şi aceasta se explică prin trecutul nostru sovietic. Ar trebui să resuscităm dragostea faţă de tricolor”.

 

 

 

 

 

 

Ion Proca, jurnalist: „Sunt din a treia generaţie. Tatăl meu s-a născut în 1916 în Rusia ţăristă, mama mea, în România Mare în 1921, eu, 1945 în Uniunea Sovietică. Cum n-aş putea, în memoria părinţilor mei, să iubesc acest simbol naţional. Şi cred că ar fi minunat dacă în fiecare casă s-ar găsi aceste trei culori”.

 

Alexandru: „Tricolorul este simbolul ţării. Tricolorul ne reprezintă pe noi, românii. Atunci când eşti în Moldova nu simţi atât de mult lipsa acestuia, în străinătate însă sentimentul naţional e mai puternic. Aş asocia tricolorul cu cuvântul „dor”. Şi cum acest termen nu are echivalent în alte limbi, şi tricolorul nu are echivalent ”.