Onoare de ministru

Gestul ministrului Leancă ar putea servi ca exemplu pentru alţi miniştri şi funcţionari

Zis şi făcut, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, şi-a prezentat ieri demisia după ce acum un an şi-a luat angajamentul de a demisiona în cazul în care, până în ianuarie 2013, nu vor fi asigurate condiţiile necesare pentru ridicarea de către UE a regimului de vize pentru călătoriile pe termen scurt ale cetăţenilor moldoveni în spaţiul Schengen.

 

Svetlana COROBCEANU

 

Premierul Vlad Filat a anunţat că nu acceptă demisia şi că îi va restitui cererea la prima trecere „în calitate de cetăţean moldovean, cu paşaport moldovenesc în Europa”. Totodată, acesta şi unii comentatori politici au specificat că gestul lui Iurie Leancă ar putea servi ca exemplu pentru alţi miniştri, dar şi pentru şefi de departamente care simt că nu au reuşit să facă faţă responsabilităţilor ori angajamentelor asumate atunci când şi-au luat funcţia în primire. Iurie Leancă a anunțat încă la sfârșitul lunii iulie curent că îşi va depune cererea de demisie la sfârșitul anului, pentru a-și respecta promisiunea făcută acum un an.

 

Domeniul cu cele mai mari progrese

 

Premierul Vlad Filat a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că pe parcursul ultimilor ani, domeniul în care Republica Moldova a avut un progres incontestabil este anume domeniul politicii externe. „Apreciez gestul domnului Leancă, care presupune și calitate morală. Mă simt şi eu, personal, dator să ofer niște explicații de ce acest termen nu a fost respectat. Ridicarea de către UE a regimului de vize pentru călătoriile pe termen scurt ar fi reuşit dacă nu ar fi existat anumite impedimente atât în plan intern, cât şi extern.

 

Efectele din Balcanii Occidentali au schimbat abordările UE față de acest proces. Criteriile pe care le avem noi pentru implementare sunt criterii pentru spațiul Schengen, mult mai stricte. Nu am avut însă de ales, obiectivul de liberalizare a vizelor este unul vital pentru R. Moldova”, a spus premierul. Totodată, acesta a apreciat activitatea ministrului Leancă.  „Sunt mândru de șeful diplomației moldovenești, care activează pe platforme internaționale de cel mai înalt nivel. El a avut și va avea o contribuție enormă la modernizarea RM. Aș vrea ca și alți actori politici să aibă aptitudinile profesionale ale dlui Leancă. Am discutat cu el înainte de această întâlnire. Nu a fost o discuție ușoară. E supus unor presiuni mari, însă în urma discuțiilor vom continua să muncim”, a mai spus Filat. Totodată acesta a lăsat să se înţeleagă că, printre membrii cabinetului său, sunt oficiali ale căror cereri de demisie le-ar accepta. Acesta însă a refuzat să dea nume.

Acceptarea demisiei ar fi fost o greşeală

Solicitat de JURNAL, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, opinează că gestul  ministrului Leancă ar putea servi ca exemplu pentru alţi miniştri, funcţionari, care simt că nu fac faţă situaţiei. O eventuală acceptare a demisiei lui Leancă însă ar fi fost o greşeală pentru actuala guvernare.

„Tot ce am obţinut până acum în relaţia cu Uniunea Europeană, fie că vorbim de asistenţă, fie că vorbim de Acordul de asociere, regimul liberalizat de vize, Acordul de negociere a zonei de comerţ liber, se datorează într-o bună măsură şi Ministerului de Externe şi personal, dlui Iurie Leancă. Pe moment, el reprezintă RM în dialogul cu UE şi este un ministru în care oficialii europeni au încredere. Eventuala acceptare a demisiei ministrului Leancă, ce este o chestiune de onoare, cred că ar fi fost o mare greşeală, dacă ar fi fost acceptată de premier”, a spus Chirilă.

Acesta a precizat că Iurie Leancă şi-a asumat angajamentul încă în 2010, când abia a început dialogul cu UE la acest subiect, când multe lucruri şi aspecte erau încă necunoscute. „Multă lume spera că preşedintele va fi ales în curând. Acest lucru însă a durat, fapt ce nu a permis parlamentului şi guvernului să funcţioneze eficient. Parlamentul nu a reuşit la timp să aprobe o mulţime de legi. Demisia ministrului Leancă ar fi semnificat demisia celui mai eficient om în dialogul cu UE şi cu partenerii noştri externi, ceea ce ar fi fost un paradox”, a mai spus Chirilă.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu