Omul mic, care face fapte mari

Svetlana Sainsus: „Minunea pe care mi-o doresc e ca medicina să fie gratis oriunde în lume, măcar pentru copii”

Pe Svetlana Sainsus am cunoscut-o acum doi ani, când am scris despre cei doi copii din satul Sociteni, r. Ialoveni, care locuiau cu tatăl lor într-o casă mică şi dărăpănată la marginea satului. Părinţii şi sora Svetlanei mergeau săptămânal prin diferite sate cu ajutoare pentru copii, unii dintre care nu gustaseră până atunci niciodată banane. Sute de familii au fost şi sunt ajutate prin intermediul Svetlanei cu donaţii venite din întreaga lume. Sute de mii de euro sunt adunaţi pentru copii bolnavi de cancer, tineri cu diverse dizabilităţi, bătrâni care nu au bani pentru mâncare, lemne şi medicamente. Cine este omul Svetlana Sainsus aflaţi din interviul de mai jos.

– Svetlana, ce înseamnă pentru dumneata caritatea?

Caritate înseamnă să dai chiar şi atunci când n-ai. Caritate înseamnă să ajuţi oameni complet străini pentru tine, înseamnă să ajuţi fără să aştepţi ca acel om să te răsplătească. Caritate înseamnă să nu fii indiferent faţă de durerea altuia.

– Deja de câţiva ani participi cel mai activ la soluţionarea problemelor grave de sănătate ale copiilor din R. Moldova, câte cazuri ai rezolvat până astăzi, ştii?

Sunt deja cam trei ani de când încerc să schimb viaţa oamenilor. Sincer, nici nu ştiu exact în câte cazuri m-am implicat, dar deja sunt sute sau poate chiar mii. Cazurile sunt diferite, începând de la copilaşi bolnavi şi terminând cu familii nevoiaşe. Nu le-am numărat niciodată. Eu doar sper ca, în timp, să reuşesc să ajut cât mai multe persoane.

– Ştiu că primeşti zilnic zeci de mesaje de la părinţi îndureraţi, le răspunzi la fiecare?

Fizic, nu reuşesc să răspund la toate mesajele pe care le primesc. Zilnic, primesc cam o sută de mesaje, la unele răspund imediat, la altele revin mai târziu, depinde de caz. Ştiu că multă lume se supără, dar îi rog mult să mă înţeleagă, eu sunt una şi administrez mai multe pagini pe internet. Îmi este foarte greu, mai ales când primesc mesaje de la părinţii ai căror copilaşi suferă de cancer.

– După postările tale de pe reţelele de socializare am impresia că nu dormi niciodată. Când ai timp pentru tine, pentru familie?

Dorm puţin, fiindcă odată ce donatorii din R. Moldova merg la culcare, se trezeşte diaspora, mereu cineva îmi scrie. Timp am foarte puţin, sunt mereu cu telefonul în mână. Dacă sting telefonul măcar pentru o oră, găsesc sute de mesaje când îl deschid. Cu toate acestea, încerc să acord destul timp familiei.

– Cine este omul Svetlana Sainsus? Cu ce se ocupă în afară de actele de caritate?

Svetlana Sainsus este un om mic, sunt născută la Ialoveni, în afară de caritate, sunt mama unui băiat căruia îi dăruiesc toată dragostea şi atenţia. Am un soţ iubitor pentru care gătesc şi mă ocup de căminul familial. Vin dintr-o familie minunată unde am văzut mereu exemple frumoase, pe care le urmez şi le transmit şi celor din jur.

– Suntem în ajunul sărbătorilor de iarnă şi majoritatea dintre noi ne dorim o minune, tu ce-ţi doreşti?

Minunea pe care mi-o doresc e ca medicina să fie gratis oriunde în lume, măcar pentru copii. Îmi doresc foarte mult să-mi şterg contul de facebook, iar în anul care vine să intru pe internet şi să nu mai văd mesaje de la copii bolnavi, părinţi îndureraţi, oameni săraci, îmi doresc ca asemenea fenomene să dispară.

Mulţumesc!

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)