Omul-fantomă

SCANDAL // Vladimir Plahotniuc, omul din umbră al Familiei
Numele ”rechinilor” businessului moldovenesc ies la suprafaţă. Astfel, la începutul săptămânii în curs, Ilie Rotaru, fostul director general al SA „Gemenii”, i-a acuzat pe ex-preşedintele comunist, Vladimir Voronin şi pe omul din umbră al acestuia, Vlad Plahotniuc, de deposedarea ilegală a averii. Numele lui Plahotniuc a apărut pentru prima dată în vizorul presei în cazul scandalului legat de arestarea lui Victor Ţurcan, fostul director al Victoriabank.
Deşi numele lui figurează în mai multe documente şi articole de presă, puţine sunt persoanele care ştiu cum arată Vladimir Plahotniuc, iar fotografia acestuia nu este de găsit.
Fosta administraţie a SA „Gemenii” îl acuză pe ex preşedintele comunist al ţării, Vladimir Voronin şi pe Vladimir Plahotniuc, de deposedare a acţionarilor legali a întreprinderii de avere şi venituri şi exploatarea ei în proporţii deosebit de mari.
Conform spuselor fostului administrator al magazinului, Ilie Rotaru, întreprinderea a intrat în sfera de interese a familiei fostului preşedinte comunist, Vladimir Voronin în anul 2006. „Acest fapt mi-a fost confirmat de către un colaborator al CCCEC, de asemenea, de către preşedintele judecătoriei economice de atunci, Petru Răilean şi de către alte persoane ”, susţine Rotaru, în cadrul unei conferinţe de presă, marţi, 12 ianuarie.
După cum susţine acţionarul, la începutul anului 2007, din ordinul lui Vladimir Voronin, a fost înstrăinată averea acţionarilor de atunci a magazinului cu 4 etaje situat în preajma Pieţii Marii Adunări Naţionale, iar ca administrator nou a fost înregistrat Boris Veteşkin, fost deţinut, cetăţean ucrainean, care niciodată nu a semnat vreun document şi care acţiona la indicaţiile lui Dorel Domir, rudă cu Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Ilie Rotaru, magazinul a fost luat de la proprietari cu ajutorul unor structuri de stat cum ar fi CCCEC, Procuratura, judecătoria, Camera Înregistrării de Stat, iar pe numele fostului administrator au fost instrumentate mai multe dosare penale.
Venit lunar de 250 milioane de lei
„Tot venitul, care constituia atunci când conduceam noi întreprinderea circa 250 mln. lei lunar este furat de la acţionarii majoritari”, conchide Rotaru. Imobilul şi terenul aferent acestuia, costa în anul 2006, când i s-a propus fostei administraţii să-l vândă, 20 milioane de dolari. „Când eram la conducerea magazinului, pentru închirierea unui metru pătrat din magazin la etajul unu plăteai – 100 euro, al doilea etaj – 80 euro, etajul al treilea – 60 de euro, acum, din datele care ne-au fost furnizate – un metru pătrat costă 2.000 lei”, susţine Iurie Rotaru.
Vladimir Plahotniuc a fost capul de afiş şi a altor scandaluri de preluare ilegală a bunurilor. Fostul director al „Victoriabank”, Victor Ţurcanu, l-a acuzat pe acesta de înlăturarea lui de la conducerea băncii, în anul 2005, prin metode similare în cazul magazinului „Gemenii”: utilizartea în scopuri personale a structurilor de stat, şantaj, manipulare. „Plahotniuc chiar mi-a spus că nu numai directorul Centrului pentru combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Valentin Mejinschi, dar şi Ministerul Afacerilor Interne va îndeplini orice comandă va vrea el şi până la urmă tot una mă va băga la pârnaie”, declara Ţurcanu pentru presă.
„Arest ca în filmele de la Hollywood”
La 25 ianuarie, împotriva lui Ţurcanu a fost pornită urmărire penală referitor la delapidări, sustrageri de bunuri, furturi în valoare de 6 milioane lei”, menţionează fostul director al băncii. Arestarea fostului director a fost parcă ruptă dintr-un film de la Hollywood. A fost făcut pe timp de noapte, într-o vineri, la început de weekend. Mihai Toviţă, şoferul fostului administrator a fost lovit de parbrizul maşinii şi a sângerat mai mult timp, fără ca cineva să îi acorde ajutor medical.
În anul 2007 Vladimir Plahotniuc a făcut parte din delegaţii care au plecat la  Summit–ul şefilor de guverne ale statelor–membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE) la Sofia în noiembrie 2007.
„Am vândut tot ce ţine de numele „Nobil””
De numele lui Plahotniuc este legat şi întreprinderile de marcă „Nobil”, din care fac parte hotelul de lux „Nobil” din plin centrul Chişinăului,  „Nobil-Club”, magazinul „Nobil” , compania aeriană privată „Nobil Air”, cu care fostul preşedinte comunist Voronin prefera să călătorească. Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice, acesta figurează doar ca director general al ÎCS „Petrom-Moldova” SA, iar numele lui nu se regăseşte printre fondatorii sau asociaţii întreprinderilor cu marca „Nobil” .
Surse neoficiale susţin că aeronava „Nobil Air” ar fi fost procurată de V. Plahotniuc împreună cu O. Voronin. Acesta a negat că ar avea vreo atribuţie la „Nobil Air”, menţionând că această companie n-a fost niciodată a lui. „Nu mai am nimic cu marca „Nobil”, am vândut tot. Eu am vândut alt activ care se numeşte „Nobil”, declara Plahotniuc.
Rechinii mediului de afaceri moldovean
Presa din Republica Moldova l-a numit „unul din cardinalii din umbră” a familiei Voronin.
În cadrul unei emisiuni al postului public de televiziune, „Moldova 1”, premierul Vlad Filat a menţionat numele lui Vladimir Plahotniuc, alături de cel al lui Oleg Voronin, fiul ex preşedintelui comunist, Vladimir Voronin, menţionând că au încălcat legea şi vor trebui să răspundă. „Oleg Voronin şi Plahotniuc sunt rechinii mediului de afaceri moldovenesc, sunt mari, cu dinţi ascuţiţi, plutesc, dar la ora actuală plutesc foarte haotic, că nu-şi găsesc locul”, a declarat Filat.
Presa de la Chişinău a scris că businessmenii apropiaţi lui Oleg Voronin, fiului fostului preşedinte comunist Vladimir Voronin, care au pus stăpânire pe economia R.Moldova sunt Emanuil Grişpun, Leonid Kilovatîi şi Vladimir Plahotniuc.
De menţionat că premierul Vlad Filat s-a arătat interesat de activitatea lui Plahotniuc chiar de la primele şedinţe ale Guvernului. Filat a cerut Centrului Naţional Pentru Protecţia Concurenţei prezentarea unui raport privind piaţa publicităţii tv, care în proporţie de 70 de procente este controlată de Agenţia ”Casa Media”, firmă care se află sub protecţia lui Plahotniuc. Amintim că piaţa publicităţii tv în R.Moldova este estimată la suma de 16 milioane euro anual.
Vladimir Plahotniuc nu a putut fi găsit pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc.
Departamentul Investigaţii
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)