Omul cu două feţe

DEDUBLARE // Demnitarul şi oligarhul Vladimir Plahotniuc figurează în actele româneşti cu numele de Vlad Ulinici

Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, are identitate dublă. În timp ce în actele din R. Moldova,  acesta figurează cu numele de Vladimir Plahotniuc, în actele de stare civilă din România, controversatul businessman este înregistrat ca Vlad Ulinici. Cu toate acestea, demnitarul-businessman ar putea scăpa basma curată – legislaţia penală din R. Moldova nu prevede sancţiuni pentru astfel de cazuri.

Schimbare de „nume” pentru toată familia

Potrivit ziarului „Adevărul”, Plahotniuc a scris cereri de schimbare a identităţii pe 7 august 2009 şi apoi pe 2 iunie 2010, schimbându-şi numele mai întâi din Vladimir Plahotniuc în Vladimir Ulinici (numele de fată al mamei sale – n.r.), iar apoi din Vladimir Ulinici, în Vlad Ulinici.

Tot anul trecut, actualul vicepreşedinte al Parlamentului a solicitat autorităţilor române să le fie schimbat numele şi celorlalţi membri ai familiei. Copiii Timofei şi Inochentie Plahotniuc devin Timofei şi Inochentie Ulinici. Iar soţia, Oxana Childescu, conform cererii din 10 august 2010, s-a transformat în Oxana Ulinici.

Până în acest moment, niciunul dintre membrii familiei Plahotniuc nu a anunţat autorităţile moldoveneşti despre faptul că şi-a schimbat identitatea. Conform legislaţiei R. Moldova, persoana care îşi schimbă identitatea peste hotare trebuie să anunţe timp de şase luni organul de stare civilă naţional despre aceste schimbări.

Va scăpa basma curată?

Chiar şi aşa, Plahotniuc şi familia lui nu riscă nimic pentru această ilegalitate. Legislaţia naţională nu prevede sancţiuni pentru cazurile de identitate dublă. Acest lucru a fost confirmat de reprezentanții Serviciului Stare Civilă, precum și de avocatul lui Plahotniuc, Vitalie Nagacevschi.
„Legea nu interzice o asemenea situaţie. Nu există niciun fel de interdicţie în acest domeniu. O persoană poate să aibă şi zece nume. Atâta timp cât nu există interdicţie, putem spune că ceea ce nu e interzis e permis”, a declarat Nagacevschi.

Şi viceministrul Justiţiei, Gheorghe Susarenco, confirmă că legislaţia penală din R. Moldova nu prevede sancţiuni pentru persoanele cu dublă identitate. Totuşi, susţine Susarenco, Plahotniuc poate fi amendat sau pus la muncă în folosul comunităţii pentru falsificare de acte. Totul depinde de gravitatea încălcării, de caracteristica persoanei şi, în definitiv, de decizia instanţei de judecată.

Plahotniuc îşi riscă mandatul

Juristul PCRM, Sergiu Sârbu, este însă de altă părere. Potrivit lui, pentru tăinuirea informaţiei despre dubla sa identitate, lui Plahotniuc îi poate fi retras mandatul parlamentar.

„Acum este cazul ca organul care validează mandatele parlamentare (Curtea Constituţională – n.r.) să se autosesizeze sau să fie sesizat de cineva şi să examineze problema. În cazul în care Vlad Plahotniuc a depus documente false în momentul validării mandatului, există temei pentru invalidarea acestuia”, crede Sârbu.

Contactat de JURNAL, judecătorul Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş, a declarat că nu poate comenta afirmaţiile lui Sârbu. „Eu nu am dreptul să mă pronunţ pe marginea unor chestiuni care pot fi subiect de sesizare. Singurul lucru pe care vi-l pot spune este că Curtea nu se poate autosesiza”, ne-a spus Puşcaş.

„Identitatea dublă este o escrocherie”

Pentru mai mulţi jurişti, dubla identitate a lui Plahotniuc provoacă bănuieli. „De obicei, persoanele care au nume diferite în diferite jurisdicţii vor să ascundă anumite lucruri ilegale. Se poate face analogie cu grupările teroriste din Asia. Membrii acestor grupări îşi schimbă des numele pentru a  ascunde în ce ţară pleacă, ce fac acolo, ce transferuri bancare operează. De fapt, identitatea dublă este o escrocherie, un fals în acte”, susţine juristul Doina Străisteanu, precizând că în acest caz autorităţile din R. Moldova sau cele din România îi pot retrage lui Plahotniuc una din cetăţenii.

Plahotniuc tace mâlc

Deşi vestea despre identitatea dublă a lui Plahotniuc a făcut ieri mare vâlvă în presă, „protagonistul” a evitat să dea vreo declaraţie despre învinuirile care i se aduc. Plahotniuc nu a răspuns apelurilor telefonice ale JURNALULUI, iar purtătoarea sa de cuvânt, Diana Danu, ne-a declarat că e în spital, dar revine să ne dea o altă persoană de contact.

Cele două identităţi ale vicepreşedintelui PD par să fi fost o surpriză şi pentru colegii săi de partid.

Preşedintele de onoare al democraţilor ne-a declarat ieri că a aflat din presă despre acest lucru. „Nu am discutat cu Plahotniuc despre acest subiect. Dar cred că ar fi cazul ca domnia sa să iasă în public cu o explicaţie. Să ştie lumea de ce a fost nevoie să-şi schimbe identitatea”, ne-a spus Diacov.

Premierul Vlad Filat a refuzat să comenteze informaţiile descoperite de presă. Oficialul a menţionat doar că, dacă în acest caz a fost încălcată legea, persoana vinovată trebuie trasă la răspundere.

Caseta

Plahotniuc are patru identităţi diferite?

Potrivit politicianului Sergiu Mocanu, Vlad Plahotniuc are nu două, ci patru identităţi diferite. Deşi nu prezintă nicio probă în acest sens, Mocanu susţine că în actele ruseşti pe care le deţine, Plahotniuc este scris cu „k”, iar în paşaportul bulgăresc  numele vicepreşedintelui Parlamentului are terminaţia „ov”.

Caseta

Cum a devenit Plahotniuc milionar în euro?

Averea lui Plahotniuc este cotată la 300 de milioane de dolari în topul averilor publicat de revista ucraineană de business „Delo”, în august 2010. Cel mai bogat dintre cei 101 deputaţi din Parlamentul Moldovei, Plahotniuc a adunat în doi ani, numai din salarii, 270 de mii de euro.

Banii i-au venit atât de la „Victoriabank”, cât şi de la compania „Petrom Moldova”, unde figurează ca vicepreşedinte al CA.

Deşi nu apare în actele firmelor, presa de la Chişinău a vehiculat de mai multe ori că Plahotniuc ar deţine cel mai luxos hotel din Moldova, „Nobil”. Tot despre el s-a mai scris că are Hotelul „Codru” din Chişinău, Compania de Asigurări „Asito”, clubul de noapte „Drive”, posturile TV Prime şi 2 Plus şi radioul Prime FM din Moldova.

Înainte de parlamentarele din 2010, Vladimir Plahotniuc a fondat Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova şi Fundaţia de caritate „Edelweiss”. La inaugurarea asociaţiei pentru oamenii de afaceri moldoveni, milionarul l-a avut drept invitat de marcă pe Dominique de Villepin, fost premier al Franţei.

Imediat după fondarea celor două organizaţii, politicianul a avut nenumărate apariţii TV, în care îşi promova o imagine de filantrop (sursa: adevarul.md).

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.