Omul care a învins cancerul

S-a vindecat datorită credinţei în Dumnezeu şi a medicilor spanioli

Eugen Verdeş din Teleneşti, este unul din miile de moldoveni care au părăsit locurile natale în căutarea unui loc de muncă. Inventiv, curajos şi de bună credinţă, bărbatul a reuşit să se ridice şi să treacă prin multe greutăţi. Este omul căruia nu-i place să fie compătimit. Acum doi ani, medicii spanioli i-au depistat cancer la stomac şi esofag. S-a vindecat datorită credinţei sale în Dumnezeu şi a medicilor spanioli.

A lucrat director la Gospodăria vânătorilor şi pescarilor din Teleneşti. Pe timpuri, erau şase gospodării de acest tip în R. Moldova, ne spune bărbatul. A fost şi în Rusia la muncă, la tăiat pădure. A lucrat la Chişinău vreo şapte ani la construcţii şi, văzând că nu-şi poate întreţine familia, a plecat acum opt ani în Spania.

Spirit de acţiune

A mers singur în Spania, voia de la început să-şi deschidă propria afacere în domeniul construcţiilor deoarece avea experienţă bună în domeniu. Mai târziu, i s-a alăturat şi familia. Când a plecat în Spania, vorbea foarte puţin spaniola, a învăţat limba ibericilor acolo, paralel cu munca. „N-o vorbesc nici acum perfect, dar am citit mult. Trebuia să completez formulare şi contracte cu diferiţi parteneri. Scriu în spaniolă destul de bine, în prezent, am relaţii economice cu firme din Spania”, se mândreşte omul de afaceri.

Şi-a deschis o firmă de construcţii care funcţionează şi astăzi, „am suspendat activitatea din cauza sănătăţii mele, criza economică mondială ne-a afectat grav, am început afacerea împreună cu fiul meu, care a rămas în peninsulă, deşi e cu gândul acasă”. Fiind inventiv şi un bun organizator, Eugen, împreună cu fiul său, a deschis în Spania şi o fabrică de producere a gardurilor şi gresiei. „Am primit permisiunea de activitate a fabricii odată cu declanşarea crizei. Astfel, am fost obligat să sistez procesul de producere”, mărturiseşte pe o notă tristă Eugen Verdeş, explicând totodată că în Spania este mult mai uşor să deschizi o afacere decât în RM.

Salvat de credinţa în Dumnezeu

Stors de puteri şi din cauza multiplelor probleme care se abătuseră asupra familiei sale, Eugen s-a îmbolnăvit acum doi ani. Diagnoza: cancer la stomac şi esofag. Cu lacrimi în ochi, bărbatul mărturiseşte că s-a vindecat datorită credinţei în Dumnezeu şi a medicilor spanioli. „Intervenţia chirurgicală a durat şapte ore şi jumătate, toate cheltuielile au fost suportate de statul spaniol pentru că am achitat taxa pentru asigurare medicală timp de cinci ani”, spune bărbatul, precizând că din cei opt ani de muncă în Spania, numai cinci au fost cu şedere legală.

„Am deja un an de când am început să-mi revin. Am început să mă simt mai bine după vizitarea locurilor sfinte la Ierusalim. Am mers acolo de două ori – prima dată, după opt luni de la operaţie, când de abia am început să merg, iar a doua, în această iarnă. Mă simt mult mai bine”, spune cu emoţii bărbatul.

Trei medici şi o singură diagnoză

A revenit în R. Moldova pentru că se simte mai bine aici, însă merge în Spania la reabilitare, „am stat două luni la reabilitare, medicii care m-au operat urmăresc procesul de reabilitare postoperatoriu”. Nu respectă un regim alimentar strict. „Mănânc ce-mi văd ochii şi ce-mi doreşte sufletul, în special crudităţi, peşte, lapte, ouă şi nimic gras”, se confesează bărbatul.

Are încredere în medicii spanioli, pentru că l-au salvat de la moarte: „Am adresat o întrebare la trei doctori şi am primit unul şi acelaşi răspuns”. Chiar dacă e în convalescenţă, nu poate să nu lucreze. A deschis o afacere şi în R. Moldova. În prezent, are relaţii cu întreprinderi din Spania. Este unicul distribuitor, pe piaţa RM, al unui producător de articole de cauciuc şi masă plastică flexibilă. Produsele acestei companii sunt destinate tuturor sectoarelor din economia naţională, prioritate având domeniile construcţiilor şi agriculturii.

Articole din cauciuc de calitate europeană

Asortimentul propus cuprinde peste 100 de articole de calitate superioară certificate în UE. În opinia sa, folosirea acestor produse sporeşte productivitatea muncii de până la 15% în comparaţie cu articolele folosite în prezent.

Fabricate din cauciuc flexibil, obiectele sunt utilizate o perioadă îndelungată, ceea ce duce la economisirea resurselor financiare, prezentând şi o cultura înaltă a muncii de nivel european. „Cei care merg în ţările dezvoltate sau muncesc peste hotare ştiu bine că aceste articole folosite pe larg în construcţii, agricultură, zootehnie, la menţinerea curăţeniei în oraşe şi sate, la amenajarea străzilor, parcărilor, precum şi a terenurilor pentru copii. Mai multă informaţie găsiţi pe pagina web www.verdes-investPMI.md

Victoria POPA

The following two tabs change content below.