Omorul

ŞOCANT //O înregistrare video a evenimentelor din noaptea de 7 spre 8 aprilie arată uciderea unui protestatar de către poliţişti

La un an de la tragicele proteste din 7 aprilie, an în care actuala și fosta guvernare s-au acuzat reciproc de organizarea acelor evenimente, dezvăluiri inedite ies la suprafață, odată cu niște imagini video, prezentate ieri de președintele interimar Mihai Ghimpu.

Imaginile video, realizate cu o cameră de supraveghere, fixată pe clădirea Guvernului, arată clar cum aproximativ 300 de polițiști cu scuturi și bâte, de colaboratori ai Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, precum și polițiști în civil, au descins în Piața Marii Adunări Naționale, atacând tinerii care se mai aflau în Piață la acel moment, după miezul nopții din 7 aprilie. Cadrele fixate de camera video arată cazuri de groază, cum tinerii sunt loviți cu bâtele și cu picioarele, după care sunt urcați în mașini și duși din PMAN.

În imagini este văzut și șeful Poliției Municipale de atunci, Iacob Gumeniță, după cum susține Mihai Ghimpu. În imagini, fostul șef al Poliției Municipale se apropie de tinerii care zăceau pe jos și îi lovește pe trei dintre ei cu piciorul.

Un cadavru în piaţă

În aceste imagini se vede și cadavrul unui tânăr care zace la pământ, în fața Arcului de Triumf, iar apoi este urcat într-o Niva de culoare deschisă și dus în direcția sectorului Buiucani. Potrivit lui Mihai Ghimpu, acesta este anume cadavrul lui Valeriu Boboc, pentru că anterior „și polițiștii au recunoscut că l-au găsit în Piață”. Potrivit imaginilor, toți polițiștii de la Fulger, cei cu scuturi și cei în civil, s-au retras din PMAN.

„Este clar că în acel moment în Piață nu mai aveau loc dezordini în masă, ci doar niște tineri stăteau la foc și discutau. Era nevoie de asemenea acțiuni?” – întreabă retoric Ghimpu.

„Potrivit investigațiilor noastre, printre polițiștii care au atacat tinerii din Piață în acea noapte, au fost implicați polițiști din mai multe secții de poliție, printre care de la Combaterea Crimei Organizate, Poliția Antidrog etc.”, a declarat primarul Chirtoacă.

Președintele interimar, Mihai Ghimpu, și primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, susțin că au identificat o parte dintre polițiștii care au atacat tinerii. Totodată, Ghimpu și Chirtoacă precizează că aceste informații sunt doar presupuneri, iar ancheta urmează să stabilească dacă se vor adeveri.

Numele polițiștilor care au participat la acţiunile din noaptea de 7 aprilie, menționați de Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă sunt:

ex-comisarul municipiului Chișinău, Iacob Gumeniță;
fostul comisar de Botanica și actualmente comisar de Cimișlia, Pavel Voicu;
inspectorul Poliției Criminale, transferat în comisariatul Botanica, Nicolae Cicariov;
inspectorul Poliției Criminale, Vitalie Gorea;
șeful Serviciului combatere furturi auto din cadrul CGP, Roman Chilari;
șeful de sector la Piața Centrală, Octavian Sârbu;
inspectorul CGP, Andrei Covaci;
inspectorul CGP, transferat la Drochia, Ghenadie Floreac;
colaboratorul departamentului misiuni speciale, Ion Bacliș;
inspectorul CGP, Natalia Sunchevici;
colaboratorii CGP, Vasile Gorceag, Dorel Roșca, Andrei Covaci, Ghenadie Bosâi, Serghei Gorea, Victor Erșov și Alexei Gheorghe.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)