Omorât pentru o datorie

A fost reţinut principalul suspect în cazul omorului directorului casei de schimb valutar din Făleşti

Fiul bărbatului omorât acum cinci luni a confirmat pentru JURNAL că tatăl său a împrumutat concubinei principalului suspect o sumă impunătoare de bani. „Într-adevăr, concubina acestuia îi datora tatălui 20.000 de dolari SUA. Cu părere de rău, pentru a nu prejudicia mersul anchetei, multe nu pot să vă spun, dar sunt dovezi că anume ei sunt infractorii. Numai că nu e clar de ce până acum n-au fost reţinuţi şi complicii acestuia?”, se întreabă Vlad Vlaicu, fiul directorului casei de schimb valutar care, pe 23 decembrie 2012, a fost împuşcat în plină stradă, chiar în preajma Comisariatului de poliţie din Făleşti.

Reţinere ca în filme. La cinci luni de la omorul de la casa de schimb valutar din Făleşti, câţiva mascaţi înarmaţi au „bătut” la uşa principalului suspect. În urma percheziţiilor în apartamentul luat în chirie, au fost ridicate mai multe legitimaţii de jurnalişti din Ucraina, toate cu fotografia suspectului, imagini în care apare suspectul deghizat, 17 cartele SIM şi opt telefoane mobile.

Amintim că martorii crimei odioase au descris criminalul ca fiind un bărbat de vreo 45 de ani, cu înălţimea de 180 cm, cu barbă şi mustăţi. La scurt timp de la omor, oamenii legii au tot promis că vor prezenta un portret-robot al infractorului, astăzi însă se justifică. Potrivit surselor din cadrul Inspectoratului General de Poliţie, portretul-robot elaborat în baza declaraţiilor martorilor ar putea fi eronat, deoarece ucigaşul deprindea să-şi schimbe înfăţişarea.

Pe 23 decembrie 2013, la ora 13:09, în plină stradă, a fost omorât directorul unei case de schimb valutar din Făleşti, Valeriu Vlaicu. Cei care l-au cunoscut vorbesc doar de bine despre răposat, în special pentru că era săritor la nevoie. Se ştie că le-a împrumutat multor persoane sume impunătoare de bani.

Potrivit poliţiştilor, în lista cu datornici era şi concubina principalului suspect. Fiul victimei a declarat pentru JURNAL că o cunoaşte pe această femeie şi pe fiica ei, însă nu-şi poate explica de ce n-au fost reţinute. „Concubina şi fiica sa au fost cu inculpatul în ziua omorului. Sunt martori”, a menţionat Vlad Vlaicu.

Contradicţii

Oamenii legii au exclus din start versiunea de atac tâlhăresc, deoarece asasinul n-ar fi încercat să jefuiască, având intenţia să omoare. A împuşcat de trei ori în abdomenul şi capul directorului casei de schimb valutar. Martorii însă susţin contrariul. „Bărbatul a strigat: ‘Ajutor! Mă fură!’, însă totul s-a întâmplat atât de repede că nimeni n-a reuşit să reacţioneze. Ucigaşul a tras de trei ori, după care a pus foarte calm arma în buzunarul de la scurtă, a păşit peste cadavru şi a mers liniştit mai departe”, ne-a mărturisit un martor care a solicitat anonimatul din raţiuni de securitate.

Informaţia că suspectul ar fi avut mai mulţi complici şi că ar avea legături cu foşti angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne i-a înspăimântat pe martorii oculari ai crimei. „Îmi este frică să ies din casă”, ne-a comunicat sursa noastră.

Scenariul omorului, tras la indigo

Culmea este că individul suspectat pentru crima odioasă a reuşit în circumstanţe enigmatice să scape de puşcărie pentru un omor pe care l-ar fi comis în 2002. Atunci, în plină stradă, în faţa unui market din capitală, ar fi împuşcat un bărbat doar pentru a nu-i întoarce 4 mii de dolari. Inculpatul a fost condamnat la 16 ani de puşcărie, însă decizia a fost atacată de apărătorii individului şi acesta s-a pomenit în libertate.

La insistenţa procurorilor, în 2012, plenul Curţii Supreme de Justiţie a decis să trimită dosarul la rejudecare. Acuzatul urma să fie încătuşat chiar în sala de judecată, însă n-a fost să fie. Individul n-a mai fost de găsit. Pe 24 mai curent, a fost reţinut. De această dată este bănuit pentru alt omor. Astăzi se află în arest preventiv la izolatorul din Făleşti. Dacă va fi găsit vinovat pentru ambele omoruri, inculpatul riscă să nu mai iasă în libertate.

 

Crima din 2002 are acelaşi motiv

La 1 martie 2002, în jurul orei 10, aflându-se lângă un market din mun. Chişinău, în automobilul personal de model „Mercedes”, unde urma să-i întoarcă victimei 4500 de dolari SUA, inculpatul l-ar fi împuşcat pe un bărbat de câteva ori dintr-un pistol de dimensiuni mici cu amortizor, pe care l-ar fi scos din geanta personală de culoare neagră şi l-a învelit într-o sacoşă de polietilenă.

Pentru a ascunde urmele infracţiunii, inculpatul s-ar fi deplasat în direcţia unei fâşii forestiere din apropierea cimitirului „Sfântul Lazăr”, mun. Chişinău, unde a dezmembrat cadavrul cu un topor pregătit din timp, fiind ajutat de un alt bărbat la săpatul gropilor. A pus cadavrul dezmembrat în trei sacoşe, pe care le-a îngropat în locuri diferite. Deşi bărbatul care l-a ajutat pe inculpat a povestit cu lux de amănunte despre circumstanţele crimei, acesta a fost achitat, iar motivul invocat de judecători a fost că n-au fost găsite părţile dezmembrate şi nici arma din care ar fi fost împuşcată victima.

Iana Zmeu

The following two tabs change content below.