Omorât în glumă II

SANCŢIUNE // Persoanele vinovate de moartea soldatului Gorodişteanu

„Nu ştiu nimic. Vreau un singur lucru – să fie pedepsiţi vinovaţii”, a spus mama lui Cornel Gorodişteanu atunci când a aflat că fiul ei a fost omorât de camaradul său. Se pare că dorinţele mamei au fost auzite. „Ce folos? Oricum, pe fiul meu nu-l mai întorci”, a spus mama îndurerată.

Svetlana Panţa

Pe 20 martie curent, soldatul Cornel Gorodişteanu a fost împuşcat mortal în regiunea capului. „Nu am făcut-o intenţionat”, a încercat să se îndreptăţească atunci Ion J., camaradul tânărului împuşcat. Ion J. susţine că a uitat încărcătorul armei cuplat şi a apăsat pe trăgaci. Accidentul a avut loc în Batalionul 3 Infanterie al contingentului Armatei Naţionale din cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, dislocat în Coşniţa, Dubăsari.

 

Medicii au încercat să lupte pentru viaţa tânărului, însă acesta a decedat în drum spre spital. Cornel Gorodişteanu, originar din Horodişte, Râşcani, avea câteva luni până la încheierea serviciului militar. „În mai, Cornel trebuia să vină acasă”, a spus Claudia Gorodişteanu, mama soldatului ucis „din neatenţie”.

Scenariu modificat

Deşi se spunea din start că Gorodişteanu a fost ucis în timp ce se afla în fumoarul corpului de gardă, povestea crimei are astăzi un alt conţinut, în plus, a apărut un personaj care a favorizat producerea accidentului soldat cu moartea unui tânăr. E vorba de soldatul Dan L. care, în acea zi cu ghinion, a intrat în jurul orei 17.00 în fumoar. Împreună cu el era şi Ion J.

Băieţii au hotărât să-şi facă fotografii cu arma în mână cu un telefon mobil. În acest răstimp, soldatul Ion J. a cuplat neregulamentar încărcătorul armei şi, profitând de faptul că nu este văzut de şeful gărzii, a pozat pentru soldatul Dan L. După ce s-au săturat de fotografiat, soldaţii s-au îndreptat spre corpul de gardă. Din spusele soldatului Ion J., atunci când a ajuns lângă soldatul Cornel Gorodişteanu, ultimul i-a băgat „în glumă” un pix în ţeava pistolului-mitralieră. Ion s-a enervat, a îndreptat arma spre Cornel şi a tras… Mama băiatului nu crede că fiul ei a fost omorât din întâmplare. „Nu putea, aşa din întâmplare, să fie împuşcat în gură”, consideră mama tânărului omorât.

Sancţiuni pentru vinovaţi
Nu doar indisciplina şi iresponsabilitatea soldaţilor, dar şi cea a ofiţerilor, au fost factorii care au cauzat decesul lui Cornel Gorodişteanu, arată ancheta Procuraturii Militare.

Vitalie Marinuţa, ministrul Apărării, a anunţat „verdictul”: „Pentru atitudinea neglijentă faţă de executarea obligaţiilor de serviciu a şefului gărzii, locotenentul Octavian Arnaut a fost revocat înainte de expirarea contractului.

Locotenentul Vadim Condrea s-a ales cu sancţiunea disciplinară „prevenire despre necorespunderea parţială funcţiei. Locotenenţii-majori Radion Mândrescu şi Alexandru Duca, care exercită funcţiile de comandanţi de companii, au fost sancţionaţi cu mustrare aspră”. În ceea ce priveşte soldatul Ion J., urmează să se pronunţe instanţa de judecată.

Dacă ar fi fost în viaţă, Cornel Gorodişteanu ar fi sărbătorit pe 28 martie cea de-a 19-a aniversare. Părinţii planificau să-şi viziteze copilul la unitatea militară, însă au venit la crucea de pe mormântul lui din cimitirul din Horodişte, Râşcani.

Soldatul Dan L. a fost sancţionat disciplinar cu şapte zile de arest pentru că a favorizat producerea accidentului soldat cu rănirea mortală a soldatului Cornel Gorodişteanu. De asemenea, a fost pedepsit pentru folosirea telefoniei mobile în unitatea militară.

O ambulanţă a Serviciului de Urgenţă a fost chemată la ora 17:15. La 17:25, medicii au ajuns în batalion, iar la 17:40 au constatat decesul lui Cornel Gorodişteanu. La ora 18:00, cadavrul a fost transportat la Spitalul Clinic Militar Central din capitală. Medicii militari au stabilit că Gorodişteanu a suferit „o plagă prin armă de foc a regiunii faciale cu lezarea vaselor magistrale şi şoc hemoragic de gradul III”.

Svetlana Panța

The following two tabs change content below.