Omorât din glumă

DE-A MOARTEA // Reprezentanţii Procuraturii militare rămân pe aceeaşi poziţie – ostaşul Cornel Gorodişteanu a fost împuşcat din întâmplare, mai exact, „din glumă”

Dacă ar fi în viaţă, Cornel Gorodişteanu ar fi sărbătorit pe 28 martie cea de-a 19 aniversare. În ziua tragediei, tânărul a vorbit cu mamă-sa la telefon şi i-a spus că o aşteaptă la el de ziua lui de naştere. Însă nu a fost să fie. Pe 20 martie, Cornel a fost omorât de camaradul său.

Comandantul batalionului, Ianuş Muşet, a fost destituit din funcţie pentru perioada desfăşurării anchetei penale, iar ostaşul suspectat omor se află în arest disciplinar la Comenduirea Militară, şi asta după ce soldatul Cornel Gorodişteanu a fost împuşcat în fumuarul Batalionului nr. 3 infanterie a contingentului Armatei Naţionale din cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, dislocat în Coşniţa, raionul Dubăsari. „Cazul se cercetează pentru a fi stabilite toate circumstanţele săvârşirii infracţiunii. Pe moment, nu vă pot da multe detalii”, a declarat procurorul militar Nicolae Dmitriev. Întrebat în ce stare psihologică se află ostaşul care declară că a tras din întâmplare, procurorul a menţionat: „Nu este şocat. Nu ştiu cum să vă spun. E destul de calm”, a subliniat Dmitriev.

Cum a fost împuşcat Cornel

În acea zi de ghinion, doi ostaşi ai Batalionului de Menţinere a Păcii, unul dintre care era Cornel Gorodişteanu, erau de gardă. Colegul lui Cornel avea asupra sa un pistol-mitralieră de model „AK – 74” şi două încărcătoare a câte 30 de cartuşe fiecare. Până în prezent, un singur lucru este evident, omorul a avut loc în fumuarul corpului de gardă.

Întreaga poveste de groază a fost relatată procurorilor de soldatul care se jură că a tras din întâmplare. Acesta a spus procurorilor că a cuplat, fără necesitate, încărcătorul pistolului-mitralieră. În acest timp, s-a apropiat de el soldatul Gorodişteanu şi i-a introdus în ţeava armei un pix. Uitând că încărcătorul armei este cuplat, militarul a apăsat pe trăgaci, rănindu-l mortal pe colegul său în regiunea capului.  „Nu ştiu de ce a vârât pixul. Se jucau, probabil. Urmează să stabilim”, a menţionat procurorul militar Dmitriev.

 

Mama nu-l crede pe ucigaş

 

Claudia Gorodişteanu, mama soldatului decedat, spune că va merge până în pânzele albe ca cel care se face vinovat de moartea fiului ei să fie tras la răspundere. „Nu putea, aşa din întâmplare, să fie împuşcat în gură”, consideră mama tânărului omorât. Cu toate acestea, femeia susţine că timp de zece luni, de când a fost înrolat în forţele armate, Cornel nu s-a plâns niciodată că ar avea necazuri cu alţi camarazi. „Veneam des la el în vizită şi, de fiecare dată, îmi spunea că nu are nicio problemă”, a spus femeia îndurerată.

De asemenea, în acest caz ar putea fi trase la răspundere şi persoane cu funcţii înalte, indiferent de gradul militar pe care îl deţin. Medicii au încercat să lupte pentru viaţa tânărului, însă soldatul împuşcat în regiunea capului a decedat în drum spre spital. Cornel Gorodişteanu, originar din satul Horodişte, raionul Rîşcani avea câteva luni până la finalizarea serviciului militar. „În luna mai, Cornel trebuia să vină acasă”, a spus mama printre lacrimi.

„Nu ştiu nimic. Vreau un singur lucru – să fie pedepsiţi vinovaţii”, este tot ce doreşte mama lui Cornel Gorodişteanu, soldatul omorât de camaradul său. Am întrebat mai multe mame, toate spun că, având în vedere ce se întâmplă în ultimii ani în unităţile militare, au luat decizia – sunt împotriva serviciului militar. „Îi voi cumpăra livretul militar, nu-i voi permite nimănui să-mi distrugă copilul”, a menţionat Galina Stan, mama unui băiat de 14 ani.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.