Omor calificat ori suicid?

Documentele pe care fostul deputat urma să le facă publice în cadrul unei conferinţe au dispărut

butmalai.f.nadea roscovanu

Ex-deputatul PLDM Ion Butmalai a fost găsit împuşcat în piept săptămâna aceasta în propria gospodărie. Anchetatorii spun că iau în calcul mai multe versiuni, inclusiv cea a unei sinucideri. Membrii familiei şi avocata Ana Ursachi nu cred că e vorba de o sinucidere, bărbatul îşi făcuse planuri pentru zilele următoare. Ei sunt de părere că acesta a fost omorât.

Locuitorii din satul de baştină al fostului deputat PLDM Ion Butmalai sunt răvăşiţi de moartea subită a acestuia. Oamenii îşi amintesc mai multe acţiuni de susţinere pe care le-a făcut fostul parlamentar pentru satul lor, atât în perioada mandatului său, precum şi înainte de aceasta.

Critica hoţia şi corupţia

Gheorghe Condur, unul dintre cei mai buni prieteni a lui Ion Butmalai, ne spune că a discutat ultima oară cu acesta, la telefon, cu o zi înainte de alegeri. Chiar dacă era supărat că nu a fost inclus în lista electorală a candidaţilor la funcţia de deputaţi, Ion Butmalai îşi îndemna prietenii să voteze PLDM. „Am vorbit sâmbătă seară, pe 29 noiembrie. Mi s-a plâns că are probleme de sănătate. Suferea de tensiune arterială. L-am întrebat ce mai face şi mi-a spus că stă mai mult la cald, în casă. M-am interesat, printre altele, pe cine să votăm şi el mi-a zis: ‚Votaţi mai departe Stejarul, cu el veţi sta la umbră’. Nu ştiu ce duşmani avea, în discuţii însă repeta cât de mare este hoţia şi corupţia în statul nostru. ‚Dumnezeu însă e mare’, spunea de fiecare dată.

Ipoteza poliţiei precum că fostul deputat Ion Butmalai s-ar fi sinucis ridică multe semne de întrebare în rândul experţilor. „Mi-a părut ciudat faptul că Inspectoratul General de Poliţie a declarat din start că a avut loc o sinucidere. Am fost anchetator penal. De fiecare dată se înaintează trei versiuni, sinucidere, accident sau omor, care trebuie examinate. Sunt şi cazuri atipice de sinucidere, dar când omul se împuşcă, pe piele rămâne un semn specific. Dacă e de la distanţă, acest semn lipseşte. Multe depind de calitatea examinării medico-legale, depinde cât de obiectiv va fi medicul legist”, este de părere fostul procuror Stanislav Pavlovschi.

În august, când au venit feciorii mei în vacanţă din SUA, am fost la el în ospeţie. I-a îndemnat să se întoarcă acasă. ‚Aici avem viitor’, spunea el, numai oamenii deştepţi vor schimba sistemul. Nu cred că s-a împuşcat. Ion era plin de viaţă, puternic, nu era omul care s-ar fi putut sinucide. A lucrat atâţia ani în organele de forţă, era un om cu caracter”, mai spune Condur.

Familia nu crede că s-ar fi sinucis

Angela Creţu, secretară în Primăria Tigheci, Leova, spune că toţi oamenii care le trec pragul sunt răvăşiţi de moartea cumplită a consăteanului lor. „Are mulţi prieteni şi rude în sat. Venea deseori pe acasă. Ne-a ajutat mult, nu doar în timpul mandatului de deputat, ci şi înainte de acesta. Cu sprijinul lui, a fost schimbat acoperişul la Casa de cultură, la grădiniţă. A fost cumpărat mobilier pentru grădiniţă. Nu refuza nimănui să-i acorde ajutor”, spune ea.

Alexandru Butmalai, verişorul lui Ion Butmalai, spune că împărtăşeşte opinia membrilor familiei. „Am vorbit cu Slavic, fratele lui Ion. Mi-a spus că nu a plecat el din propria dorinţă din viaţă, l-au ajutat să facă această treabă. Sunt convins de acest lucru. Era un om bun, n-a refuzat niciodată să ajute pe cineva, fie rudă, fie străin”, a mai spus acesta.

„Scrisoare de adio”

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, corpul neînsufleţit al fostului deputat a fost găsit la 9 decembrie într-o anexă a casei sale, în or. Cahul. Acesta avea o rană provocată de o împuşcătură în partea stângă a pieptului. La faţa locului au fost descoperite două tuburi de cartuşe şi pistolul care aparţinea stăpânului casei, pe care acesta îl deţinea legal. Potrivit Procuraturii, în casă a fost depistată o „scrisoare de adio” scrisă de mână, care urmează a fi supusă verificărilor suplimentare pentru a i se stabili autenticitatea.

Colonelul în rezervă Chiril Moţpan afirmă că nu este atât de simplu să te împuşti în piept. „În activitatea mea, nu am avut niciun caz de acest gen. L-am cunoscut bine pe Ion Butmalai. Nu cred că s-ar fi putut sinucide nici fiind supus unor presiuni. Am trecut împreună prin război, am avut confruntări directe cu criminali foarte serioşi din anii 90. Este inacceptabilă această versiune. Un asemenea ofiţer ar fi putut să moară doar apărând o cauză onorabilă. Şi-a demonstrat aceste calităţi pe parcursul ultimilor ani în parlament”, a spus acesta citat de jurnal.md.

Necropsia arată că decesul a survenit în urma unei împuşcături, glontele a penetrat toracele şi a ieşit pe cealaltă parte a acestuia. Alte leziuni corporale, specifice în cazul unei autoapărări, nu au fost depistate. Organul de urmărire penală al Inspectoratul de Poliţie Cahul a pornit o cauză penală în baza art. 145, alineatul 1, Codul Penal (omor). Urmărirea penală este condusă de Procuratura raionului Cahul şi este efectuată de un grup de ofiţeri de urmărire penală din cadrul inspectoratului teritorial de poliţie.

„Mapa a dispărut”

Avocatul familiei Butmalai, Ana Ursachi, a declarat pentru JURNAL că Ion Butmalai nu a vrut să adere la vreun partid de stânga, al lui Usatîi ori altul, informaţii apărute recent în presă. „A rămas credincios PLDM-ului până la sfârşit şi l-a durut mult trădarea lui Vladimir Filat. Spunea că a muncit în acest partid şapte ani, din prima zi, şi a adus o mulţime de voturi.

Totuşi, în timpul campaniei electorale, când l-am întrebat ce va face, mi-a răspuns că se regăseşte deocamdată în PLDM, dar dacă vor dori să se debaraseze de el, pentru că devenise foarte incomod, se va retrage la odihna bine meritată şi se va dedica mai mult familiei”. Ana Ursachi a mai precizat că, din ceea ce ştie, la ultima conferinţă, în care urma să facă dezvăluiri, fostul deputat urma să dea publicităţii anumite documente pe care le avea într-o mapă. „După ce a renunţat la conferinţă, a promis colegilor că va ieşi totuşi cu această mapă şi nu se va teme.

Mapa conţinea informaţii foarte importante pentru societate, pe care unii nu doreau să fie făcute publice. Cert este că în casă, în cadrul cercetărilor angajaţilor poliţiei, mapa nu a mai fost găsită. Acesta este încă un indiciu pentru a examina şi alte versiuni decât suicidul”, mai spune avocata.

„Erau reflecţii, nu o ‚scrisoare de adio’”

Cât despre „scrisoarea de adio”, Ana Ursachi spune că la dosar au fost anexate mai multe hârtii găsite pe masa acestuia, fiecare dintre acestea conţinea nişte reflecţii. „Informaţiile nu erau în strânsă legătură unele cu altele. Una din aceste foi conţinea într-adevăr regrete despre starea lucrurilor din viaţa lui. De acolo au apărut speculaţiile privind „scrisoarea de adio”. Într-adevăr, în una din foi, îi spune fiului său să aibă grijă de familie, îi spune soţiei ‚dragă, iartă-mă’. Dar ceea ce era scris acolo semăna mai mult cu reflecţii ale unui om, şi nu cu o scrisoare de rămas bun. Din contra, aceste foi ar putea servi drept temei pentru a examina şi alte versiuni de anchetă. Nu pot spune ce conţin celelalte foi şi regret că poliţia a deschis acest subiect lăsând loc pentru speculaţii”, a mai spus avocata.

În ce priveşte informaţia că fostul deputat ar fi avut datorii, Ana Ursachi spune că acesta avea un singur credit, căruia îi făcea faţă şi pe care familia va fi în stare să-l restituie. „În acele foi, se mai arăta supărat pe starea de lucruri în statul nostru, dezamăgirea după scrutin, trădarea unora pe care îi credea prieteni, despărţirea de echipa PLDM, în care el s-a regăsit. În ultimele sale interviuri, lăsa să se înţeleagă că este supus presiunilor din cauza declaraţiilor sale incomode. Repeta că nu se teme. El spunea: ‚Sunt presat, dar nu mă tem, merg înainte’. Cred că trebuie să recapitulăm toate declaraţiile sale pe care le-a făcut din 2012 încoace, inclusiv deconspirările legate de cazul BEM, ca să vedem cine era nemulţumit şi cine îi erau duşmani”, a mai subliniat avocata.

Frânturi din prezumtiva „scrisoare de adio”

Site-ul independent.md a publicat o frântură din aşa-numita „scrisoare de adio” a lui Ion Butmalai. Mesajul conține mai multe nume importante din politica moldovenească pe care Ion Butmalai le acuză că ar fi vinovate de moartea sa. El spune că nu mai poate trăi „în batjocură, dezmăț și umilință”. Fostul deputat le cere anchetatorilor ca de moartea sa să fie învinuiţi şi traşi la răspundere liderul PLDM, Vlad Filat, şi vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, precum şi alţi membri din fracţiunea PLDM. „Atâta să suferiţi voi cât am suferit eu din data de 5.10.2014 până astăzi”, se spune în mesaj.

Amintim că, la 5 octombrie, Ion Butmalai s-a întâlnit cu liderul partidului Vlad Filat şi a fost informat că nu va mai face parte din lista candidaţilor electorali ai PLDM la următorul scrutin. În urma discuţiilor, Ion Butmalai a fost luat cu ambulanţa de la sediul partidului, deoarece i s-a făcut rău. Ulterior acesta l-a acuzat pe liderul partidului Vlad Filat că l-ar fi scos din listă la indicaţia lui Plahotniuc, care în acest mod se răzbună pe acuzaţiile aduse la adresa sa.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)