Omniprezentul Ion Creangă

Secvențe de la inaugurarea expoziției consacrate lui Ion Creangă, găzduite de Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău. Foto: Nicolae Răileanu

Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu” a inaugurat cu prilejul împlinirii a 180 de ani de la naşterea lui Ion Creangă o expoziție consacrată marelui clasic al literaturii române.

O nouă primăvară în lumea lui Creangă

Fondurile muzeului au scos la vedere, alături de ediţiile de epocă ale scrierilor crengiene de o valoare bibliografică inestimabilă, şi un număr impunător de lucrări de artă plastică ce aduc în prim-plan chipul scriitorului şi vizualizează personaje de neuitat din opera sa. Înţeleptul humuleştean din bojdeuca de la Ţicău a poposit, astfel, și la Muzeul de Literatură din Chișinău, vizitatorii s-au adunat în jurul eposului crengian ca în jurul unei comori, expoziția constituind o adevărată revelaţie.

După cum sugera, la deschiderea expoziţiei, istoricul literar Vasile Malaneţchi, director al Muzeului Național de Literatură din Chișinău, pinacoteca muzeului e şi mărturia procesului prin care au trecut pictorii de la noi în perioada postbelică, apropiindu-se de creaţia marelui povestitor. Resimțim, în lucrări, bucuria artiștilor plastici de a redescoperi specificul coloristicii naţionale, valorile artei populare.

Personaje crengiene în viziunea lui Lică Sainciuc. Foto: Nicolae Răileanu

Ion Creangă reprezentat de Igor Vieru și Mihai Grecu

Cele mai importante lucrări din expoziție sunt, firește, picturile semnate de Igor Vieru şi Mihai Grecu. Îl regăsim pe Igor Vieru ca pe un portretist de înaltă clasă, care combină imaginile cu valoare de simbol cu trăsăturile fizice autentice ale lui Creangă. În acelaşi spaţiu expoziţional, Mihai Grecu este prezent cu două variante ale unui tablou cu valențe mitologice. E vorba de tabloul în care Grecu îl reprezintă pe Ion Creangă stând la sfat, în bojdeuca sa de la Iași, cu Mihai Eminescu. Avem șansa de a vedea două modalități de a picta aceeași scenă, iar diferenţa dintre cele două variante merită un studiu special care ar dezvălui aspecte inedite din laboratorul maestrului. „E aproape imposibil să identifici care ar fi cea mai valoroasă dintre cele două variante, ambele fiind opere de artă desăvârşite”, a mărturisit și Arcadie Suceveanu, președintele USM.

Ivan Turbincă

Personaje crengiene pictate de Lică Sainciuc pe când avea 20 de ani

Organizatorii expoziţiei au reuşit să-i aducă o surpriză şi pictorului și graficianului Lică Sainciuc. Dumnealui a fost realmente uimit când a aflat că în fondurile muzeului se păstrează opt lucrări de-ale sale executate pe când avea puţin peste 20 de ani şi era pasionat de scenografie pentru teatrul de păpuşi. Păpuşile desenate de Lică Sainciuc atunci, şi expuse acum, pentru prima dată, fac parte din galeria personajelor lui Ion Creangă. Prospețimea desenelor în care vedem personaje din „Ivan Turbincă”, „Punguța cu doi bani”, „Fata babei și fata moșneagului”, e copleșitoare.

Vernisajul a continuat cu un simpozion dedicat creaţiei nemuritorului Ion Creangă, organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Nicolae Popa

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)