Omenirea, ameninţată cu dispariţia

Noi cercetări ale oamenilor de ştiinţă australieni arată că suntem ameninţaţi cu dispariţia. Ar putea fi un eveniment chiar mai mare decât cel care a dus la dispariţia dinozaurilor, cu 65 milioane de ani în urmă.

Profesorul John Alroy de la Universitatea „Macquarie” a folosit fosile pentru a studia comportamentul unor grupe majore de animale marine în timpul unei răciri majore care a avut loc cu 250 milioane de ani în urmă, informează siteul news.com.au.

Rezultatele studiilor sale au fost publicate în revista „Science”. Acestea arată că anumite organisme au supravieţuit extincţiei prin adaptarea la condiţiile vitrege. Însă, acum, combinaţia dintre intervenţia omului şi schimbările climatice ar putea avea efecte devastatoare asupra multor specii de pe planeta noastră.

Cercetătorul afirmă că oamenii au o contribuţie însemnată la degradarea planetei prin „experimentele” pe care le fac asupra mediului înconjurător. De-a lungul existenţei Pământului, au existat trei extincţii majore, iar acum se crede că suntem în plin proces al unei alte extincţii. Ultima s-a înregistrat acum 65 milioane de ani, când un asteroid a lovit regiunea Mexicului, provocând dispariţia dinozaurilor.

Teoria susţine existenţa unei extincţii graduale, care nu este cauzată de un singur eveniment major, cum ar fi impactul cu un asteroid uriaş. În schimb, poluarea şi despăduririle masive ar contribui din plin la acest proces. În plus, schimbările climatice şi creşterea populaţiei globale joacă un rol important în ameninţarea majoră cu care se confruntă Terra.