Omagiu eroului Ion Bânzari

CENTRALÎn raionul Teleneşti, a devenit o tradiţie ca gimnaziile să adopte numele eroilor căzuţi în Războiul de pe Nistru

Locuitorii satului Hirişeni, raionul Teleneşti, au comemorat la 2 martie 2014 eroii căzuţi la Nistru. În plus, s-a decis ca gimnaziul din localitate să poarte numele lui Ion Bânzari, unul dintre eroii care au căzut pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ion Bânzari a decedat la 27 de ani, împreună cu alţi şase camarazi. În amintirea lor, la marginea câmpului, în Coşniţa, se înalţă un monument cu inscripţia: „Fraţii noştri te vor plânge. Ţara nu te va uita”.

În după-amiaza zilei de duminică, 2 martie 2014, la 22 de ani de la începutul Războiului de pe Nistru, locuitorii satului Hirişeni şi angajaţi ai Comisariatului de Poliţie din Teleneşti s-au adunat pentru a comemora victimele Războiului de pe Nistru şi au acordat gimnaziului din localitate numele lui Ion Bânzari, un erou căzut la Nistru.

Prezenţi la manifestare, sătenii l-au evocat pe erou ca pe unul dintre cei mai buni elevi. Dirigintele de clasă al martirului, Victor Harea, a menţionat că „cumsecădenia lui Ion era demonstrată prin faptele sale. Mi-l amintesc ca pe un elev chibzuit şi liniştit. E un lucru mare că gimnaziul în care a învăţat îi va purta numele. El este un erou al satului nostru”, a spus profesorul.

Curaj şi bărbăţie

Un grup din opt eleve îmbrăcate în port popular şi îmbrobodite cu şaluri negre a cântat cântece de cătănie şi a recitat poezii dedicate mamelor ai căror feciori au căzut în război. Solicitată de JURNAL, învăţătoarea Ana Petică, autoarea demersului, a declarat că a aflat prea târziu despre Ion Bânzari.

„Din cele povestite de sora lui Ion Bânzari, Margareta Buraga, am aflat despre viaţa sa, participările sale la Războiul din Afganistan, Războiul de pe Nistru, la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl. Aceste file ale biografiei sale demonstrează bărbăţia de care a dat dovadă în puţinii săi ani de viaţă. Acum ceva timp, mi-a venit ideea de a numi gimnaziul în onoarea sa. Drumul a fost unul complicat. Am studiat biografia sa, am discutat cu rudele, colegii de clasă, cu colegii mei, care m-au susţinut. Cu susţinerea Direcţiei raionale de învăţământ Teleneşti, a consiliului local Hirişeni, a fost aprobată decizia ca gimnaziul din sat să poarte numele unuia dintre eroii care au luptat pentru integritatea teritorială a RM. Acum câţiva ani, cu ajutorul administraţiei publice locale, am instalat în gimnaziu o placă comemorativă Ion Bânzari”, a relatat învăţătoarea.

Astfel, începând cu anul de studii 2014–2015, Gimnaziul Hirişeni va purta numele Ion Bânzari, iar elevii, la orele de clasă, vor fi familiarizaţi cu biografia eroului.

Tradiţia din raionul Teleneşti

„În raionul Teleneşti, s-a format o tradiţie ca gimnaziile să poarte numele eroilor căzuţi în Războiul de pe Nistru. Suntem al treilea sat, după Chiţcani şi Chiştelniţa, care şi-a numit gimnaziul în memoria eroilor ce au luptat pentru palma noastră de pământ”, a spus directorul gimnaziului Alexandru Ciobanu.

Cea care a alcătuit biografia lui Ion Bânzari şi care merge des la mormântul eroului este Margareta Buraga, sora martirului. „E o durere mare şi acum, după atâţia ani. În calitate de profesoară, cred că merită ca gimnaziul să poarte numele fratelui meu, Ion. Dacă nu facem măcar asta, ce mai putem face pentru cei care şi-au dat viaţa pentru ţară, limbă?”, s-a întrebat Margareta Buraga, profesoară de fizică şi matematică în satul Marianca de Jos, raionul Ştefan-Vodă.

Cum au căzut cei 7 martiri

În noaptea din 19 mai 1992, grupul Filip Lupaşcu, Ion Bânzari, Ion Căpăţină şi Ion Mocanu a plecat spre poziţiile gardiştilor pentru a afla în ce măsură aceştia sunt echipaţi cu armament greu şi care sunt şansele luptătorilor RM de a ataca inamicul. Ei mergeau înainte, un alt grup îi acoperea din spate. Gardiştii au atacat şi grupul său a fost încercuit. Au murit şapte luptători, ceilalţi au fost grav răniţi.