Olimpicii se vor pregăti de JO la Complexul de la Româneşti

Fosta tabără pentru copii de la Româneşti nu va mai fi scoasă la privatizare, ci va fi dată în folosinţa Comitetului Naţional Olimpic din Republica Moldova. O decizie în acest sens a fost luată ieri de guvern. Olimpicii moldoveni se vor putea pregăti la baza de la Româneşti pentru JO din 2016 de la Rio de Janeiro, asta în condiţiile în care totul va decurge conform planului stabilit.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, s-a opus anterior ca baza sportivă de la Româneşti să fie scoasă la privatizare şi a pregătit un proiect care prevede darea acesteia în folosinţa CNO. „CNO trebuie să găsească investitori pentru a amenaja baza respectivă, în caz contrar, aceasta va reveni în gestiunea statului”, a atenţionat Cebanu.

Solicitat de JURNAL, preşedintele CNO, Nicolae Juravschi, a declarat că este o decizie aşteptată, dar regretă că s-a pierdut atâta timp. „Estimativ, pentru reconstrucţia bazei avem nevoie de zece milioane de lei. Deja avem investitori, lucrările vor începe în primăvara anului viitor şi nu cred că se vor finisa într-un an. Sportivii noştri se vor putea pregăti la Româneşti pentru Jocurile Olimpice din 2016,”, a spus Juravschi.

Acesta a adăugat că Comitetul Internaţional Olimpic şi câţiva investitori din Italia intenţionează să investească bani în reconstrucţia complexului sportiv, dar cu condiţia ca să fie construit şi un teren de golf. „Astfel, investitorii vor să-şi recupereze investiţia. Dar după cum ştim, şi golful va fi probă olimpică”, a menţionat preşedintele CNO.

Baza de la Româneşti are o suprafaţă de 6 ha şi este situată pe malul unui lac, la 20 km de Chişinău. A fost construită în anii 1980 şi era concepută ca o tabără de vară pentru copii. După ce a activat doar patru ani, baza a fost închisă. De atunci, aceasta s-a aflat într-o continuă stagnare. O perioadă s-a aflat în administrarea Comitetului Naţional Olimpic, după care a trecut în gestiunea Ministerului Tineretului şi Sportului.

În 2008, când baza de la Româneşti se afla în gestiunea CNO, preşedintele Nicolae Juravschi a propus un proiect de construcţie, dar acesta nu a fost acceptat de guvernarea comunistă. (V.H.)