„Olimpia” Valentinei

I se rupe inima când vede pe străzile satului copii care îşi irosesc timpul. A trimis zeci de scrisori în speranţa că cineva se va sensibiliza, într-un final a decis să facă cu propriile puteri un complex sportiv unde să vină toţi copiii din localitate. Aşa încât, în satul Vozneseni, raionul Leova, în scurt timp va fi deschisă o sală de sport pentru copii şi tineret „Olimpia”. Până atunci mai e mult de lucru, iar Valentina mai are nevoie de multă susţinere.

Daniela Ţugulschi, stagiară

Pasionată de sport din copilărie, Valentina Stoianova nu poate să privească fără îngrijorare situaţia în care s-au pomenit tinerii şi copiii din sat, în special cei rămaşi singuri acasă, părinţii lor fiind plecaţi la muncă peste hotare. „Au nevoie de o ocupaţie”, s-a gândit Valentina, mamă a trei fiice şi bunică a două nepoate care au fost lăsate în grija ei, motivul e acelaşi – două dintre fiicele sale au ales drumul străinătăţii. De la una dintre fiicele Valentinei aflăm despre planurile grandioase ale mamei. Nu ne rămâne decât să-i facem o vizită şi să vedem cum merg lucrările de reparație a încăperii care în scurt timp va găzdui zeci de tineri ce au ales un mod sănătos de viaţă, au venit să facă sport în complexul „Olimpia”.

O mână de ajutor pentru „Olimpia”

Casă de cultură, cercuri de creaţie pentru copii, activităţi distractive etc. – locuitorilor din satul Vozneseni nu le rămâne decât să viseze la toate acestea. Uite că Valentina a făcut primul pas pentru materializarea visului lor. A mers la directorul şcolii şi i-a propus să facă din al doilea etaj al instituţiei, care a fost închis din cauza numărului mic de copii, un complex sportiv. Directorul a salutat ideea femeii. Deşi nu a putut-o ajuta financiar, cel puţin nu a cerut bani pentru arendarea spaţiului. Au salutat ideea Valentinei şi consătenii. Aceștia abia aşteaptă să fie deschis complexul unde îşi vor putea aduce copiii. „Gheorghe a făcut lucrările de finisaj, Efim a instalat aparatajul electric – totul gratuit. Echipamentul necesar pentru complexul sportiv îl procură soţul meu de peste hotare, atunci când e acolo. Deja am procurat o bicicletă eliptică şi o bandă rulantă de alergare. Mesele de tenis ni le-au adus prietenii noştri, una din ele a fost cumpărată chiar de cumnatul meu. Primarul m-a ajutat să întocmesc toate actele necesare”, spune entuziasmată Valentina. Ar putea să numere pe degete obiectele de care deja a făcut rost pentru complex şi să întocmească o listă întreagă de ce ar mai avea nevoie. Acum mizează pe ajutorul oamenilor simpli și mai puțin pe cel al autorităților. Are şi motiv.

Complex pentru toţi – de la mic la mare

S-a adresat Comitetului sportiv din or. Leova. Tăcere. A expediat zeci de scrisori la Consiliul raional Leova, la Primăria oraşului, la Secţia cultură a primăriei etc. S-a bucurat când a primit răspuns de la preşedintele raionului Leova că va fi ajutată financiar, însă conştientizează că pe moment sunt doar promisiuni.

Complexul sportiv „Olimpia” va avea trei secţii. Cea pentru copii va dispune de un teren de joacă cu saltele şi tobogane. În secţia pentru tineri vor fi instalate mese de tenis şi amenajată o sală de forţă. În cea de-a treia, bunicii care îşi vor aduce nepoţii la complex vor putea să se odihnească şi chiar vor beneficia de sesiuni de masaj. Aşa vede Valentina Stoianova complexul sportiv care este atât de necesar comunităţii.

Hai să ne vedem mai des!

„Cândva, acest sat bulgăresc, Vozneseni, avea o casă de cultură unde se organizau tot felul de festivităţi. Clădirea a fost demolată… Din păcate, astăzi locuitorii se întâlnesc doar la o înmormântare sau de Blajini la cimitir. Este o situaţie apăsătoare”, constată Valentina.  

Nu-şi propune să schimbe lumea, Valentina îşi doreşte să reanime viaţa în satul ei de baştină de altădată. „Când am fost tânără, am practicat sportul. Am făcut volei şi baschet. Mă duceam cu motocicleta până la Chişinău”, îşi aminteşte Valentina. „Astăzi tinerii îşi doresc să facă sport, dar nu au unde. Fac acest complex pentru nepoţelele mele şi pentru toţi copiii şi tinerii din sat. Dacă vor avea o ocupaţie, poate că şi sătenii nu vor mai pleca peste hotare”, speră Valentina Stoianova, femeia căreia îi pasă de soarta copiilor din satul Vozneseni, r. Leova.

Primele investiţii din propriul buzunar. Valentina Stoianova a dat 1500 de euro doar pentru instalarea ferestrelor, a uşii şi procurarea unor materiale de construcţie necesare pentru reparaţia viitorului complex sportiv „Olimpia”

 

Ajutor pentru copiii de la ţară

„Cel mai mult avem nevoie de echipament pentru sala de copii până la vârsta de zece ani: mingi de baschet, inele, biciclete, baloane mari”, spune Valentina Stoianova. Cei care doresc să urmeze exemplul consătenilor Valentinei şi să-i acorde o mână de ajutor ne pot contacta la numărul de telefon mob. 069456968 sau să ne scrie la adresa redacției [email protected].

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)