Olesea Stamati: „CSM nu a fost demis”

Ministerul Justiţiei nu recunoaşte decizia Adunării Generale a judecătorilor din 27 septembrie, curent, privind retragerea mandatelor membrilor CSM. Potrivit ministrului Justiţiei, Olesea Stamati, adunarea a fost organizată cu încălcarea evidentă a mai multor norme legale, şi a avut loc în lipsă de cvorum şi prin nesocotirea temeiurilor legale de retragere a mandatului membrilor CSM.

„Judecătorii pot şi trebuie să-şi aleagă singuri organele de asigurare a independenţei sistemului, însă acest lucru trebuie făcut în strictă conformitate cu normele legale. Evenimentele din ultimele zile doar confirmă necesitatea stringentă de continuare a reformei anunţate, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor”, a spus ministra. Aceeaşi sursă a mai precizat că pe marginea acestui caz urmează să se pronunţe instanţa de judecată.

Şi premierul Maia Sandu a declarat că Adunarea judecătorilor a avut loc cu încălcarea flagrantă a procedurii, în lipsa cvorumului prevăzut în mod imperativ de lege și prin nesocotirea temeiurilor legale de retragere a mandatului membrilor CSM. Ca urmare, toate așa-numitele decizii nu au efecte juridice și nu pot fi luate în serios.

„Cred cu tărie că doar judecătorii trebuie să decidă cine sunt membrii CSM delegați de aceștia. Însă este inadmisibil ca acest lucru să se întâmple prin eludarea flagrantă a prevederilor legale.

Cele întâmplate demonstrează încă o dată că autocurățarea sistemului judecătoresc este imposibilă. De aceea vom merge înainte cu fermitate în ceea ce privește reforma Curții Supreme de Justiție și a sistemului judecătoresc în ansamblu, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor”, a menţionat premierul.

Marţi, 1 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a adresat o solicitare Asociaţiei Judecătorilor din RM în care a solicitat prezentarea actelor în original, în baza cărora s-a desfăşurat întrunirea. Şi anume listele de înregistrare a judecătorilor care au participat la Adunare şi hotărârile adoptate în cadrul acesteia.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a refuzat însă să prezinte actele argumentând că nu ar fi fost organizatorul unei astfel de Adunări și nu dispune de documentele solicitate.

La rândul său Consiliul Superior al Magistraturii a emis un comunicat în care a tras atenția asupra faptului că, potrivit copiei de pe lista judecătorilor înregistrați la Adunarea Generală Excepțională a Judecătorilor din data de 27 septembrie 2019, drept organizator este indicată Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, totodată fiind inserat și logoul Asociației.

Având în vedere răspunsul Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, CSM a adresat o solicitare în care a cerut actele președintelui Adunării Generale Excepționale a Judecătorilor, domnul Alexandru Gheorghieș, președintele Curții de Apel Bălți.

Totodată, la 1 octombrie, CSM a cerut anularea deciziei de vineri, adoptată la Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) de a le revoca mandatele.

„Hotărârea AGJ este lovită de nulitate pe motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale, fiind nerespectată procedura de convocare a adunării, în lipsa unui temei legal, adunarea fiind nedeliberativă, fiind încălcat şi dreptul majorității judecătorilor, care au acordat votul de încredere membrilor CSM”, se menționează în contestația semnată de cinci membri ai CSM: Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru.

Potrivit președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, dacă contestația Consiliului nu va fi acceptată și decizia din 27 septembrie nu va fi anulată în decurs de cinci zile, CSM se va adresa în instanța de judecată.

Amintim că în timpul procedurii votării deciziei privind revocarea judecătorilor delegaţi la CSM, la Adunarea Generală a Judecătorilor erau prezenţi 184 de persoane, din 396 de judecători în exerciţiu, numărul fiind mai mic de jumătate, nu mai mare, aşa cum prevede legea ca adunarea să fie deliberativă.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu