Olesea Balan: „2011 mi-a adus două evenimente majore”

Moldoveanca Olesea Balan este una din cei 120 de bursieri din 28 de ţări ale lumii care vor avea posibilitatea, în perioada 1 martie-31 iulie 2012, să cunoască sistemul parlamentar german, activând în cadrul biroului unui deputat din Bundestag şi participând la prelegerile universitare. Tânăra spune că, în afară de câştigarea acestei burse, un alt mare eveniment al anului 2011 este, pentru ea, redobândirea cetăţeniei române.

Victoria POPA

RM participă din anul 2008 la acest program oferit de Bundestag-ul german. Astfel, din mai mulţi candidaţi moldoveni, au fost selectaţi trei participanţi care au obţinut o Bursă Parlamentară Internaţională (IPS) 2012. În luna noiembrie 2011, aceştia au fost aleşi de către o delegaţie din cadrul Bundestag-ului german, precum şi de o delegaţie de la Universitatea Liberă din Berlin.

Încununarea unei munci asidue

Solicitată de JURNAL, Olesea Balan a comunicat că pentru ea  obţinerea acestei burse este încununarea unei munci asidue şi a cunoştinţelor acumulate mai mulţi ani la rând în cunoaşterea profundă a limbii germane, de aceea şi emoţiile pe care le-a avut, după ce a aflat că a fost aleasă, au fost mari. „De la început am fost conștientă că cerințele de participare sunt mari și eforturile mele trebuie să satisfacă așteptările.”

De la ea aflăm că a studiat la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, magistratura făcându-şi-o la ULIM.

Noi perspective profesionale

„M-am bucurat că voi avea şansa unică de a cunoaşte în detaliu funcţionarea unui sistem politic într-unul din cele mai democratice state din Europa – Germania. Bursa îmi va oferi şi posibilitatea de a avea un contact direct cu reprezentanţii elitei germane care activează în domeniul politic, economic şi cultural. Sunt sigură că experienţa acumulată în cadrul programului Internationale Parlaments Stipendium (în trad. Bursă Parlamentară Internaţională) îmi va deschide noi perspective profesionale, contribuind ulterior la dezvoltarea relaţiilor moldo-germane”.

Tânăra este de părerea că cei care doresc să obţină o asemenea bursă  trebuie să aibă încredere în sine şi o motivare puternică.

În acest an, în afară de Olesea Balan, au mai obţinut bursa Natalia Lari şi Ana Damir.

Bundestag-ul german, împreună cu trei universităţi din Berlin oferă anual 120 de burse pentru tinerii absolvenţi din 28 de ţări. Programul se desfăşoară sub patronajul preşedintelui Bundestag-ului, obiectivele căruia sunt: îmbunătăţirea şi promovarea relațiilor dintre Germania și țările participante, consolidarea valorilor şi toleranţei democratice, aprofundarea înţelegerii diversităţii culturale, asigurarea coexistenţei paşnice în lume.

Un om liber într-o Europă fără frontiere

Bursierii din cadrul programului IPS se vor afla în Bundestagul german cinci luni şi vor participa la evenimente, seminare în cadrul unei universităţi din Berlin, organizate de unele fundaţii politice din Germania, şi un stagiu la un deputat din parlamentul german.

Încă o mare realizare pentru Olesea este şi redobândirea cetăţeniei române, pe care a aşteptat-o mult timp. „În sfârşit, adevărul istoric învinge şi în fiecare zi tot mai mulţi români din R. Moldova, care au avut de suferit de pe urma consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov, îşi redobândesc cetăţenia română ce le aparţine de drept”, consideră tânăra. Astfel, cetăţenia română, de fapt cea europeană, este pentru ea un nou început pe calea de a fi un om liber într-o Europă fără frontiere, deziderat spre care tinde şi Republica Moldova.

The following two tabs change content below.