Olejka provoacă supărări în Alianţă

SCANDAL // Primăria ar putea cere restituirea a 43 de ari din moşia lui Voronin

Moşia lui Oleg Voronin provoacă neînţelegeri în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. „Dorin caută duşmani în cadrul Alianţei? Să se ocupe de oraş mai bine!”, a replicat supărat Serafim Urechean când l-am întrebat despre terenurile pe care le-a dat în 1999 în arendă şi folosinţă firmelor lui Oleg Voronin – în total peste 1,5 hectare. Nici Urechean şi nici Vasile Ursu (primarul pe timpul căruia „Moldconstruct Market” a cumpărat la un preţ derizoriu 2,04 ha în centrul capitalei – n.r.) nu îşi mai amintesc mai nimic despre acele tranzacţii. Pe de altă parte, termenul de arendă pentru o parte din aceste terenuri a expirat, iar primarul Dorin Chirtoacă susţine că nu are de gând să prelungească contractul de dare în arendă.

0,9 ha pe gratis

După cum menţionam în numărul de vinerea trecută al ziarului, Oleg Voronin a devenit mare proprietar de ternuri pe parcursul a şapte ani. Cele aproape 4 hectare din apropierea lacului din Valea Morilor i-au fost dăruite sau vândute de către primăria capitalei pe timpul în care municipiul era condus de Serafim Urechean şi Vasile Ursu. Mai exact, pe timpul lui Urechean, firme despre care se spune că ar fi din anturajul lui Voronin jr. au obţinut peste 1,5 ha. Primul contract de dare în arendă a unui teren cu suprafaţa de 66 de ari pe str. Ciocârliei a fost semnat de Urechean în 1999.

Potrivit contractului, terenul a fost transmis firmei „Comunicaţii Service” SRL, pe un termen de cinci ani, arenda anuală fiind stabilită de 33 de mii de lei. Contractul mai stabileşte că pe acest pământ urmează a fi construit un complex locativ. Un an mai târziu, printr-o altă decizie semnată de Urechean (de această dată decizia a fost luată de către Consiliul municipal – n.r.), se stabileşte darea în folosinţă (adică fără nicio plată – n.r.) a unui lot de 0,9 ha pe aceeaşi stradă firmei „Metal Market” (despre care presa a scris că ar aparţine fiului fostului preşedinte Vladimir Voronin – n.r.). Terenul se acordă pentru aceeaşi destinaţie – „pentru proiectarea şi construirea unui complex locativ”.

Social vulnerabilul Olejka

După patru ani, la 28 martie 2004, cu doar trei luni înainte de a expira termenul de arendă pentru firma „Comunicaţii Service” pentru cei 66 de ari de pe str. Ciocârliei, Consiliul municipal Chişinău mai adoptă o decizie prin care stabileşte anularea contractului de arendă cu această firmă şi darea în arendă a terenurilor în cauză altor firme din anturajul lui Oleg Voronin – „Comunicaţii – Confo” (0,23 ha) şi „Moldconstruct Market” (0,43 ha). Şi de această dată, terenurile se distribuie pentru construcţia unor complexe locative pentru angajaţii firmelor. Menţionăm că în prezent pe aceste terenuri se află două blocuri şi şase vile luxoase.

Contactat de JURNAL pentru a explica de ce a decis acordarea acestor terenuri firmelor lui Voronin, Serafim Urechean ne-a răspuns iritat: „Totul a fost hotărât în cadrul legislaţiei în vigoare. Nu mai ţin minte exact motivele. Dorin caută duşmani în cadrul Alianţei? Să se ocupe mai bine de oraş!”. Ex-primarul Vasile Ursu ne-a explicat la rândul său că în acea perioadă exista o practică de dare în folosinţă a terenurilor pentru familiile social vulnerabile: invalizi, familii cu mulţi copii, combatanţi. Actualul primar Dorin Chirtoacă susţine însă că practica nu prevedea darea în folosinţă a unor loturi atât de mari agenţilor economici. Cu atât mai mult cu cât parcelarea ulterioară a acestor loturi provoacă riscul privatizării lor.

Daţi pământul înapoi!

Totuşi, cel puţin 43 din cei 66 de ari daţi în arendă de primărie ar putea fi recuperaţi de către autorităţile locale. Deoarece termenul de arendă pentru acest lot a expirat şi primarul general Dorin Chirtoacă afirmă că va solicita Consiliului municipal să refuze prelungirea contractului de arendă.
„Avem motive să solicităm eliberarea terenului în cauză, ceea ce vom face prin instanţa de judecată, în caz că nu va fi eliberat benevol”, a spus primarul, precizând că a iniţiat o anchetă de serviciu în acest caz. Menţionăm că terenul în cauză este îngrădit şi se află pe lotul pe care Voronin îşi construieşte vila de un hectar. Potrivit planului urbanistic general (modificat ulterior – n.r.) pe acel teritoriu primăria urma să construiască un cartier locativ în care ar fi locuit sute de oameni.

Cine a micşorat preţul?

Şi mai încurcată este povestea cu procurarea în 2006 a celor 2,04 ha de pe str. Ciocârliei de către „Moldconstruct Market”. Primarul de atunci Vasile Ursu afirmă că decizia de a scoate la licitaţie terenul a fost luată din cauza lipsei de bani în bugetul local. Ursu mai susţine că el a propus ca preţul de pornire al lotului să fie stabilit de 30 de milioane de lei, dar la o săptămână de la această propunere Consiliul municipal a votat pentru micşorarea preţului până la 3 milioane. „Iniţiativa de a micşora preţul de start a venit de la consilierul comunist Eduard Smirnov, preşedintele comisiei pentru construcţii, arhitectură şi resurse funciare, şi consilierul creştin-democrat Eugenia Stârcea, secretar al aceleiaşi comisii. Ei au anunţat că comisia lor a făcut calcule care demonstrează că preţul de piaţă al celor 2,04 ha este de trei milioane de lei”, spune Ursu.

Smirnov însă nu îşi aminteşte ca el să fi cerut diminuarea preţului. „Nu îmi amintesc să fi propus Ursu ca preţul de start să fie de 30 de milioane. Nu cred că e adevărat. Preţul a fost stabilit în baza unor calcule pe care le-am făcut. Nimeni nu a protestat împotriva acestui preţ”, ne-a mai spus Smirnov, menţionând că nu ştia că firma „Moldconstruct Market” are vreo legătură cu Oleg Voronin.

Terenul costa 60 de milioane

„Minciuni!”, îi contrazice primarul Chirtoacă. Potrivit lui, cu doar patru luni înainte de a fi vândute cele 2 ha, CMC a mai organizat o licitaţie funciară în cadrul căreia au fost vânduţi 13 ari pe str. Ialoveni (aflată în apropiere de str. Ciocârliei – n.r.) la preţul de 4 milioane de lei. „Dacă s-ar fi respectat aceeaşi procedură, acest teren ar fi trebuit să fie vândut cu 60 de milioane de lei, şi nu cu 4,5 milioane”, spune edilul capitalei, curios să afle de ce primăria a optat atunci pentru organizarea unei licitaţii prin concurs în care de cele mai multe ori contează proiectul înaintat, şi nu pentru o licitaţie prin strigare în cadrul căreia câştigă cel care propune cel mai mare preţ. Nici Smirnov, nici Ursu nu ne-au putut răspunde însă la această întrebare.

Nimeni nu e vinovat?

Nu am reuşit să aflăm nici motivul pentru care Direcţia arhitectură şi urbanism din cadrul Consiliului municipal Chişinău a permis modificarea documentaţiei de proiect pentru construcţiile ce urmau a fi ridicate pe cele 2,04 ha. Potrivit schiţei de proiect înaintată de „Moldconstruct Market” (firma în care Oleg Voronin lucrează economist – n.r.) la licitaţie şi în baza căreia a fost câştigată licitaţia, pe acel teren urmau a fi construite mai multe blocuri locative, o biserică şi un teren de joacă pentru copii. Ulterior însă „Moldconstruct Market” a decis să-şi schimbe planurile şi a cerut autorizaţie de construcţie de la primărie pentru un alt proiect în care au fost incluse două blocuri şi şase vile luxoase. Biserica şi terenul de joacă nu sunt indicate în certificatul de urbanism eliberat în 2007. Aşa încât cu ajutorul funcţionarilor de la primărie, „Moldconstruct Market” a schimbat proiectul fără a comite vreo ilegalitate – cu excepţia barei de protecţie amplasată la intrarea în cartier.

JURNAL a încercat să ia legătura cu Angela Scerbina, directorul companiei „Moldconstruct Market”, şi cu fostul director interimar al Direcţiei arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei mun. Chişinău, Nicon Zaporojan, pentru a afla cum motivează aceştia modificarea proiectului pentru contrucţiile care urmau a fi ridicate pe cele 2,04 ha de pe str. Ciocârliei. Cei doi însă nu au fost de găsit.

A căzut bara lui Voronin

După ce a fost discutată la cel mai înalt nivel, în cadrul unei şedinţe prezidată de preşedintele interimar al republicii, Mihai Ghimpu, bara de protecţie de la intrarea în cartierul Voronin a fost demontată. În locul ei locuitorii cartierului au întins o funie cu steguleţe roşii.
Directorul Moldconstruct Market, Angela Scerbina, spune că bariera şi punctul de control de la intrarea în cartier au fost construite legal, în baza unui contract semnat chiar de primarul Dorin Chirtoacă. Surse din cadrul Direcţiei autorizare a Primăriei Chişinău ne-au comunicat însă că această bară nu a fost inclusă în proiectul autorizat de primărie.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)