Olejka, economistul de milioane

SURSA CÂŞTIGURILOR // Declarând un salariu anual de jumătate de milion de lei, Oleg Voronin toacă zeci de milioane

Informaţia se confirmă. Fiul fostului preşedinte comunist Oleg Voronin cheltuie de zece ori mai mult decât câştigă. Potrivit unor fişe de verificare a obligaţiilor privind impozitul pe venit, prosperul om de afaceri, despre care se afirmă că este unul dintre cei mai bogaţi businessmeni din R. Moldova, câştigă anual cel mult 1,5 milioane de lei. Pe parcursul ultimilor şase ani, din 2004 până în 2009, Oleg Voronin a declarat la Fisc venituri în valoare totală de 6,5 milioane de lei, aproape jumătate din aceşti bani (2,7 milioane de lei – n.r.) fiul lui Vladimir Voronin i-a câştigat în calitate de economist la „Moldconstruct Market” (!). Amintim că, la începutul acestei luni, directorul companiei, Angela Şcerbina, încerca să convingă presa că Oleg Voronin nu este angajat al „Moldconstruct Market” şi nu are nicio legătură cu activitatea companiei.

Zilele trecute, Jurnal TV a intrat în posesia unor fişe de verificare a declaraţiilor privind impozitul pe venit al cetăţeanului Oleg Voronin. Documentele arată veniturile obţinute de omul de afaceri în perioada 2004-2009 şi dezvăluie mai multe lucruri intuite şi anterior de presă, dar negate de persoanele din anturajul businessmanului. Potrivit informaţiilor deţinute de Serviciul Fiscal de Stat, cel puţin din 2004 şi până în 2009, Oleg Voronin a fost angajat al firmei de construcţii „Moldconstruct Market” care a câştigat tendere de milioane pentru reparaţia mai multor edificii de stat, printre care şi clădirea Preşedinţiei. De la „Moldconstruct Market”, unde a lucrat în calitate de economist până la începutul acestui an, fiul fostului preşedite al statului ridica un salariu anual de până la jumătate de milion de lei. Salariul oficial al „economistului” a crescut de peste două ori în ultimii cinci ani, de la 211 de mii în 2004, până la 549 de mii în 2009.

Fiul cel harnic

Fişele de verificare a impozitelor pe venit ale lui Oleg Voronin arată că cele mai mari venituri omul de afaceri le-a obţinut de la „Fincombank”, unde deţine funcţia de preşedinte al Consiliului băncii. Astfel, salariul businessmanului de la acest „job” al său a constituit în 2004 – 528 de mii de lei, în 2005 – 738 de mii, în 2006 – 817 mii, iar în 2007 – 1,4 milioane de lei. Harnic de felul său, Oleg Voronin nu obişnuieşte să aibă un singur loc de muncă şi, în timpul liber (cel în care nu este economist sau preşedinte de bancă – n.r.), fiul liderului PCRM mai lucra prin cumul la firma surorii sale „Medazur Med SPA”. Pentru serviciile acordate centrului SPA, Oleg Voronin a câştigat în 2005 şi 2006 câte aproximativ 54 de mii de lei. Alte peste o sută de mii de lei, businessmanul i-a câştigat în 2004 şi 2006 pentru servicii acordate firmei de transport „Transline Exim”, cea care timp de mai mulţi ani a fost favorizată de Guvern, fiind singurul operator de transport pe calea ferată din R. Moldova în perioada în care Executivul a interzis transportul mai multor produse (în special a celor petroliere – n.r.) pe altă cale decât cea feroviară.

Rob al luxului

Deşi câştigurile sale din ultima perioadă nu au fost de ordinul zecilor de milioane, potrivit unor informaţii apărute în presă la sfârşitul anului trecut, Oleg Voronin şi-a permis să cheltuiască în afara republicii peste 60 de milioane de lei în doar un an şi jumătate (2008-2009 – n.r.). Fiul fostului preşedinte ar fi cheltuit aceşti bani pentru bijuterii şi călătorii luxoase la Baden-Baden, Viena, Frankfurt, Hamburg, St. Moritz (Elveţia), Munchen, Paris, Austria, Londra, Moscova, Geneva, Oslo, Elounta (Grecia), Odesa, Gaggen Bad, Roma, Dubai etc. După apariţia informaţiei în mass-media, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a iniţiat o investigaţie cu privire la cheltuielile efectuate prin cardul bancar al lui Oleg Voronin. Motivul care le-a dat de bănuit organelor de anchetă este că în această perioadă fiul fostului preşedinte a declarat la Fisc venituri de doar patru milioane de lei. Deşi anumite încălcări au fost descoperite, directorul CCCEC, Viorel Chetraru, a anunţat că Oleg Voronin nu poate fi anchetat penal pentru că legea nu prevede pedeapsă pentru evaziune fiscală comisă de persoane fizice.

“Vai de capul bietului copil. Are şi el nişte mici afaceri cu „creioane” pentru tarakani”.

(Vladimir Voronin răspunzând la întrebarea despre afacerile fiului său)

Mariana RAŢĂ