Oleinic: „Nu sunt abilitat să-l suspend din funcţie pe Molojen”

Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC), Alexandru Oleinic, susţine că nu poate să-l suspende din funcţie pe directorul Întreprinderii de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, Vladimir Molojen, asta în condiţiile în care întreprinderea este subordonată ministerului pe care îl conduce.

Oleinic a declarat pentru jurnal.md că Molojen a făcut foarte multe lucruri bune în ceea ce priveşte sistemul de documentare a populaţiei din Republica Moldova şi aşteaptă o decizie a organelor de anchetă pentru a lua măsuri în privinţa acestuia. „ÎS „CRIS „Registru” este verificată de ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi angajaţii Procuraturii Generale. Dacă ancheta va demonstra că fosta conducere a MTIC este implicată în ceea ce i se incriminează, Molojen va fi demis. Eu, ca ministru, nu-l pot suspenda din funcţie pe durata anchetei. Nu sunt abilitat să fac asta”, a precizat Oleinic.

Procuratura Anticorupţie cercetează încălcările grave care au fost comise de conducerea MDI la reparaţia Palatului Căsătoriilor. Potrivit rapoartelor Curţii de Conturi întocmite în perioada 2007-2009, la reparaţia Palatului Căsătoriilor din Chişinău au fost utilizate iraţional mai multe milioane de lei, bani publici, de către conducerea MDI (pe atunci ministru era Molojen – n.r.) şi cea a Î.S. „Registru”. Deşi pentru reparaţia acestei instituţii au fost alocaţi din bugetul de stat 16 milioane de lei, iar documentele de proiect arătau că lucrările vor costa cel mult 18 milioane, pentru lucrările de reparaţie şi restaurare a imobilului s-au plătit 28 de milioane de lei, iar intenţia de a majora costul lucrărilor s-a văzut din acţiunile întreprinse de minister. Recent, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a dat asigurări că, în cel mai scurt timp, Molojen va fi demis.

Vitalie Hadei