Oleg Voronin sărăceşte

Plecarea comuniştilor de la putere nu i-a priit businessmanului Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte, Vladimir Voronin.

De doi ani de când Alianţa pentru Integrare Europeană se află la guvernare, „Fincombank”, banca în care Oleg Voronin deţine funcţia de preşedinte al Consiliului băncii de 13 ani, a înregistrat pierderi de mai multe zeci de milioane de lei.

Numai în 2010, „Fincombank” a raportat pierderi de 83,8 milioane de lei (circa 5,1 milioane de euro). Asta după ce în 2008, banca adusese un profit de 58 de miloane de lei, iar în 2009, anul în care s-a schimbat guvernarea, aceste venituri au scăzut de zece ori.

Totuşi rezultatul de anul trecut  este cel mai prost din cei 18 ani de existenţă ai „Fincombank”-ului.

Banca nu a făcut publice motivele acestui rezultat. Potrivit raportului financiar, anul trecut, activele deţinute de „Fincombank” s-au redus cu 230 milioane de lei, iar numărul clienţilor – cu 23,5%.

Rezultate mai proaste decât banca familiei Voronin le-a avut Banca Comercială Română Chişinău, cu pierderi de 191 milioane de lei, şi Eximbank-Gruppo Veneto Banca, controlată de grupul financiar bancar Gruppo Veneto Banca din Italia, care a anunţat pierderi de 146 milioane de lei, anunţă portalul Arena.

Cele mai mari venituri din sistemul bancar moldovenesc le-a avut în anul 2010 Moldova-Agroindbank – circa 260 milioane de lei.

În Republica Moldova activează 15 bănci comerciale.

M.R.

The following two tabs change content below.