Oleg Budza: „Integrarea europeană a R. Moldova nu trebuie să defavorizeze salariații”

Foto 3 Tapiola

Integrarea europeană a Republicii Moldova este indiscutabil un proces susținut de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), doar că aceasta nu trebuie să defavorizeze salariații, ci dimpotrivă. Acest subiect constituit obiectul discuţiei de marți, 27 ianuarie, dintre Oleg Budza, președintele CNSM, şi Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Liderul sindical a menționat că standardele europene ar trebui implementate în R. Moldova şi nu doar discutate de către oficiali. Doar în acest caz Republica Moldova se va dezvolta ca și alte țări din Uniunea Europeană (UE). „Sindicatele se pregătesc activ în vederea implementării programelor speciale prevăzute în Acordul de Asociere cu UE. E un lucru enorm. Însă noi mizăm pe faptul că vectorul european va aduce stabilitatea în R. Moldova”, a subliniat președintele CNSM. Oleg Budza a accentuat că CNSM luptă împotriva economiei informale, care depășește 50% din cea oficială.

Din acest considerent, sindicatele insistă pe urgentarea adoptării şi implementării noului Plan de acţiuni la nivel guvernamental pentru contracararea muncii nedeclarate şi a achitării salariului „în plic”. Totodată, sindicatele îşi menţin obiectivul de a majora salariul minim până la nivelul minimului de existenţă, fapt ce ar reduce migrația populației, în special a tinerilor. „Dacă în Republica Moldova vor fi create locuri de muncă cu salarii decente, tinerii nu vor migra masiv peste hotare. În acel moment, R. Moldova va deveni atractivă din punct de vedere investițional”, a precizat liderul sindical.

În cadrul întrevederii cu conducerea CNSM și reprezentanţii sindicatelor de ramură, oficialul european a explicat prioritățile UE în R. Moldova de care ar trebui să se ghideze sindicatele. „Recomand sindicatelor să fie active, deoarece într-o societate democrată rolul lor este foarte important. Sper că noul guvern va implementa cât mai multe reforme și în acest sens, deoarece sindicatele protejează interesele și drepturile salariaților. Pentru investitorii străini, piața din Republica Moldova este atractivă, însă este necesară implementarea reformelor pentru îmbunătățirea acestui climat”, a accentuat Pirkka Tapiola.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău