Oleg Brega, jurnalist: „A fost o diversiune de care se fac vinovaţi comuniştii şi celelalte guverne”

După zece ani, aveți o imagine clară despre 7 aprilie 2009?

Ce mi-a fost clar în primele zece zile mi-a rămas ca impresie și pentru următorii zece ani, doar că nu mai am speranța să se facă dreptate, au expirat toate termenele de prescripție. Protestul din 6 aprilie a fost unul sincer, supărat, la care oamenii s-au adunat pașnic.

Cei care au vrut să deturneze mitingul s-au trezit că la căderea serii organizatorii au trimis lumea acasă și provocările de la ora 22.00 cu procurorul general de față nu au avut impactul scontat. Deputata Valentina Cușnir era cu megafonul acolo și insista să fie restabilită circulația pe strada Bodoni.

A doua zi, pe 7 aprilie, la mitingul convocat de partidele de opoziție s-a simțit că nici organizatorii oficiali, nici cei care au deturnat n-au vrut ca puhoiul de oameni să fie organizat, au venit cu boxe mici în PMAN, oamenii au fost atrași de diversioniști spre Președinție, apoi spre Parlament.

Forțele de ordine au ațâțat şi mai mult spiritele cu mașina de pompieri și cu lipsa de reacție la cei care au aruncat primii cu pietre. Așa s-a ajuns la incendieri, iar etajele de sus de la Parlament par să fi fost incendiate chiar de polițiști sau securiștii care erau în spatele cordoanelor de scutieri.

În concluzie, cred că a fost o diversiune de care, chiar dacă nu e vinovată ca inițiatoare, tot răspunde ca incapabilă să o prevină și să o oprească guvernarea de atunci, PCRM, PPCD și complicii. Dar, pentru că nu s-a făcut lumină și justiție în următorii 10 ani, putem crede că și guvernările următoare sunt complice și vinovate.

– Cum apreciați realizările statului Republica Moldova înregistrate în ultimii ani?

Nu am făcut mare lucru în anii care s-au scurs. Sunt ani importanți în viața unui tânăr, dar am constatat recent că nu am prea multe oportunități în Moldova, așa că m-am mutat la București. Aici am alte baricade de apărat sau cucerit. Lucrurile în România degradează conform aceluiași scenariu de la Chişinău, oligarhii și baronii locali acaparează instituțiile statului.

Moldova ca stat a reușit să-i dezamăgească pe toți: pe cei care sperau să revină la URSS, pe cei care visau la UE și pe stataliștii care credeau că am putea fi Elveția sau Cuba Europei.

Actualmente guvernanți nu-și fac griji, depopularea – una din cele mai acute probleme cu care se confruntă RM – vor să o rezolve oferind cetățenie pe bani sau cu migranți din țări subdezvoltate.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu