Oleg Brega, agresat de un angajat al Universităţii Slavone

Jurnalistul Oleg Brega este implicat într-un nou scandal, după ce a fost agresat de către administraţia Universității Slavone. Brega venise la universitate împreună cu o studentă de la Cahul, care dorea să se transfere la o altă instituție de învățământ.

Administratorul Universității Slavone, Andrei Babenco, şi alţi trei angajaţi ai instituției l-au luat la pumni pe jurnalist pentru că acesta filma în interiorul şcolii. Babenco i-a cerut jurnalistului să vorbească în limba rusă. „Eu nu pot vorbi în română şi nu o voi face, pentru că am mulţi ani şi nu am nevoie de această limbă”, i-a spus lui Brega directorul când acesta l-a întrebat dacă ştie limba de stat. După această replică, angajatul instituţiei de învăţământ i-a aplicat câteva lovituri.

În momentul în care jurnalistul a vrut să părăsească încăperea, s-a pomenit că e… sechestrat. Angajații universității nu i-au permis să se miște din loc până când a venit poliția. „M-am plâns la poliţie, atât eu, cât şi fata care m-a chemat să filmez”, a comunicat Oleg Brega. „Eu am de gând să merg în instanţa de judecată, pentru că pe lângă faptul că am fost agresat şi înjurat, mi-a fost spartă şi camera de filmat”, a mai spus jurnalistul.

Contactată telefonic de JURNAL, o angajată a universităţii ne-a comunicat că nimeni din administraţie nu se află în incinta universităţii şi, prin urmare, nu poate să-mi dea nimeni o declaraţie. În acelaşi timp, Andrei Babenco a spus pentru Pro TV că este un om educat şi nu a lovit pe nimeni niciodată în viaţa lui. „Nu s-a întâmplat nimic, sunt poveşti, este un atac asupra unei universităţi ruseaşti. Este o comandă, o minciună şi o provocare. Materialul video este trucat. De ce voi, televiziunile moldoveneşti, difuzaţi aceasta? Nu moldoveneşti, ci româneşti? S-a terminat cu Găgăuzia şi aţi început cu Universitatea Slavonă?”, s-a răstit la reporter, directorul executiv.

Solicitată de JURNAL, Loreta Handrabura, viceministra Educaţiei, ne-a comunicat că a solicitat rectoratului Universităţii Slavone o notă explicativă. „Vom crea o comisie de etică, care va analiza această situaţie şi va face un demers fondatorului instituţiei, deoarece acesta este singurul care poate să sancţioneze angajaţii”, ne-a declarat Handrabura.

Aceasta a menţionat că Andrei Babenco i-a încălcat jurnalistului Oleg Brega dreptul la informare. „Întrucât instituţia deserveşte oamenii, este publică şi jurnalistul avea dreptul să filmeze, iar Andrei Babenco trebuia să asigure respectarea lui”, a comunicat viceministra.

Ieri, un grup de tineri de pe o reţea de socializare au chemat tinerii la flashmob-ul „Cu camera la Universitatea Slavonă”. „Dacă ai cameră de filmat (fie şi la telefon), vino sâmbătă dimineaţa la Universitatea Slavonă să filmăm. Cu cât mai mulţi suntem, cu atât mai greu o să le fie să ne bată”, scrie organizatorul flashmob-ului.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)