Olaru ar putea întâlni un concurent orb în finala JO

Moldoveanul a trecut de americanul Jake Kaminschi şi de britanicul Simon Terry

Arcaşul Dan Olaru, cel mai tânăr reprezentant al lotului olimpic din Republica Moldova deplasat la Londra, luptă astăzi pentru un loc în sferturile de finală ale competiţiei care a aliniat la start mai mult de o sută de sportivi.

 

Vitalie HADEI

 

În optimi, Dan îl va înfrunta pe favoritul numărul doi al competiţiei, coreanul Kim Bubmin, care a acumulat în calificări 698 de puncte, la un punct distanţă de recordul mondial stabilit de conaţionalul său, IM Dong Hyin.

Liceanul de 15 ani s-a calificat în runda preliminară de pe locul 47, prin urmare, se părea că va fi o victimă sigură în rundele următoare.

 

Însă, cu o voinţă de fier şi cu mult sânge rece, acesta a trecut pe rând de americanul Jake Kaminschi, iar în şaisprezecimile de finală, de favoritul publicului britanic, englezul Simon Terry.

 

În pofida faptului că Simon Terry e cu 18 ani mai în vârstă şi a concurat în faţa publicului său, Olaru şi-a stăpânit perfect emoţiile. Astfel, în primele două runde, a condus adversarul cu cinci puncte. În runda a treia, Terry a terminat la egalitate, scor 28 la 28. Dan trebuia să păstreze cel puţin avansul acumulat. Disperat să-l egaleze pe Dan în ultima rundă, Simon Terry a admis câteva greşeli, lucru de care a profitat tânărul Olaru. Duelul dintre cei doi s-a terminat cu scorul de 7-1 în favoarea olimpicului moldovean.

 

Misiune (im)posibilă cu Kim Bubmin   

 

Adversarul lui Olaru din optimi, Kim Bubmin, a fost la un punct de recordul mondial stabilit de un conaţional de-al său. Bubmin a acumulat 698 de puncte, iar Olaru – 654. E o diferenţă de ani, însă Olaru trebuie să uite de acest punctaj şi să acorde atenţia asupra faptului că Bubmin s-a calificat în optimi cu 110 la 108 puncte, iar el cu 110 la 102.

Antrenoarea care l-a descoperit pe Olaru, Irina Cecanova, crede că elevul său e un adevărat fenomen: „Faptul că a ajuns să se califice la JO doar după patru ani de antrenament este un semn evident că poate avea un viitor în acest sport. Acum are toate şansele să meargă mai departe, chiar dacă are în faţă un adversar cu experienţă”.

Olaru îşi doreşte să concureze pentru o Românie Mare

Portdrapelul Republicii Moldova la JO de la Londra visează ca într-o zi să poată concura pentru România Mare şi e ferm convins că acest lucru se poate materializa în cel mult opt ani. Acesta e voluntar al Platformei „Acţiunea Civică 20012” şi participă la acţiuni unioniste. „Suntem un singur popor, sper că se va realiza Unirea, vom deveni ca înainte o ţară mare. Mama m-a învăţat să fiu patriot. Ea este profesoară de istorie, mi-a spus încă din copilărie că suntem români şi că vorbim limba română.

 

Am fost foarte onorat să fiu portdrapelul Republicii Moldova, dar sper că într-o zi voi concura la JO pentru o Românie Mare. E un vis al meu, îmi doresc ca în cinci-şapte ani să devină realitate”, a mai spus Olaru.

 

Vineri, Olaru speră să se califice cu puţin noroc în sferturi şi chiar mai departe, iar pe 5 august, să revină în Republica Moldova şi să participe la un marş al unirii pe străzile Bălţiului.

 

Olaru şi concurentul orb

La prima sa participare la JO, Dan a fost martor la stabilirea unui record mondial. Arcaşul sud-coreean Im Dong Hyun (26 de ani) a înregistrat 699 de puncte (dintr-un total de 700) din 72 de săgeţi, în calificările probei de tir cu arcul. Tot el deţinea şi precedentul record, din mai 2012, de 696 de puncte. Nu pare ceva neobişnuit la prima vedere, însă sud-coreeanul este declarat în acte ca orb. „Că văd sau nu văd ţinta, nu are importanţă. Tot ce-mi trebuie este să disting culorile. Dacă nu aş vedea culorile, ar fi o problemă”, spune Dong. Acesta este principalul favorit la medalia de aur la JO. El are în palmares acest titlu, dar în competiţia pe echipe, câştigată de Coreea de Sud în 2004 şi în 2008. Dong are o acuitate vizuală aproape egală cu zero: 1/10 la ochiul stâng şi 2/10 la ochiul drept!

El a refuzat de mai multe ori să fie operat şi nici nu poartă ochelari speciali. Se consideră un om normal: „Detest să mi se spună că sunt handicapat. Sunt un om ca toţi ceilalţi”.

Toma şi Remarenco – eliminaţi

Rândurile olimpicilor moldoveni prezenţi la Londra se răresc. Sergiu Toma, de la care se aştepta o medalie olimpică, a fost eliminat în optimile de finală de către japonezul Takahiro Nakai, un judoka de 22 de ani. Toma s-a situat, alături de alți sportivi, pe locul 9. Din prima rundă la JO olimpice a fost eliminat cel de-al doilea judoka moldovean, Ion Remarenco.


Belous, ţinteşte sferturile

 

Vineri, boxerul Vasili Belous (69 kg) îl va întâlni pe ucraineanul Taras Șelestiuk, campion mondial, în al doilea meci din ringul olimpic. Tot astăzi, în competiţii vor intra atleții Ion Luchianov, Natalia Artîc, Serghei Marghiev şi Olesea Cojuhari.