Ofiţerul estonian, capturat de către FSB în Estonia, a fost condamnat pentru spionaj

Par8251641-9065

Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik (stânga), îi strânge mâna ofiţerului estonian de securitate Eston Kohver în timpul unei ceremonii în 2010. Foto: www.washingtonpost.com

 

O curte regională din Rusia l-a condamnat pe ofiţerul estonian Eston Kohver la 15 ani de închisoare, caz sinistru ce se aseamănă unui titlu de ştire din perioada Războiului Rece. Potrivit autorităţilor ruse, ofițerul estonian a fost reținut de serviciile speciale ruse în septembrie anul trecut la frontiera estoniană.

Sentința în cazul lui Eston Kohver a fost emisă miercuri de un tribunal din regiunea Pskov, situată în apropiere de granița cu Estonia, regiune unde, potrivit Moscovei, a fost reținut presupusul agent estonian. Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunțat la 5 septembrie anul trecut arestarea lui Kohver în regiunea Pskov, în timp ce acesta încerca să deruleze o operațiune de culegere de informații secrete. FSB indica la acea dată că asupra lui au fost găsite un pistol, muniție, 5000 de euro și „echipament special pentru înregistrări ilegale”, precum și „materiale destinate unei misiuni de spionaj”.

Parchetul estonian a anunțat în schimb că Eston Kohver a fost „capturat de necunoscuți veniți din Rusia, în timp ce el era de serviciu pe teritoriul estonian”, și „răpit cu forța, sub amenințarea armei”.

Comunitatea internațională a cerut eliberarea ofițerului estonian și a acuzat Rusia de încălcarea legilor internaționale și a principiului inviolabilității frontierelor. Parlamentul European declara în luna martie că Eston Kohver face obiectul unei „răpiri”, prin „încălcarea dreptului internațional”, și denunță reținerea lui „ilegală” în Rusia.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău